2 marca 2017

Hummus z ciemnej ciecierzycy (Kala Chana Hummus)

Uwielbiam hummus klasyczny, jak i ten z rozmaitymi dodatkami. Tym razem postanowiłam przygotować go z ciemnej ciecierzycy - indyjskiej Kala Chana. Hummus w tej wersji jest bardziej wyrazisty i niezwykle smaczny. Możemy go przygotować od podstaw, używając świeżo ugotowanych ziaren lub wykorzystać ciemną ciecierzycę z puszki. Tym razem zapraszam na błyskawiczną wersję, którą szybko i prosto można przygotować w domu :)

🍴 Potrzebne składniki 🍴

- 200 g ciemnej ciecierzycy (użyłam z puszki)
- 80 g pasty Tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki zmielonego kuminu
- woda (około 75 ml)
- sól do smaku

🍴 Przygotowanie 🍴

KROK 1. Do blendera dodajemy odsączoną z zalewy ciemną ciecierzycę, sok z cytryny oraz ząbek czosnku i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę sezamową (tahini) oraz rozdrobnione w moździerzu ziarenka kuminu i ponownie miksujemy, łącząc wszystkie składniki. Całość doprawiamy do smaku solą.

KROK 2. Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu.


Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy go w lodówce do około 1 tygodnia.

Do pasty możemy dodać także ulubione dodatki - suszone pomidory, orzechy, ziarna lub mieloną paprykę.


Życzę smacznego! :)

40 komentarzy:

  1. Być może taka propozycja raz, a dobrze przekonałaby mnie do hummusu. Musi być pyszny. Bardzo mi się podoba sposób podania. Udekorowany po królewsku :)
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana! Mam nadzieję, że się przekonasz, a to wszystko dla smaku, zdrowia i urody :D Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  2. Pysznie tutaj:) Moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię hummus i często go przygotowuję. Twoja propozycja podania jest wspaniała. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podany, aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeapetyczne smarowidło kanapkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jaki fajny coś idealnego dla mnie mi to trochę przypomina pysznie ubity krem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda cudownie, z resztą jak zwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie domowe pasty ☺

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyyycha! Dlaczego musiało się okazać, że jestem uczulona na sezam?!;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej :( Ale szkoda... Ja mam tak z krewetkami, mogę tylko popatrzeć...

      Usuń
  10. Pięknie wygląda. Mam ochotę skosztować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow. Kiedyś jadłam i smakowało mi. Herbie skosztowalabym twojej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam hummus pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam hummus, a takiego jeszcze nie próbowałam, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaki wydaje się być gładki i kremowy <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio stałam się wielką fanką hummusu, ale robiłam go na bazie zwykłej ciecierzycy. Teraz muszę wypróbować tej ciemnej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Koniecznie - z ciemnej ciecierzycy jest bardziej wyrazisty :D

      Usuń
  16. Nie znałam wcześniej ciemnej ciecierzycy!

    OdpowiedzUsuń