2016-12-15

Świąteczne pierniczki

Nie wyobrażam sobie Świąt bez moich ulubionych pierniczków korzennych, które z dnia na dzień stają się coraz smaczniejsze, bardziej aromatyczne i wyraziste. Uwielbiam je, ponieważ pysznie umilają nam świąteczny czas. Serdecznie polecam ten przepis, który sprawdza się u mnie każdego roku :)
pierniczki
 Potrzebne składniki 

- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3 jajka 
- 1 niepełna szklanka cukru pudru 
- 200 g miodu
- 150 g masła 
- 1 opakowanie przyprawy korzennej 
- 1 łyżka kakao 
- 0,5 łyżeczki cynamonu 
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1,5 łyżki kefiru 
- szczypta soli

 Przygotowanie  
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę do piernika oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.
KROK 2. Kefir łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka podwoiła objętość.
KROK 3. Do dużej miski dodajemy obie mąki, cynamon, kakao oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, delikatnie je ubijamy, a następnie dodajemy do nich żółtka, a także kefir z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszankę dodajemy do suchych składników wraz z ostudzonym masłem i miodem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na min. 1 dobę. 
* Ciasto po wyrobieniu może wydawać się rzadkie, ale już na drugi dzień stwardnieje i będzie miało odpowiednią konsystencję.
** Najlepsze pierniczki wychodzą z ciasta, które miało czas odpowiednio "odpocząć". Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i odkładamy do leżakowania na minimum 24 godziny (można na dłużej). 
KROK 4. Po czasie, gdy ciasto odpowiednio "odpoczęło", rozwałkowujemy je na grubość około 4 - 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8 - 10 minut.
Świąteczne pierniczki
Po ostygnięciu wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).
pierniczki przepis
Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi pisakami.
pierniczki korzenne
👉 RADA: Aby pierniczki nabrały połysku, możemy je przed upieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.
pierniczki korzenne

26 komentarzy:

  1. Obowiązkowo muszą się pojawić w tym magicznym, świątecznym czasie :) Bardzo je lubię. Są takie pyszne! Przyznam szczerze, że jednak nie każdego roku się je robi u mnie w domu.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne pierniczki Kasieńko :) częstuje się jednym :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ozdabianie ich to prawdziwa frajda i zabawa dla młodszych członków rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteś Piernikową Mistrzynią! Twoje wypieki są fantastyczne! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Obowiązkowe ciasteczka na Święta! Super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu bardzo smacznie wyglądają pierniczki, na pewno będę piekła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie niedekorowane są według nas najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Ja takie lubię najbardziej. Mniejsza porcja cukru ;)

      Usuń
  8. Co pierniczki, to piękniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale śliczne. Ja również takie robię i je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają. U mnie dzisiaj będą pieczone:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile trzeba dać masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę :) 150 g masła - już poprawiam :)

      Usuń