30 kwietnia 2016

Naleśniki z kokosowym twarożkiem

Uwielbiam naleśniki i wszystko co kokosowe, dlatego postanowiłam połączyć te dwie pyszności. Dzisiaj zapraszam na słodkie i delikatne naleśniki z kokosowym twarożkiem, które z pewnością trafią w gusta małych i dużych smakoszy. Życzę smacznego oraz udanego długiego weekendu majowego! :D

29 kwietnia 2016

Kotleciki jajeczne z rukolą

Dziś zapraszam na delikatne, szybkie i proste w przygotowaniu kotleciki jajeczne z dodatkiem świeżej rukoli. Kotlety będą świetnym białkowym dodatkiem do obiadu, ale mogą także stanowić samodzielne danie podawane z ulubionym sosem. Smacznie polecam :D

28 kwietnia 2016

Koperkowy łosoś z cukinią i ryżem

Uwielbiam nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania, które są smaczne, lekkie i pożywne. Zdrowy posiłek nie wymaga wielogodzinnych czarów kulinarnych. Czasami taki prosty i treściwy posiłek potrafi zaskoczyć swym wpsaniałym smakiem. Dziś zapraszam na koperkowego łososia z cukinią w ziołach oraz ryżem :)  To danie jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich zapracowanych - wystarczy 25 minut i obiad jest gotowy :D

27 kwietnia 2016

Koktajl bananowo - szpinakowy

Samo zdrowie, a do tego smaczne :D Moc żelaza, potasu, kwasu foliowego, magnezu, mnóstwa witamin i substancji odżywczych jest zamknięta w szklance z zielonym napojem. Ten koktajl pokochają nawet Ci, którzy stronią od szpinaku. Ze smakiem wypiła go nawet moja siostrzenica, która zagorzale twierdzi, że nie lubi szpinaku. Koktajl dodaje energii, jest pożywny i bardzo smakowity. Pić tylko na zdrowie :D

26 kwietnia 2016

Gołąbki z cielęciną i ryżem basmati w meksykańskim sosie Chilli Con Carne

ZaRYŻykowałam z Uncle Ben's i podjęłam wyzwanie szefa kuchni Joseph'a "Józka" Seeletso :D Wspaniała niespodzianka, którą przyniósł kurier, zainspirowała mnie do stworzenia mojego autorsiego cuisine jakim są gołąbki z cielęciną i ryżem basmati w meksykańskim sosie Chilli Con Carne. Delikatne mięso oraz aromatyczny ryż w gołąbkach, podkreśla wyrazisty, ostry i pożywny sos. Całość to prawdziwa uczta dla podniebienia! Smacznie polecam :D

25 kwietnia 2016

Pralinki czekoladowo - owsiane z bakaliami

Uwielbiam domowe słodycze, szczególnie te pożywne i zawierające mnóstwo błonnika oraz czekolady, która doskonale poprawia humor :D Dzisiaj zapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu pralinki z płatków owsianych i czekolady z dodatkiem orzechów, rodzynek i wiórków kokosowych :)

23 kwietnia 2016

Zupa brukselkowa z kurczakiem

Dzisiaj zapraszam na smakowitą i aromatyczną zupę brukselkową z kawałkami kurczaka i warzywami. Zupa jest bardzo pożywna i z pewnością może być serwowana jako danie główne. Kiedyś nie lubiłam brukselki, teraz zajadam ją z przyjemnością, gdyż jest smaczna, zdrowa i zawiera mnóstwo błonnika, który reguluje trawienie i sprawia, że czujemy się syci :)

22 kwietnia 2016

Muffinki kuskusowe

Zastanawiałam się co podać do zupy, bo nie miałam ochoty na zwykły chleb. W poszukiwaniu inspiracji otworzyłam szafkę i wpadłam na pomysł stworzenia mięciutkich i puszystych muffinek z kuskusu. Pomysł okazał się strzłem w 10. Takie szybkie i proste w przygotowaniu kuskusowe pieczywko sprawdziło się idealnie :) Przepis od dziś wspisuje się w stały element mojej kuchni.


21 kwietnia 2016

Twarożek jabłkowo - cynamonowy z rodzynkami

Słodki, smaczny i pożywny twarożek jabłkowo - cynamonowy to świetny sposób na dostarczenie sobie solidnej dawki energii na dobry początek dnia. Takie śniadanie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością przyjemnie pobudzi nas do działania.

20 kwietnia 2016

Ciasto owsiano - jogurtowe z rodzynkami i cynamonem

Dzisiaj zapraszam na pachnące cynamonem, lekkie, puszyste i wilgotne ciasto owsiano - jogurtowe z rodzynkami. Ciasto idealnie nada się do popołudniowej kawy, ale będzie także świetną przekąską energetyczną. Deser jest bardzo deliktany i znika błyskawicznie ;) Smacznie polecam :D

18 kwietnia 2016

Pomidorowe curry z kurczakiem i miętą

Dziś zapraszam na aromatyczne i wyraziste smaki kuchni azjatyckiej. Pomidorowe curry z kurczakiem i miętą to prawdziwa gra smaków i aromatów oraz uczta dla naszych kubków smakowych. Danie przeplata pikanteria i wyrazistość sosu pomidorowego z intensywnością curry, cynamonu, czosnku, kuminu i mięty. Smak całości podkreślają także kawałki kurczaka oraz makaron gotowany z dodatkiem kurkumy i goździków.

16 kwietnia 2016

Kotleciki z cukinią i mozzarellą

Ostatnio lubię tworzyć nowe połączenia, którego efektem są zupełnie odmienione kotlety mielone. Tym razem w ruch poszła łopatka wieprzowa zestawiona z cukinią i serem mozzarella oraz wyrazistą nutą słodko - pikantnej musztardy kremskiej. Efekt bardzo zadowolił nasze kubki smakowe - kotleciki są delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne. Wszyscy mięsożercy z pewnością je pokochają :D


15 kwietnia 2016

Podejmij wyzwanie jabłkowej mocy z sokami z Ogrodów Sabinu

Jakiś czas temu pisałam Wam o pysznych i zdrowych sokach jabłkowych z Ogrodów Sabinu. Bardzo mi zasmakowały, dlatego postanowiłam podjąć wyzwanie jabłkowej mocy i pić je regularnie. Jaki jest tego efekt? Zapraszam do poznania raportu z mojego smacznego wyzwania :D

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa. Uwielbiam smak polskiej fasoli Jaś skąpanej w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem lekkiej kiełbasy. Mój przepis na fasolkę zawiera wyraźną nutkę pikanterii, a także czosnku, ziół i owoców jałowca :)

14 kwietnia 2016

Muffinki budyniowo - kokosowe

Dzisiaj zapraszam na mały deserek w postaci smakowitych babeczek budyniowych z wiórkami kokosowymi. Babeczki idealnie komponują się z popołudniową kawą, a dla najmłodszych pociech mogą być pożywnym deserem podawanym z ciepłym kakao. Muffinki są proste i błyskawiczne w przygotowaniu :)


13 kwietnia 2016

Mocno ziołowe masełko czosnkowe

Najlepsze jest czosnkowe masełko domowe, intensywnie pachnące świeżym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dzisiaj postanwiłam dodać je do śniadaniowej bagietki, której nadało mnóstwo smaku i aromatu oraz dostarczyło porcji naturalnego antybiotyku jakim jest czosnek. Przydał się bardzo, bo trochę nas dopadło przeziębienie...

12 kwietnia 2016

Gryka z warzywami

Dzisiaj kulinarna fiesta wegetariańska :D Uwielbiam takie lekkie, ale zarazem pożywne oraz dodające mnóstwo zdrowej energii dania. Na stole zagościła aromatyczna i smakowita kasza gryczana z warzywami :D

11 kwietnia 2016

Paprykowe placuszki z kurczaka

Dziś zapraszam na poznanie prostego sposobu na siekane placuszki z kurczaka z dodatkiem czerwonej papryki. Placuszki są błyskawiczne w przygotowaniu i mogą stanowić świetną przekąskę podawaną z ulubionym sosem lub być pożywnym i smakowitym dodatkiem do obiadu.

10 kwietnia 2016

Surówka z włoszczyzny z sosem musztardowym

Włoszczyzna będąca podstawą bulionu, może być wykorzystana także do przygotowania smakowitej surówki obiadowej. Wszystkie wykorzystane warzywa otula domowy sos musztardowy, nadając całości niesamowitego smaku i aromatu. 

9 kwietnia 2016

Brokułowy pilaw z kaszy bulgur

Propozycja na smakowitą potrawkę wschodnią z kaszy bulgur w wersji wegetariańskiej z dodatkiem koziego sera oraz brokułów. Danie jest proste w przygotowaniu, ale także bardzo pożywnie i sycące. Smacznie polecam :)

8 kwietnia 2016

Krem z suszonych kurek

Propozycja na smakowity i pożywny krem z suszonych kurek z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich smakoszy grzybów. Krem można podawać z ulubionymi dodatkami lub serwować jako dodatek do gołąbków, mięs lub pierożków. 

6 kwietnia 2016

Kakaowe muffinki na maślance

Propozycja na smakowite oraz niezwykle delikatne babeczki kakaowe na maślance, które umilą nam czas z popołudniową kawą, a także będą świetną energetyczną przekąską. Babeczki są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Błyskawicznie też znikają ;)

5 kwietnia 2016

Pulpeciki w pikantnym sosie koperkowym

Uwielbiam pulpeciki skąpane w śmietanowym sosie koperkowym. Tym razem postanowiłam połączyć dwa rodzaje mięsa i odmienić odrobinę klasyczny sos dodając mu pikanterii. Pulpeciki są delikatne, soczyste, a wyrazisty sos dodatkowo rozpieszcza kubki smakowe. 

4 kwietnia 2016

Mielone z indyka z chrzanem i grzybkami

Dzisiejsza propozycja to smakowite i aromatyczne kotleciki z piersi indyka z dodatkiem chrzanu i suszonych grzybków. Kotleciki są bardzo pożywne, soczyste i delikatne. Smacznie polecam :)

2 kwietnia 2016

Coleslaw z włoskiej kapusty

Coleslaw to jedna z moich ulubionych surówek, która doskonale podkreśla smak obiadu. Uwielbiam ją także jako samodzielną przekąskę lub dodatek to domowych fast foodów ;) Tym razem zapraszam na coleslaw przygotowany z kapusty włoskiej, z dodatkiem natki pietruszki oraz domowego sosu na bazie kremowego majonezu.