31 maja 2016

Koktajl z mango i bananów

Uwielbiam owocowe koktajle, szczególnie po treningu, kiedy potrafią postawić mnie na nogi i dodać zdrowej dawki smakowitej energii. Dziś zapraszam na koktajl owocowy z mango i bananów z dodatkiem pożywnej maślanki naturalnej. Taki napój to słodka, a przede wszystkim zdrowa przyjemność dla naszych kubków smakowych :D

30 maja 2016

Racuszki z jabłkami na maślance

Racuszki swym smakiem i aromatem przenoszą nas w najcudowniejsze smaki dzieciństwa. Pamiętam, że zawsze znikały błyskawicznie i dodawały mnóstwo energii do zabawy. Dzisiaj zapraszam na delikatne i puszyste racuszki na maślance z jabłkami, oprószone cukrem pudrem. Racuszki są proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego nie może ich zabraknąć na naszym stole. I co najważniejsze - warto przypomnieć sobie wspaniałe smaki maminej kuchni :D

28 maja 2016

Ciasto marchewkowe z truskawkami

Dzisiaj zapraszam na zdrowe i smakowite ciasto marchewkowe z truskawkami, które doskonale umili nam długi weekend. Ciasto jest bardzo wilgotne i niezwykle pożywne. Doskonale komponuje się z kawą, ale także z gałką lodów lub sokiem owocowym :) Deser jest idealny dla dużych oraz małych smakoszy. Zasmakuje nawet tym, którzy stronią od marchewki :D

26 maja 2016

Ryż pełnoziarnisty z pesto pietruszkowym i kurczakiem curry

Danie zdrowe, smaczne i pożywne, a do tego łączące kuchnię włoską ze smakiem i aromatem kuchni orientalnej. Każda część dania dostarcza nam różnorodnych smaków, a mimo tego doskonale współgra i z każdym kęsem rozpieszcza nasze kubki smakowe. Ten kulinarny duet międzykulturowy jest konieczny do wypróbowania. Gorąco polecam :D

25 maja 2016

Grillowany łosoś cytrynowy z remuladą

Sezon grillowy w pełni :) Na naszych rusztach królują smakowite mięsa i szaszłyki, ale warto na grillu przyrządzać również ryby. Dzisiaj zapraszam na cytrynowego, soczystego i smakowitego łososia, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Grillowany łosoś świetnie smakuje w połączeniu z remuladą duńską czyli sosem majonezowym z warzywami o lekkim smaku curry.

23 maja 2016

Zupa grzybowa z czosnkiem niedźwiedzim

Dzisiaj zapraszam na smakowitą i pożywną zupę grzybową z dodatkiem cennego czosnku niedźwiedziego. A dlaczego jest on taki cenny? Oprócz tego, że posiada wszystkie właściwości zwykłego czosnku, zawiera więcej związków siarki, które wzmacniają nasz układ odpornościowy oraz korzystnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy, a także wspomagają trawienie. Związki siarki działają jak silny przeciwutleniacz, chronią przed działaniem wolnych rodników oraz zapobiegają infekcjom. Czosnek niedźwiedzi to zielony oraz smaczny cud natury, który powinien znaleźć się w każdej kuchni :D

20 maja 2016

Sałatka warzywna z jajkiem i tuńczykiem

Sałatka na każdą okazję - szybka, smaczna i pożywna. Warzywa, tuńczyk i jajka w połączeniu z sosem musztardowo - majonezowym stanowią świetne połączenie. Sałatka może być serwowana na kolację lub jako imprezowa przekąska. Świetnie sprawdzi się także w roli drugiego śniadania.

Ryż basmati z kurczakiem i warzywami

ZaRYŻykowałam po raz kolejny i postanowiłam przygotować smakowite, zdrowe i pożywne danie, które będzie idealne dla wszystkich zapracowanych. Całość jest prosta i szybka w przygotowaniu. Ryż basmati z dodatkiem szafranu w połączeniu z aromatycznym kurczakiem i warzywami, z pewnością rozpieści nasze kubki smakowe po całym dniu pracy i doda sił na dalszą część dnia :D 

19 maja 2016

Makaron w sosie łososiowo - śmietanowym

Danie idealne dla zapracowanych to takie, które przygotujemy błyskawicznie po powrocie z pracy. Dziś propozycja rybno - makaronowa. Szybko i prosto możemy przygotować ulubiony makaron ze smakowitym i pożywnym sosem (lub też musem) z parowanego łososia oraz śmietany. Całość urozmaica duża dawka witaminy C w postaci zielonej pietruszki :D

17 maja 2016

Krem z zielonych szparagów

Sezon na szparagi jest dość krótki, bo trwa zaledwie kilka tygodni. Warto wprowadzić je do swojej diety i korzystać z sezonu i tego, co w szparach najlepsze. A szparagi to samo zdrowie! Są lekkostrawne, niskokaloryczne oraz zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Znajdziemy w nich kwas foliowy, witaminę C i E, błonnik, asparaginę, potas oraz fosfor. A co najważniejsze! Szparagi to silny afrodyzjak :D Dzisiaj zapraszam na lekki, zdrowy i smakowity krem z zielonych szparagów, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Krem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, ale będzie także świetnym wyborem na romantyczną kolację ;)

16 maja 2016

Roladki drobiowe z cukinią i mozzarellą

Dzisiaj zapraszam na smakowite, delikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka, wypełnione plastrami cukinii i mozarellą. Całość otulona jest w długodojrzewającą szynkę, a swym smakiem przenosi nas do włoskiej kuchni i rozpieszcza nasze kubki smakowe. Roladki doskonale komponują się ze świeżą surówką oraz jogurtowym sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzą się także jako przystawka lub dodatek do kanapek :)

15 maja 2016

Młoda kapusta z pieczarkami

Wiosna przynosi to co najlepsze - smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, a w wersji na ciepło przenosi nas w cudowne smaki dzieciństwa. Dziś zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami w lekkim sosie śmietanowym. Propozycja świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do obiadu. Smacznie polecam :)

13 maja 2016

Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy czyli pierogi ruskie w wersji słowackiej. Czym różnią się od polskich? Podobnie jak u nas, w każdym regionie przygotowuje się je inaczej. Jedak często w przepisach na słowackie pierogi pojawia się ciasto z dodatkiem ziemniaków lub skrobi ziemniaczanej. Wypróbowałam tę drugą wersję i przyznam, że ciasto jest świetne! Jest elastyczne, doskonale się lepi, nie wysycha, a do tego jest bardzo smaczne. Farsz przygotowany jest z ziemniaków ugotowanych w mundurkach oraz bryndzy, co podkreśla ich odmienność od klasycznych, polskich pierogów ruskich ;D

12 maja 2016

Wiosenna surówka z młodej kapusty w sosie jogurtowo - musztardowym

Za oknem wiosna, słońce wysyła radosne promienie, a natura budzi się do życia. Świat wokół jest teraz cudownie kolorowy, dlatego warto, aby nasze dania również takie były i jeszcze bardziej pozytywnie ładowały kulinarne akumulatory :) Dziś zapraszam na smakowitą surówkę przygotowaną z młodej, wiosennej kapusty w słodkim sosie jogurtowo - musztardowym.

10 maja 2016

Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem

Dziś zapraszam na złociste, delikatne i bardzo smakowite placki ziemniaczane, urozmaicone dodatkiem koperku oraz kukurydzy. Całość świetnie komponuje się z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim. W przygotowaniu dania pomocna była Mąka Szymanowska oraz Olej Polski. Pomocnicy spisali się znakomicie, a placuszki zniknęły błyskawicznie :D

6 maja 2016

Maślane bułeczki pszenno - owsiane

Co jest najlepsze na śniadanie? Pyszne, świeże i mięciutkie bułeczki. Uwielbiam tak rozpoczynać dzień! Dzisiaj zapraszam na bardzo puszyste, delikatne, pachnące masełkiem bułeczki pszenno - owsiane. W przygotowaniu pomocna była Mąka Szymanowska, która nigdy mnie nie zawodzi i sprawdza się w każdych moich wypiekach :)

5 maja 2016

Pesto "mix ziół" z orzechami laskowymi

Dzisiaj zapraszam na smakowite i wyraziste pesto skomponowane z 3 ziół: bazylii, mięty i rozmarynu z dodatkiem orzechów laskowych, parmezanu i czosnku. Całość jest niezwykle aromatyczna, pobudza nasze zmysły, a w połączeniu z makaronem smakuje wybornie :D

3 maja 2016

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką

To ciasto to moje najmilsze smaki dzieciństwa. Jako mała dziewczynka często zrywałam rabarbar, aby Babcia mogła upiec ulubione przeze mnie pyszności. Zawsze aktywnie pomagałam - z kwaśną miną zjadałam kawałki rabarbaru zamoczone w cukrze :D 
To ciasto "chodziło" za mną od dawna, a kiedy pojawił się rabarbar to musiałam je upiec. Dziś zapraszam na moją wersję ciasta drożdżowego z rabarbarem oraz dodatkiem wiśniowego dżemu i waniliowej kruszonki. Deser jest delikatny i puszysty, przeplata słodką, waniliową oraz kwaskową nutę - po prostu trzeba go spróbować! :D