23 grudnia 2016

Ciasto marchewkowe z polewą karmelowo - cukrową

Uwielbiam aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe, które obowiązkowo musi znaleźć się na moim świątecznym stole. Dzisiaj zapraszam na ciasto pachnące cynamonem, wypełnione bakaliami oraz wykończone polewą przygotowaną z karmelowej czekolady oraz cukrowej posypki. Zapach podczas pieczenia wypełnia cały dom, który pięknie pachnie nadchodzącymi Świętami :)

🍴 Potrzebne składniki 🍴

CIASTO
- 500 g startej marchewki
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

POLEWA
- 1 tabliczka czekolady karmelowej 
- 3 łyżki mleka
+ posypka cukrowa

🍴 Przygotowanie 🍴

KROK 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie do piany dodajemy kolejno żółtka, olej rzepakowy oraz cukier i łączymy wszystko na wolnych obrotach miksera.

KROK 2. Powstałą masę dodajemy do mąki wymieszanej z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy wszystko ponownie dla odpowiedniego połączenia. Na koniec do ciasta dodajemy marchewkę stratą na tarce o oczkach, posiekane orzechy włoskie i rodzynki.

KROK 3. Ciasto wylewamy do formy (30 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut (pieczemy do suchego patyczka).


KROK 4. Na sam koniec przygotowujemy polewę, rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę karmelową wraz z 3 łyżkami mleka. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto i posypujemy ją posypką cukrową. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby polewa odpowiednio stężała. 


Ciasto kroimy dopiero po całkowitym stwardnieniu czekoladowej polewy.



Posypkę cukrową możemy zastąpić kawałkami orzechów lub wiórkami kokosowymi. 
Możemy także wykończyć ciasto wyłącznie polewą z karmelowej czekolady.


Życzę smacznego! :)

20 komentarzy:

  1. Ta posypka idealnie komponuje się z ciastem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż szkoda, że u nas na stole w święta tego ciasta nie będzie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdy byłam w liceum miałam hopla na punkcie takiego właśnie dekorowania ciast :) Każdy mój wypiek miał podobną górę :D A ciasto super!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Każda odsłona ciasta marchewkowego jest cudowna! Twoją na pewno muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie przepadałam za tymi cukrowymi posypkami, ale trzeba przyznać, że ciacho wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie i pewnie jest bardzo smaczne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skorzystam z przepisu .Wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku.Serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ to ciasto wygląda! cudnie. a jak musiało smakować! pozdrawiam ciepło! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja również ciepło pozdrawiam :)

      Usuń