27 grudnia 2016

Perła Carycy

Tego ciasta po prostu trzeba spróbować! Perła Carycy to bakaliowo - rumowe kule otulone puszystą masą, ułożone na kruchym cieście z pysznym akcentem dżemu truskawkowego. Każdy kawałek odkrywa tajemniczą perłę, pełną orzechów, rodzynek i migdałów skąpanych w słodkiej i aksamitnej masie pokrytej czekoladą. To prawdziwe niebo dla naszych kubków smakowych! Ciasto jest kaloryczne, ale Caryca Katarzyna sobie nie żałowała... Mały kawałek świetnie poprawiał jej humor :)

🍴 Potrzebne składniki 🍴

CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- orzechy włoskie
- rodzynki
- płatki migdałów
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

PUSZYSTA MASA
- 3 żółtka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 180 g drobnego cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 250 g masła
- aromat waniliowy

PONCZ RUMOWY
- 250 ml wody
- 4 łyżki rumu
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- dżem truskawkowy
- tabliczka czekolady
- 3 łyżki mleka

🍴 Przygotowanie 🍴

KROK 1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagniatamy, a ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao oraz 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Drugą część (białe ciasto) rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i wykładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.

KROK 2. Na białe ciasto nakładamy dżem truskawkowy i równo go rozsmarowujemy. Ciasto z dodatkiem kakao rozwałkowujemy i dzielimy na równe kwadraty (około 28). Na każdy kwadracik układamy posiekane orzechy włoskie, migdały i rodzynki, a następnie zagniatamy i formujemy kule.

KROK 3. Każdą bakaliową kulę układamy w równych rzędach na białe ciasto posmarowane dżemem truskawkowym i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez około 45 minut.
 
KROK 4. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy puszystą masę. Żółtka ucieramy z drobnym cukrem, a następnie dodajemy je do 0,5 szklanki mleka wraz z mąką ziemniaczaną i mieszamy. Utarte składniki dodajemy do ciepłego, ale nie wrzącego mleka (1 szklanki) i mieszamy wszystko do momentu zgęstnienia. Gdy masa ostygnie ucieramy ją z kostką masła (ucierając dodajemy stopniowo po 1 łyżce masy).

KROK 5. Następnie przygotowujemy poncz. Zagotowujemy wodę z cukrem, ściągamy z ognia i delikatnie studzimy. Wsypujemy cukier waniliowy, dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, nasączamy bakaliowe kule ponczem rumowym.

KROK 6. Puszystą masę rozprowadzamy po całym cieście, pamiętając aby otulała każde wolne miejsce pomiędzy bakaliowymi kulami.

KROK 7. Na koniec polewamy ciasto czekoladową polewą, przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą wraz z 3 łyżkami mleka. Ciasto schładzamy w lodówce i gotowe!

Perła Carycy jest dość pracochłonna i kaloryczna, ale jaka smaczna! 
Raz w roku możemy sobie pozwolić na mały kawałeczek ;)


Życzę smacznego :)

49 komentarzy:

  1. A już myślałam, że to po prostu moja Caryca. A tu zupełnie inne ciasto, jak dotąd mi nieznane :) Pięknie się prezentuje i wygląda nadzwyczajnie apetycznie. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam :D

      Usuń
    2. Piękne ciasto. Widać po wyglądzie i opisie że bardzo pracochłonne.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Wygląda cudnie :) Jeszcze takiego ciasta nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boszzz jaka rozpusta! Wspaniałe ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda to ciacho. Nigdy nie jadłam, ale wygląda bardzo zachęcająco. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho wygląda bosko, idealne teraz na sylwestra

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, ciasto fantastyczne, ale żeby tak po świętach kusić, kiedy nie ma już miejsca na smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ile tu pysznych smaków :) super kombinacja

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiu piękne ciacho. Bardzo puszysta masa na zewnątrz. Zabieram kawałeczek i pozdrawiam serdecznie 😆

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu. Ja również serdecznie pozdrawiam :*

      Usuń
  9. Aż chciałoby się spróbować :) Niestety nigdy nie miałam okazji.

    OdpowiedzUsuń
  10. Sama nazwa już powala, a co dopiero smak... Wspaniałe ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ohh, jaka pyszna niespodzianka kryje się w kuleczkach, świetne ciasto! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjne ciasto! Aż ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. No, no, no, ale wykwintne :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O to ciasto to już wyzsza szkola jazdy ale mysle ze warto bo jeśli smakuje jak wygląda to warto na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak trzeba, to trzeba! Z przyjemnością spróbuję tego ciasta ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. Odpowiedzi
    1. Piekłam w blaszce 30 cm x 25 cm :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  17. Mniam, bardzo smakowite ciasto :) idealne na uczczenie pewnych okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniale wygląda to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Trzeba przyznać, że w przekroju ciasto wygląda niezwykle elegancko :D
    Wszystkiego dobrego, samych najsłodszych chwil w nowym roku :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :* Ja również życzę Wam wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku :*

      Usuń
  20. prezentuje się wybornie :) muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Super wyszło, na pewno smakuje wspaniale, takiego ciasta to ja jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam - smakuje świetnie :) Bardzo dziękuję :*

      Usuń
  22. Jeszcze takiego CUDA, to ja nie jadłam ❤ Wygląda obłłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Boskie, nigdy się z nim nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ślina do kolan cieknie :) Piękny! <3

    OdpowiedzUsuń