23 grudnia 2016

Ciasto marchewkowe z polewą karmelowo - cukrową

Uwielbiam aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe, które obowiązkowo musi znaleźć się na moim świątecznym stole. Dzisiaj zapraszam na ciasto pachnące cynamonem, wypełnione bakaliami oraz wykończone polewą przygotowaną z karmelowej czekolady oraz cukrowej posypki. Zapach podczas pieczenia wypełnia cały dom, który pięknie pachnie nadchodzącymi Świętami :)

 Potrzebne składniki 

CIASTO
- 500 g startej marchewki
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

POLEWA
- 1 tabliczka czekolady karmelowej 
- 3 łyżki mleka
+ posypka cukrowa


Przygotowanie 

KROK 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie do piany dodajemy kolejno żółtka, olej rzepakowy oraz cukier i łączymy wszystko na wolnych obrotach miksera.

KROK 2. Powstałą masę dodajemy do mąki wymieszanej z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy wszystko ponownie dla odpowiedniego połączenia. Na koniec do ciasta dodajemy marchewkę stratą na tarce o oczkach, posiekane orzechy włoskie i rodzynki.

KROK 3. Ciasto wylewamy do formy (30 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut (pieczemy do suchego patyczka).

KROK 4. Na sam koniec przygotowujemy polewę, rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę karmelową wraz z 3 łyżkami mleka. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto i posypujemy ją posypką cukrową. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby polewa odpowiednio stężała. 


Posypkę cukrową możemy zastąpić kawałkami orzechów lub wiórkami kokosowymi. 
Możemy także wykończyć ciasto wyłącznie polewą z karmelowej czekolady.


Ciasto kroimy dopiero po całkowitym stwardnieniu czekoladowej polewy.


Życzę smacznego! :)

20 komentarzy:

  1. Ta posypka idealnie komponuje się z ciastem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż szkoda, że u nas na stole w święta tego ciasta nie będzie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdy byłam w liceum miałam hopla na punkcie takiego właśnie dekorowania ciast :) Każdy mój wypiek miał podobną górę :D A ciasto super!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Każda odsłona ciasta marchewkowego jest cudowna! Twoją na pewno muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie przepadałam za tymi cukrowymi posypkami, ale trzeba przyznać, że ciacho wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie i pewnie jest bardzo smaczne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skorzystam z przepisu .Wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku.Serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ to ciasto wygląda! cudnie. a jak musiało smakować! pozdrawiam ciepło! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja również ciepło pozdrawiam :)

      Usuń