31 stycznia 2016

Pomidorowe mielone w płatkach owsianych

Dziś zapraszam na smaki Prowansji czyli pomidorowe kotlety mielone z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich w lekkiej panierce z mielonych płatków owsianych. Kotlety są smaczne, pożywne i niezwykle soczyste.

30 stycznia 2016

Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem

Propozycja na pożywne wrapy naleśnikowe wykonane z mąki owsianej oraz pełnoziarnistej, wypełnione farszem z tuńczyka i zielonego groszku z dodatkiem sałaty lodowej i sosu czosnkowego z parmezanem. Wrapy będą idealną przekąską energetyczną, spokojnie też mogą posłużyć jako główny posiłek. To taka mała wariacja, która zrodziła się w trakcie czyszczenia kuchennych zapasów :) 

28 stycznia 2016

Domowa przyprawa gyros

Smaczna, praktyczna i prosta w przygotowaniu przyprawa gyros bez dodatku konserwantów oraz poprawiaczy smaków. Ta aromatyczna mieszanka jest idealna do mięs opiekanych, grillowanych i smażonych tj. cielęcina, drób czy wieprzowina. Warto przygotować ją samemu - ta domowa będzie bardzo wyrazista i niezwykle aromatyczna.

Kakaowe ciasteczka owsiane

Propozycja na pożywne, smakowite i mocno kakaowe ciasteczka owsiane z dodatkiem siemienia lnianego. Ciasteczka są świetną energetyczną przekąską, ale idealnie sprawdzą się także jako dodatek do popołudniowej kawy :)

26 stycznia 2016

Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler

Każdy ma swój ulubiony przepis na placki. Jedni kochają chrupiące, inni delikatne i puszyste. Ja uwielbiam wszystkie! Tym razem postanowiłam przygotować je według przepisu Magdy Gessler, zaczerpniętego ze strony Smaki Życia i muszę przyznać, że są wyśmienite - prawdziwy smak ziemniaka, otulony chrupiącą koronką.

25 stycznia 2016

Pesto z rukoli z suszonymi pomidorami

Propozycja na smakowite, pełne witamin i minerałów pesto z rukoli z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów, orzechów włoskich oraz parmezanu. Pesto idealnie komponuje się z makaronem, kluseczkami gnocchi lub świeżym pieczywem.

24 stycznia 2016

Domowe sezamki

Takie sezamki są najlepsze - zdrowe i domowe, bez dodatku cukru ani syropu glukozowo - fruktozowego, który często spotkać możemy w sezamkach sklepowych. Jak je przygotować? Bardzo prosto! Wystarczą dwa składniki, szybkie oraz łatwe przygotowanie i śmiało możemy delektować się swoimi sezamkami bez obaw o ich skład :)

23 stycznia 2016

Fajitas z kurczakiem

Propozycja na smaczne, bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku połączenie kurczaka oraz warzyw. Danie rodem z kuchni meksykańskiej, gdzie wszystko co jest krojone w paski nosi nazwę fajitas. Całość jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu.

22 stycznia 2016

Muffinki jaglane z truskawkami i suszonymi morelami

Uwielbiam te babeczki! Piekę je bardzo często, ponieważ są lekkie, smaczne, zdrowe, a także dietetyczne ;) Te muffinki będą również idealną przekąską dla osób nie tolerujących glutenu :) 

21 stycznia 2016

Surówka z kiszonym ogórkiem

Propozycja na szybką i bardzo prostą w przygotowaniu surówkę z dodatkiem kiszonego ogórka, który urozmaica smak całości. Surówka będzie idealnym dodatkiem do obiadu, ale także świetną podstawą tortilli.

Potrawka curry z indykiem, warzywami i kuleczkami jaglanymi

Propozycja na smaczne, pożywne oraz bardzo aromatyczne połączenie kurczaka, warzyw i kaszy jaglanej otulonej wyrazistą nutą curry. Danie świetnie rozgrzewa oraz dodaje energii, co przyda się podczas zimnych i pochmurnych dni.

20 stycznia 2016

Naleśniki z waniliowym twarożkiem

Dzisiaj wracamy do smaków dzieciństwa. Takie dania lubiłam najbardziej! Słodki, pachnący wanilią twarożek, otulony lekkim i puszystym naleśnikiem. Nasze mamy i babcie wiedziały, co najlepsze dla podniebienia małego głodomora, który zmęczył się długą zabawą :)

19 stycznia 2016

Kotlety kuskusowe

Propozycja na lekkie, bardzo smakowite i pożywne kotleciki z kaszy kuskus. Kotleciki są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Mogą być świetną przekąską lub samodzielnym daniem obiadowym.

18 stycznia 2016

17 stycznia 2016

Mielone z trybulą i mozzarellą

Propozycja na delikatne, smakowite i niezwykle soczyste mielone drobiowo - wieprzowe z dodatkiem świeżej, aromatycznej trybuli. Smak mielonych podkreśla także nuta czosnku niedźwiedziego, a ich wnętrze wypełnia ser mozzarella. Smacznie polecam to połączenie :)


Wielu zastanawia się zapewne, czym jest trybula, dlatego na początek krótko ją przedstawię :)

16 stycznia 2016

Kokoski kakaowe

Propozycja na puszyste i aromatyczne ciasteczka kokosowo - kakaowe. Kokoski idealnie nadają się do popołudniowej kawy, doskonale poprawiają nastrój i rozpieszczają kubki smakowe dwoma przeplatającymi się nutami: wyraźną nutą ciemnego kakao i delikatnym smakiem kokosa.

15 stycznia 2016

Sałatka śródziemnomorska

Propozycja na smakowitą, lekką i pożywną sałatkę z warzywami, pełnoziarnistym makaronem i kozim serem. Całość podana z delikatnym sosem ziołowo - czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Jogurtowe ciasteczka imbirowe (bez jajek)

Propozycja na smaczne i delikatne ciasteczka jogurtowe o intensywnej nucie imbirowej, pieczone bez dodatku jajek. Idealne do popołudniowej kawki :)

14 stycznia 2016

Domowy mix do smarowania

Propozycja na domowy mix do smarowania pieczywa dla wszystkich tych, którzy kochają smak masła i cenią dobroczynne właściwości oliwy z oliwek. Mix jest prosty i szybki w przygotowaniu. Przygotowując sami takie smarowidło mamy pewność, że nie znajdziemy w nim żadnych konserwantów, sztucznych barwników, polepszaczy smaków oraz aromatów i całej tej chemii, stworzonej przez wielkie koncerny.

Zupa ciecierzycowa z wędzonym boczkiem

Propozycja na aromatyczną, smaczną i pożywną zupę z ciecierzycy z dodatkiem wędzonego boczku czyli grochówkę w wydaniu włoskim. Samku całości dodają wyraziste zioła tj. majeranek, czosnek niedźwiedzi czy rozmaryn. Zupa jest pełna białka, potasu, kwasu foliowego i błonnika :) 

13 stycznia 2016

Ciasteczka truskawkowo - waniliowe

Propozycja na smaczne i bardzo aromatyczne ciasteczka truskawkowo - waniliowe. To zestawienie składników w ciasteczkach wykorzystałam po raz pierwszy, ale efekt jest przepyszny. Ciasteczka podczas pieczenia pachną lodami waniliowymi, zapach wypełnia cały dom i rozbudza nasze zmysły. Smacznie polecam :)

Pstrąg duszony w sosie grzybowym

Propozycja na smakowitego pstrąga w sosie grzybowym. Rybka jest delikatna i otulona kremowym sosem z kawałkami cebulki i grzybów. Danie jest pożywne i aromatyczne, łączy w sobie zdrowie i piękny aromat leśnych pyszności.

12 stycznia 2016

Polędwiczki w sosie serowo - cebulowym

Przepis na delikatne polędwiczki wieprzowe, skąpane w aromatycznym sosie serowo - cebulowym. Propozycja także dla osób nie tolerujących glutenu.

Twarożek z wędliną i warzywami

Propozycja na smakowity, bardzo pożywny i sycący twarożek z wędliną i warzywami. Twarożek idealnie sprawdzi się jako energetyczne śniadanie. Można jeść go samodzielnie lub wykorzystać jako dodatek do pieczywa.

11 stycznia 2016

Gołąbki z cielęciną i kaszą perłową

Propozycja na smakowite gołąbki wypełnione farszem z delikatnego mięsa cielęcego, ryżu i kaszy perłowej. Całość podana z lekkim, domowym przecierem pomidorowym oraz świeżą natką pietruszki.


7 stycznia 2016

Krem szpinakowo - śmietanowy z kopytkami

Propozycja na smakowity, delikatny i bardzo pożywny krem szpinakowo - śmietanowy z nutą gałki muszkatołowej i czosnku, podawany z zarumienionymi na maśle kopytkami. Krem jest szybki i prosty w przygotowaniu.

6 stycznia 2016

Pierogi z łososiem i szafranem

Propozycja na nietypowe i dość luksusowe połączenie pierogowe. Farsz jest oryginalny, gdyż łączy w sobie łososia, sienny smak i aromat szafranu oraz zeszkloną na maśle cebulkę. Pierożki są lekkie, pożywne, a danie zmysłowe i eleganckie. Całość świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, kwaśną śmietaną lub sosem krewetkowym.

5 stycznia 2016

Pieguski makowo - miodowe

Propozycja na smakowite, mięciutkie i puszyste ciasteczka pełne makowych piegów. Ciasteczka słodzone są miodem, pachną rumem i świetnie komponują się z delikatną latte lub ciepłym kakao. Smacznie polecam :)

Pasta z makreli i jajek

Propozycja na smaczną i bardzo pożywną pastę z wędzonej makreli i jajek z dodatkiem kiszonego ogórka i cebulki. Pasta idealnie sprawdzi się na śniadanie i dostarczy nam solidnej dawki energii :)

4 stycznia 2016

Drobiowe kotleciki curry ze szczypiorkiem

Propozycja na delikatne i soczyste kotleciki z indyka z wyrazistą nutą curry oraz świeżym szczypiorkiem. Kotleciki są pożywne i lekkie, a swym smakiem i aromatem przenoszą nas wprost do kuchni azjatyckiej. Świetnie komponują się z ryżem i świeżą surówką.

3 stycznia 2016

Stek wołowy z masełkiem koperkowym

Jak przygotować idealny stek? Jak i ile smażyć, aby mięso było krwiste, średnio wysmażone lub wysmażone, ale zachowało swą soczystość i miękkość? Sposób na  jego przygotowanie przedstawię na podstawie rozbefu. Dzisiejsza propozycja to pożywny, soczysty i smakowity stek wołowy, którego smak podkreśla masełko koperkowe. 


2 stycznia 2016

Spaghetti z sosem gorgonzola

Dziś zapraszam na smaki Lombardii. Na stole gości smakowite połączenie makaronu spaghetti z wyrazistym, pikantno - grzybowym i bardzo aromatycznym sosem na bazie sera gorgonzola. Całość łagodzi śmietana oraz natka pietruszki. Danie jest pożywne, proste i szybkie w przygotowaniu, a jego smak rozpieści wszystkie nasze zmysły.

1 stycznia 2016

Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach

Propozycja na smakowite połączenie ciecierzycy czyli tzw. włoskiego grochu z kawałkami kurczaka i pomidorami. Danie jest zdrowe, pożywne, doda nam energii i dostarczy mnóstwo wartości odżywczych m.in. białka, potasu, kwasu foliowego i błonnika.

Halibut pieczony z orzechami włoskimi

Propozycja na smakowitego, lekkiego i pożywnego halibuta pieczonego z orzechami włoskimi. Proste i nieprzesadzone dodatkami przygotowanie halibuta pozwala uszanować niesamowity smak tej ryby, jej delikatność i unikatowość. Smacznie polecam :)