15 listopada 2016

Placki z cukinii z grzybami leśnymi

Uwielbiam placki z cukinii, która jest lekkostrawna, pozytywnie wpływa na nasze trawienie i dostarcza nam wiele wartości odżywczych - potasu, magnezu, żelaza oraz witamin - C, A, K, PP i B1. Tym razem przygotowałam puszyste placuszki, którym smaku dodaje grzybowa nuta oraz dodatek majonezu. Zakochałam się w tych plackach 💕. Często goszczą na naszym stole, ale wybieram je także jako posiłek potreningowy lub drugie śniadanie. Placuszki świetnie smakują na zimno, a także na ciepło z dodatkiem kremowego sosu grzybowego.

🍴 Potrzebne składniki 🍴

- 3 małe cukinie
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 1 spora łyżka majonezu (użyłam light)
- około 8 łyżek mąki pszennej
- mały pęczek koperku
- olej lub oliwa do smażenia

 PRZYPRAWY 
- kminek mielony
- kurkuma
- ostra papryka
- pieprz czarny
- sól do smaku

🍴 Przygotowanie 🍴

👉 KROK 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Drugiego dnia gotujemy je około 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i kroimy na małe kawałeczki.

👉 KROK 2. Cukinie myjemy, osuszamy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte cukinie odstawiamy na chwilę, aby odpowiednio puściły wodę, a następnie dobrze odciskamy z nadmiaru soku. 

👉 KROK 3. Do odciśniętej cukinii dodajemy startą na tarce cebulę, jajka, mąkę, majonez, pokrojone grzybki, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy szczyptę mielonego kminku, kurkumy i ostrej papryki, a także posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.

👉 KROK 4. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej lub oliwę i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.


Gotowe placuszki podajemy z jogurtem naturalnym, śmietaną lub kremowym sosem grzybowym 👌.


Życzę smacznego! 😋

22 komentarze:

  1. Znakomite placuszki. Bardzo takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie uczę się na błędach. Znów wchodzę na Twojego bloga przed śniadaniem i znów w brzuchu rewolucje na sam widok tych pysznych placuszków. Uwielbiam cukinię i grzyby, dlatego przepis jak dla mnie super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana. Bardzo miło mi to czytać. A placuszki polecam - koniecznie! :) Buziaki :*

      Usuń
  3. Kasiu kusisz jak zwykle :) Pyszne i zdrowe placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko jak ja bym takie placki wcinała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam przygotowanie - robi się je szybko i przyjemnie. A najprzyjemniej wcina :D Pozdrawiam :*

      Usuń
  5. Placki wyglądają absolutnie fantastycznie! Mniam! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię odwiedzać Pani bloga. Te placki na pewno zrobię. Zdjęcia mnie bardzo zachęciły. Szkoda, że nie prowadzi Pani videobloga. W telewizji wyglądała Pani uroczo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Jest mi bardzo miło to czytać :) A videoblog może już niedługo :D

      Usuń
  7. Normalnie boskie smaki <3 Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy pomysł z tymi grzybami, chyba muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas wszelkie placki zawsze były na słodko ale taka wersja na obiad też nam się teraz zamarzyła :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu ale masz fajne pomysły na placki, porywam jednego :) miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłbym takie placki. Super!

    OdpowiedzUsuń