11 listopada 2016

Soczysta polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie

Dzisiaj zapraszam na niezwykle soczystą, miękką i kruchą polędwicę wieprzową, pieczoną w rękawie. Tak przygotowana polędwica zasmakuje każdemu, gdyż jest niezwykle delikatna i aromatyczna dzięki marynacie, w której nabierała intensywności smaku. To mój sprawdzony i jeden z ulubionych sposobów na polędwicę wieprzową, dlatego serdecznie go polecam :)

Potrzebne składniki

- polędwica wieprzowa
- 1 cebula biała

MARYNATA
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżeczki tymianku
- szczypta ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku

Przygotowanie

KROK 1. Na początku przygotowujemy marynatę. Olej rzepakowy łączy z sosem sojowym i miodem, a następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tymianek, ostrą paprykę i sól do smaku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy oczyszczoną z błonek polędwicę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). 

KROK 2. Polędwicę obsmażamy z obu stron na patelni z odrobiną oleju na delikatnie rumiany kolor. Podczas smażenia delikatnie oprószamy mięso solą, a następnie wkładamy je do rękawa, dodajemy pozostałą część marynaty, cebulę pokrojoną w piórka* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy przez około 30 minut.

* cebula nada polędwicy dodatkowej soczystości oraz aromatu


Po upieczeniu, kroimy polędwicę na kawałki i podajemy z powstałym rękawie 
sosem oraz kawałkami cebuli. Całość świetnie komponuje się ze świeżą surówką.


Życzę smacznego! :)

46 komentarzy:

  1. Idealne danie na niedzielny obiad 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak już mamy skusić się na jakieś mięsko to musi być ono soczyste i mięciutkie zarazem :P Twoje wygląda właśnie na takie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne soczyste mięsko, Kasiu śliczne zdjęcia robisz :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Joasiu :) Ja również pozdrawiam :* <3

      Usuń
  4. Perfekcyjna polędwiczka w pysznej marynacie! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba niedługo zrobię sobie takie mięcho. Mam ostatnio straszną ochotę na taką opcję!
    >FOXYDIET

    OdpowiedzUsuń
  6. Polędwiczki to moje ulubione mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zazdroszczę obiadu! Mięsko wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna marynata. Bardzo mi odpowiada jej skład :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejna apatyczna potrawa. Ja chociaż za mięsem nie przepadam, to jednak na twoje z przyjemnością skusiłabym się.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne mięsko, obiadek z nim musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. polędwiczkę to ja chętnie w każdej kombinacji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo pieknie prezentuje się na talerzu. Super przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentuje się bosko! Marynata wyjątkowo pod mój smak :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda na bardzo soczystą. Idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj kusisz tą polędwiczką... :D. Uwielbiam Takie mięso <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Boska, wygląda obłędnie po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  17. To bardzo ważne aby nie przeciągnąć polędwiczki - bardzo soczysta wyszła, to widać! :)

    OdpowiedzUsuń