27 lutego 2016

Placuszki marchewkowo - ziemniaczane

Propozycja na smakowite i pożywne placuszki marchewkowo - ziemniaczane z dodatkiem koperku. Danie jest proste oraz szybkie w przygotowaniu i będzie świetnym rozwiązaniem na błyskawiczny obiad. Placuszki idealnie komponują się z gęstą śmietaną, kremowym jogurtem lub sosem czosnkowym. Smacznie polecam :D

Paprykowa zupa curry z kurczakiem

Propozycja na intensywną w smaku i bardzo aromatyczną zupę paprykową z kawałkami kurczaka oraz intensywną nutą curry. Zupa jest smaczna, bardzo pożywna oraz świetnie rozgrzewa - jest idealna na chłodne i wietrzne dni :) Zupa jest także szybka i prosta w przygotowaniu.


26 lutego 2016

Mini gołąbki z ryżem jaśminowym i suszonymi pomidorami

Przeważnie przygotowuję duże gołąbki. Tym razem postanowiłam zrobić je w wersji mini, gdyż znalazłam śliczną, małą główkę włoskiej kapusty. Gołąbki są bardzo aromatyczne i delikatne, także dzięki zastosowaniu lekkiego mięsa z piersi indyka. Farsz pięknie pachnie dzięki jaśminowej nucie, a smaku całości dodają suszone pomidory oraz zioła. Całość idealnie komponuje się z przecierem pomidorowym :)

25 lutego 2016

24 lutego 2016

Brownie mocno orzechowe

To jedno z moich ulubionych ciast i prawdziwa moc czekoladowo - orzechowej przyjemności :D Każdy kawałek świetnie poprawia humor i sprawia, że czujemy się lepiej. Ach ta cudowna czekolada! ;) W tej wersji dodatkowo rozpieszcza nas mocno orzechowa nuta. Połączenie idealne - szczególnie na pochmurne dni :)
Ale to brownie dodatkowo ma w sobie dużo serca, ponieważ było pieczone z myślą o małym Samuelku. Ciasto to prezent dla cudownych Rodziców, aby ich maluch miał słodkie i piękne życie :D 

brownie

23 lutego 2016

Kotlety jaśminowe

Propozycja na delikatne i smakowite kotlety z ryżu jaśminowego, które będą świetnym rozwiązaniem na bezmięsny i pożywny obiad. Kotlety doskonale komponują się z sosem czosnkowym lub świeżą surówką. Danie przeznaczone także dla osób nie tolerujących glutenu.

22 lutego 2016

Pokusa Pameli (sernik przekładany)

Dziś zapraszam na Pokusę Pameli :)  Ten budyniowy, gotowany sernik przekładany kruchym ciastem waniliowym, wykończony wiórkami kokosowymi jest jednym z moich ulubionych ciast, gdyż rozpieszcza wszystkie kubki smakowe :) Wczoraj idealnie dopełnił nam czas z popołudniową kawą. Gorąco polecam!

sernik przekładany

21 lutego 2016

Zimowa surówka koperkowa

Dzisiejsza propozycja to prosta i szybka w przygotowaniu oraz bardzo smaczna surówka koperkowa, która będzie idealnym dopełnieniem obiadu. Ta zimowa suróweczka świetnie komponuje się z rybami oraz różnego rodzaju potrawami mięsnymi. 

19 lutego 2016

Kuleczki ziemniaczane

Propozycja na delikatne, mięciutkie i niezwykle smakowite kuleczki ziemniaczane, które będą świetną przekąską serwowaną z ulubionym sosem. Kuleczki sprawdzą się także jako węglowodanowy dodatek do dania głównego lub zupy. Świetnie smakują w towarzystwie mięsa, ryb oraz świeżych warzyw.

Sałatka ziemniaczano - śledziowa

Uwielbiam wracać do starych, polskich i jakże smakowitych przepisów. Tym razem w obieg poszedł stary zeszyt Cioci Stasi. Znalazłam w nim przepis na sałatkę ziemniaczano - śledziową, która podbiła nasze serca, ale i kubki smakowe. Jest bardzo pożywna, prosta w przygotowaniu i co najważniejsze - bardzo smaczna :D

18 lutego 2016

Łosoś duszony w białym winie

Propozycja na delikatnego i soczystego łososia duszonego w białym winie, otulonego koperkową nutą. Rybka jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich smakoszy ryb :)

17 lutego 2016

Lazurowe pesto

Dzisiaj zapraszam na intensywne i bardzo aromatyczne pesto o zdecydowanej, lekko grzybowej nucie sera Lazur. Całość dodatkowo podkreśla aromat świeżej bazylii i czosnku. Pesto idealnie komponuje się z makaronem, ale może być wykorzystane także jako smarowidło do kanapek lub dodatek do ryb i wędlin.

15 lutego 2016

Kąski kurczaka w bezglutenowej panierce

Propozycja na smakowite kąski z piersi kurczaka otulone bezglutenową panierką. Kąski świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub jako danie obiadowe podawane ze świeżą surówką oraz ryżem.

14 lutego 2016

Fusilli ze szpinakiem i mascarpone

Propozycja na smakowity i pożywny makaron otulony serkiem mascarpone oraz listkami szpinaku. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością ucieszy nasze kubki smakowe.

13 lutego 2016

Gulasz meksykański

Propozycja na aromatyczny i wyrazisty w smaku gulasz drobiowy skąpany w pomidorowym sosie z warzywami. Danie jest smaczne i bardzo pożywne, doda nam mnóstwo energii oraz świetnie rozgrzeje :)

Surówka z białej rzodkwi

Dzisiaj proponuję smaczny i bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Biała rzodkiew to prawdziwa bomba witaminowa, gdyż zawiera w sobie mnóstwo witaminy C, B i PP, a także kwas foliowy, błonnik oraz składniki mineralne tj. potas, cynk, żelazo i magnez. Biała rzodkiew wprowadzona do diety podnosi naszą odporność, poprawia koncentrację uwagi, a dzięki zawartości potasu obnaża ciśnienie krwi. 

Biała rzodkiew to także doskonały wybór dla wszystkich dbających o linię lub chcących pozbyć się kilku kilogramów, ponieważ świetnie oczyszcza krem, odtruwa cały organizm, a dzięki zawartości błonnika, utrudnia przyswajanie tłuszczów oraz daje poczucie sytości. Ma też niski indeks glikemiczny. Chrupmy ją na zdrowie oraz piękną urodę! :D

12 lutego 2016

Krem marchewkowy z tahini i cieciorką

Propozycja na delikatny krem marchewkowy z dodatkiem kuminu oraz sezamową nutą. Zupa jest pożywna i aromatyczna, a swym smakiem przenosi nas w cudowne smaki kuchni arabskiej. Całość podawana z dodatkiem cieciorki oraz kleksem jogurtu greckiego.

krem marchewkowy

11 lutego 2016

Waniliowe ciasteczka ze skwarek

Tak - ze skwarek ;) Takie ciasteczka piekła moja Babcia oraz Mama. Zawsze nam smakowały! Do tej pory kiedy je jem, przypominam sobie najmilsze czasy dzieciństwa. Ciasteczka są bardzo kruche i niezwykle pyszne. Ich smak jest jedyny w swoim rodzaju i warto choć raz je przygotować. Świetnie smakują z kawą, a także ciepłym kakako. Możemy przygotować je w wersji waniliowej, ale także orzechowej, bądź kokosowej :)

10 lutego 2016

Paprykowa pasta z makreli z czosnkiem niedźwiedzim

Dziś rybnie za sprawą pożywnej i smakowtej pasty z makreli z dodatkiem papryki mielonej oraz aromatycznego czosnku niedźwiedziego. Pasta świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, a także farsz do naleśników czy jajek. Polecam ją na śniadanie, gdyż dostarczy nam dużo kwasów omega 3 i 6, białka, a także doda wiele energii. Warto ją przygotować teraz, gdyż w makreli znajdziemy drogocenny selen - pierwiastek doskonale wpływający na naszą odporność i pracę serca. Selen świetnie reguluje ciśnienie i gospodarkę hormonalną oraz chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jeść tylko na zdrowie :)

9 lutego 2016

Murzynek w polewie czekoladowej z kokosem

Propozycja na proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne ciasto kakowe oblane czekoladową polewą z wiórkami kokosowymi. Ciasto jest delikatne, wilgotne i puszyste, dodaje nam mnóstwo energii i uśmiechu, a czekoladowo - kokosowy wierzch idealnie podkreśla smak całości. Smacznie polecam, bo Murzynek znika błyskawicznie ;D

8 lutego 2016

Rosół z indyka z lubczykiem

Dziś przedstawiam rosołek w lżejszym, drobiowym wydaniu. Rosół jest wyrazisty, aromatyczny oraz bardzo pożywny. Świetnie rozgrzewa, dodaje energii i stawia na nogi wszystkich, którym dokucza zimowa aura ;)

7 lutego 2016

Pstrąg na ostro z warzywami na parze

Dzisiejsza propozycja jest lekka i zdrowa, ale za to smaczna i wyrazista. Danie to połączenie pieczonego pstrąga otulonego płatkami chili z soczystymi warzywami przygotowywanymi na parze. Całość dopełnia lekka pasta pindżur z pieczonej papryki. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a dostarcza nam mnóstwo zdrowej energii :D

5 lutego 2016

Dorsz po arabsku z prażonym kuminem

Propozycja na smakowitą i aromatyczną rybę pieczoną z dodatkiem słodkiej nuty miodu oraz sezamową nutą tahini. Całość dopełniają prażone ziarna kuminu, nadając rybie intensywnego, delikatnie cytrynowego posmaku.

Czerwona kapusta zasmażana ze śmietaną

Propozycja na smakowitą oraz delikatną czerwoną kapustę zasmażaną z dodatkiem śmietany. Kapusta idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także jako samodzielna przekąska. Możemy przygotować ją w wersji wegetariańskiej, a także mięsnej, z dodatkiem kawałków kiełbasy. Moja dzisiejsza propozycja przygotowana jest w wersji wege ;)

4 lutego 2016

Biszkopciki z marmoladą pomarańczową

Dziś Tłusty czwartek :) U mnie królują smakowite, bardzo delikatne biszkopciki z aromatyczną marmoladą z pomarańczy. Łakocie są mięciutkie, proste oraz bardzo szybkie w przygotowaniu :)

3 lutego 2016

Hummus tradycyjny

Hummus to samo zdrowie, pełne błonnika, białka, żelaza oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Skąd pochodzi? Hummus pochodzi z Libanu i jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Legenda głosi, że wymyślił ją sułtan Egiptu - Saladyn z dynastii Ajjubidzi w czasach wypraw krzyżowych. A z czego powstaje? Jest to pasta powstała z ciecierzycy pospolitej oraz pasty sezamowej (tahini) z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i kuminu (kminu rzymskiego). Jest niezwykle pożywny, zdrowy, ale i bardzo smaczny, czego dowodem jest tocząca się wokół niego kulinarna wojna między Izraelem, który go eksportuje oraz Libanem, roszczącym sobie prawa do jego nazwy.

2 lutego 2016

Pindżur

Dziś przeniesiemy się w smaki Bałkanów, a to za sprawą sosu warzywnego o dość nietypowej nazwie. Pindżur to smakowita, łagodna pasta warzywna pochodząca z Macedonii, której głównym składnikiem jest pieczona papryka. Pasta ta jest podstawą wielu dań kuchni śródziemnomorskiej, a także świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, kanapek, warzyw, gulaszów i dań z grilla.


1 lutego 2016

Duszona marchewka

Uwielbiam marchewkę na ciepło. Tym razem postanowiłam przygotować ją z delikatną, pomidorową nutą oraz masełkiem. Taka marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Ważne, aby jej nie rozgotować, gdyż wtedy zwiększymy jej indeks glikemiczny oraz zmniejszymy ilość zawartych w marchewce składników mineralnych. 
Najlepsza i najzdrowsza dla naszego organizmu jest marchewka, która zachowuje swoją jędrność i delikatną chrupkość czyli ta ugotowana al dente. Taka marchewka z pewnością dostarczy nam więcej wartości odżywczych :)