16 lutego 2017

Miętowe brownie

Dzisiaj zapraszam na moje ulubione, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto w miętowym wydaniu. Zrobiłam mały eksperyment, który z pewnością na stałe zapisze się w moje słodkie menu. Dodatek świeżej mięty do klasycznego brownie nadaje ciastu delikatnej świeżości i niesamowitego smaku. Mięta nie jest mocno wyczuwalna i nie dominuje smaku całości. Prym wciąż wiedzie czekolada, ale w połączeniu ze świeżymi listkami miętowymi smakuje niesamowicie. Gorąco polecam :D

🍴 Potrzebne składniki 🍴

- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 kostka masła (200 g)
- 6 jajek
- 100 g mąki pszennej
- 50 g orzechów włoskich
- 300 g cukru
- garść listków świeżej mięty

🍴 Przygotowanie 🍴

KROK 1. Czekoladę oraz masło dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do metalowej miseczki. Oba składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze). Do jeszcze ciepłej masy dodajemy drobno posiekane listki świeżej mięty. Masę studzimy.

KROK 2. Jajka miksujemy z cukrem dla dobrego połączenia, a następnie dolewamy ostudzoną masę czekoladową oraz dosypujemy przesianą mąkę. Masę miksujemy dość dokładnie, tak aby wszystkie składniki idealnie się połączyły. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie.

KROK 3. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 20 minut (pieczenie klasyczne góra - dół).


Idealne brownie to takie, które ma wilgotny, delikatnie gliniasty, a zarazem puszysty środek oraz kruchą skórkę, która łamie się podczas krojenia. Wersja miętowa dostarczy naszym kubkom smakowym odrobiny świeżości. Będzie słodko, czekoladowo, ale dość intrygująco :)


Lubię od czasu do czasu zjeść coś tak dobrego. Ciasto jest kaloryczne, ale mały kawałeczek jeszcze nikomu nie zaszkodził i ta czekolada... :D Gorąco je polecam, ponieważ smakowało wszystkim tym, którzy zostali nim poczęstowani ;) I to mnie cieszy najbardziej! :)


Życzę smacznego! :)

38 komentarzy:

  1. świetne połączenie :) Musiało smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię brownie. Miętowe musi smakować obłędnie, bo czekolada i mięta to dla mnie rewelacyjne połączenie. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i serdecznie polecam to połączenie :)

      Usuń
  3. Ale, że miętowe? A to Ci dopiero. Takiego nigdy nie jadłam. Bardzo ciekawa propozycja. To coś dla mnie! Bardzo mi się podoba. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taki niewielki dodatek mięty może zdecydowanie podnieść walory smakowe tego brownie:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie :-) na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku jakie fajne, nigdy nie jadałam brownie a jeszcze miętowe z orzechami pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się. I jest takie proste do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała konsystencja ciasta. Przepis zapisuję sobie i pozdrawiam Cię Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu i serdecznie polecam :* <3

      Usuń
  9. Jak zwykle bardzo pysznie i pomysłowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekolada i mięta to przepyszny duet! A w Twoim wykonaniu to w ogóle super, mega, hiper brownie :) <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo Kochana :* :* <3 Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  11. Co prawda browni w moim domu to domena córki i nigdy nie piekę, ale dodatek mięty bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. brownie uwielbiam, ale nie miętowe...;) nie lubię mięty na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie lubię intensywnie miętowej czekolady, ale dodatek mięty w tym cieście nie jest dominujący i nadaje całości lekkiej świeżości i zupełnie innego smaku. Prym wciąż wiedzie czekolada :D

      Usuń
  13. Wspaniała propozycja, uwielbiam brownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoje zdjęcia są zawsze tak piękne - że zjadam te przysmaki oczami! :D
    brownie uwielbiam, ale mięta typowo mi nie podchodzi ;) tak czy siak pomysł super!

    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Brownie jest super, miętowego jeszcze nie jadłam, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kochana Ale pojechalas! Co za swiezosc slodkosc i kolory Cudownie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Wszystko co czekoladowe kochamy ale już za miętą w słodyczach nie przepadamy. Jednak temu ciachu dałybyśmy szansę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że przypadłoby Wam do gustu. Ja również nie przepadam za miętową czekoladą, ale tu jest inaczej ;) Pozdrawiam:*

      Usuń
  18. Uwielbiam miętę, więc z przyjemnością spróbowałabym tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń