30 listopada 2016

Pasta pieczarkowo - jajeczna

Dzisiaj zapraszam na smakowitą i pożywną pastę pieczarkowo - jajeczną, która idealnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, ale także jako farsz do jajek i warzyw oraz dodatek do wędlin. Pasta jest prosta i szybka w przygotowaniu. Smacznie polecam :)


🍴 Potrzebne składniki 🍴

- 250 g pieczarek 
- 1 cebula biała 
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu 
- plaster masła
- szczypta mielonego kuminu
- pieprz czarny
- sól do smaku

🍴 Przygotowanie 🍴

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na maśle, a następnie dodajemy oczyszczone oraz pokrojone w plastry pieczarki i smażymy je do momentu odparowania wody. Zawartość patelni studzimy, a następnie przekładamy do blendera wraz z ugotowanymi jajkami, majonezem i ząbkiem czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą i gładką masę, a na koniec doprawiamy kuminem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotową pastę schładzamy w lodówce.


Do przygotowania pasty użyłam majonezu kremowego Folwark, który idealnie podkreślił smak całości.


Życzę smacznego! :)

46 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam łączyć jaka z pieczarami. Jak robię pastę to przede wszystkim z jajek i nawet nie tak bardzo rozdrobionych jak u Ciebie. Warto wykorzystać Twój pomysł, bo pieczarki również mają dość duża wartość odżywczą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - pieczarki są niedocenione ;) Zrobiłam mały eksperyment, ale pasta bardzo przypadła nam do gustu i z pewnością na stałe zapisze się w naszym kulinarnym menu. Serdecznie polecam :)

      Usuń
  2. Mniam, to ja poproszę kanapeczkę z takim smarowidłem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy po raz pierwszy połączyłam ze sobą jajka i pieczarki w sałatce byłam zaskoczona jak zgrany duet tworzą. Chętnie wypróbuję także Twój pomysł na pastę pieczarkowo-jajeczną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - duet jest bardzo zgrany :) Pastę serdecznie polecam :)

      Usuń
  4. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, ale takiej jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za majonezem, ale pasta prezentuje się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pysznie wygląda,.Często robię pasty, tą muszę kiedyś zrobić 😆

    OdpowiedzUsuń
  7. Super smaczna pasta! Fajne połączenie składników. Palce lizać! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się ta pasta ze względu na cebulkę podsmażoną z pieczarkami. Lubię ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i gorąco polecam to połączenie :)

      Usuń
  9. Uwielbiam pieczarki.Napewno bardzo dobre.Chętnie spróbuje.Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pasty jajeczne ze wszelkimi dodatkami. Ta wydaje się być idealna. Pieczarkowy dodatek z pewnością sprawia, że jej walory smakowe są nieocenione. Chcę spróbować. Muszę zrobić niebawem. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i serdecznie polecam to połączenie :) Prosto, ale naprawdę smacznie :) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam, bo smak jest naprawdę świetny :D

      Usuń
  12. Wyglada jak hummus! Mysle ze smak powala! Bardzo ciekaway przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda wygląda i nawet trochę smakuje przez dodatek kuminu. My byliśmy zachwyceni :)

      Usuń
  13. Cóż za konsystencja idealna :). Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiamy wszelkie takie pasty, które możemy potem jeść wraz z parowanymi warzywami :D
    Jajeczka z pieczarkami muszą tworzyć pyszny duet :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - potwierdzam, duet jest bardzo zgrany :) Pozdrawiam serdecznie Dziewczyny :*

      Usuń
  15. Ale ciekawy pomysł! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo fajna pasta kanapkowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawa lubię różnego rodzaju pasty:)

    OdpowiedzUsuń
  18. fajny pomysl na ten czas. :) lubię takie smarowidła, o dziwo dzieciaki też są na tak...zwłaszcza gdy nie widzą, co jest w środku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak :) Pasty są idealne dla dzieci. Zawsze można im coś dobrego przemycić ;)

      Usuń
  19. Uwielbiam pastę jajeczną , Twoja wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pieczarkowo-jajecznej pasty jeszcze nie jadłam, ale brzmi pysznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Samą pastę jajeczną jadłam, ale pierczarkowo-jajecznej nigdy! Super myśl! ❤

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo apetyczne smarowidło :) I z moim ulubionym, Folwarkowym majonezem :D

    OdpowiedzUsuń