7 grudnia 2016

Gofry - puszyste i chrupiące

Uwielbiam gofry, bo są pyszne oraz przypominają mi smaki dzieciństwa. Kiedy byłam małą dziewczynką, często stałam w długiej kolejce, aby móc zjeść najlepsze w mieście gofry, które swoim kuszącym zapachem zapraszały do zakupu wszystkich przechodniów. Ten deser nigdy mi się nie nudzi i zawsze może przynieść nowe smaki, ponieważ wiele zależy od dodatków. Kocham każde zestawienie - z bitą śmietaną, z owocami, cukrem pudrem czy z dżemem. Podstawą udanego deseru są jednak dobre, puszyste i lekko chrupiące gofry. Dzisiaj podzielę się swoim sprawdzonym przepisem, który serdecznie polecam :)


🍴 Potrzebne składniki 🍴

- 1,5 szklanki mąki pszennej 
- 1,5 szklanki mleka 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1 łyżka cukru pudru 
- 1 łyżka cukru waniliowego 
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego 
- 2 jajka 
- szczypta soli 

🍴 Przygotowanie 🍴


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Mąkę, mleko, olej, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól wkładamy do miksera i dokładnie łączymy składniki, tak aby powstała jednolita i gładka masa. Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. 

Porcje ciasta wylewamy chochelką na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 3 minut na lekko rumiany kolor. Gofry studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi dodatkami.


W przygotowaniu gofrów pomogła mi moja ulubiona mąka Szymanowska (ekologiczna) 
oraz Polski olej rzepakowy. Oba produkty są godne polecenia.


A Wy z czym najbardziej lubicie jeść gofry?


Ja kocham wszystkie wersje ;) Trudno się zdecydować...


Życzę smacznego! :)


31 komentarzy:

  1. jak ja dawno już gofrów nie jadłam:) zachciało mi się!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :D Pozdrawiam serdecznie :*

      Usuń
  2. Nie jadłam gofrów od... bardzo dawna. U mnie w domu robi się je naprawdę rzadko, więc najchętniej wybierałam się na te, które można zakupić w cukierniach lub budkach. Najlepsze na świecie gofry sprzedawali po drodze od autobusu do mojego liceum. Pachniały tak kusząco, były chrupiące, idealne! Teraz nie mieszkam w mieście rodzinnym i mi do nich bardzo tęskno :(
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Smaki dzieciństwa i piękny zapach gofrów z budek i cukierni w rodzinnych miastach są nie do zapomnienia. Ja też tęsknię za tamtymi smakami, miastem i pięknymi chwilami <3

      Usuń
    2. Mi kojarzą się z wakacjami. Babcia robiła mi gofry z dżemem truskawkowym. Dostałam na święta gofrownice Profi i teraz trochę eksperymentuje bo szukam przepisu na gofry idealne. A próbowałaś posmarować gofry nutellą. Pyszności.

      Usuń
  3. Myyy uwielbiam :) częstuję się jednym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo proszę :) :* Pozdrawiam serdecznie <3

      Usuń
  4. Domowe gofry są pyszne, a Twoje wyglądają bajecznie! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wyglądają. Częstuję się jednym:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam gofry :-) Twoje wyglądają ślicznie i bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, gofry kojarzą mi się z latem, słońcem i plażą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Małe przypomnienie lata - chociaż na talerzu :) :*

      Usuń
  8. Ale ja długo gofrów nie jadłam. Ostatnio latem. Bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłybym takie gofry. Super wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ło Boziu jak ja dawno nie jadłam gofrów - narobiłaś mi smaka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się :) Dziękuję :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. Bardzo lubię gofry, ostatnio robiliśmy takie korzenne ależ były pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, korzennych jeszcze nie jadłam. Koniecznie muszę spróbować :D Pozdrawiam :*

      Usuń
  12. Gofry zawsze kojarzą nam się z wakacjami. Omnomnom pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne, delikatne chmurki! Zatęskniłam za latem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. najlepsze z bitą śmietaną i owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio mamy fazę na gofry gryczane z przyprawą do piernika xD

    OdpowiedzUsuń
  16. Kocham gofry! Też się nimi zajadałam w dzieciństwie i do tej pory nie mogę sie nim oprzeć :) Przeapetyczne Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zakochałam się w tych zdjęciach i tych gofrach :} szukam jakiegoś przepisu bo dostałam kiedyś gofrownicę,leży tak i czeka sobie...skuszę się i spróbuję zrobić z twojego przepisu :}

    OdpowiedzUsuń