4 stycznia 2017

Surówka z kiszonej kapusty

Dzisiaj zapraszam na polską surówkową klasykę. Pyszna i zdrowa surówka zimowa z kiszonej kapusty często gości na moim stole. Świetnie pasuje do dań mięsnych, ale może być także samodzielną, lekko kwaskową przekąską, która doskonale poprawi nasze trawienie ;) 

🍴 Potrzebne składniki 🍴 

- 250 g kiszonej kapusty 
- 1 jabłko 
- 1 marchewka 
- 1 mała cebula biała 
- mały pęczek natki pietruszki 
- pieprz czarny 
- szczypta mielonego kminku 
- 2 łyżki oleju rzepakowego 

🍴 Przygotowanie 🍴

Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, doprawiamy szczyptą mielonego kminku oraz czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy olej rzepakowy i dokładnie mieszamy.


👉 Olej rzepakowy w surówce doda jej smaku, ale także świetnie wpłynie na nasze zdrowie, ponieważ witaminy A,D,E i K zawarte w warzywach są rozpuszczalne w tłuszczach.


Życzę smacznego! :)

36 komentarzy:

  1. Jak jeszcze jadłam ryby i mieszkałam z rodzicami, to była u nas taka co piątek na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czuję jej zapach i smak... Rewelacyjna surówka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiszona kapustka! Krolowa na naszych stolach Swietna jest ta twoja wersja i na pewno ja zrobie Generalnie robie bardzo podobna ale bez kminku a za to ze swiezym selerem naciowym Polecam! POZDRAWIAM!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - królowa :D Wersję z dodatkiem selera chętnie wypróbuję - świetny pomysł :)

      Usuń
  4. Pyszna suróweczka - świetnie wygląda i pewnie super smakuje. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam taką surówkę. Do drugiego dania jest idealna. Zdrowa, pyszna, smaczna :) No i kolorowa :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam :) Dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Prosta, a jaka pyszna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest pyszna,ja dodaję jeszcze czerwoną paprykę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do ryby jak znalazł. Zresztą ja mogę jeść kiszoną kapustę solo ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zajadam się kiszoną kapustą i zastanawiam się jaka to jestem leniwa, że nie zrobiłam takiej surówki! Jutro obiecuję poprawę :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Porcja zimowych witamin, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe wydanie kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna, zdrowa, kolorowa, idealna surówka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak bardzo ją lubimy a tak bardzo jeść nie możemy :( Ale przyjemnie popatrzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam! :) kiszona kapusta zawsze mi smakuje najlepiej zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robię identyczną. Uwielbiam szczególnie do smażonej ryby!

    OdpowiedzUsuń