29 listopada 2016

Eko - czeko naleśniki

Naleśniki - uwielbiam, kakao - ubóstwiam, a wszystko co słodkie - baaaaaaardzo lubię ;)  Takie połączenie wprawiło mnie w cudowny nastrój, a do tego powstało na bazie ekologicznych składników. Dostałam pyszne jajka od wiejskich kurek, prawdziwą naturalną maślankę, a Polskie Młyny zrobiły mi miłą niespodziankę w postaci przesyłki z ekologiczną mąką Szymanowską. Tak powstały eko - czeko naleśniki ze zdrową porcją błonnika, którą dostarczyły otręby orkiszowe. Smacznie polecam :)

🍴 Potrzebne składniki 🍴

- 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie ekologiczna Szymanowska)
- 1 szklanka naturalnej maślanki
- 1 szklanka mleka (użyłam bez laktozy)
- 2 jajka
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka otrębów orkiszowych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego (u mnie Olej Polski)
- szczypta soli

🍴 Przygotowanie 🍴

Maślankę, mleko, olej, miód i jajka przekładamy do miksera i łączymy składniki. Następnie dodajemy mąkę, cukier trzcinowy, kakao, otręby oraz szczyptę soli i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników. Porcje ciasta wylewamy za pomocą chochelki na patelnię naleśnikową (lekko wysmarowaną olejem rzepakowym) i smażymy je z obu stron.

 
Eko - czeko naleśniki świetnie smakują na ciepło, ale także na zimno. 
Dzięki maślance są bardzo puszyste i delikatne, a mąka Szymanowska dodała im 
idealnej elastyczności, dzięki czemu nie rwą się i doskonale nadają do zawijania.


Naleśniki idealnie komponują się ze słodkim twarożkiem. 
Takie połączenie nada naszemu daniu świetnej kolorystyki - 
możemy stworzyć smakowite naleśnikowe roladki - zebry ;)


Polecam i życzę smacznego! :)

35 komentarzy:

  1. Na naleśniki nie trzeba mnie dwa razy namawiać. Uwielbiam! Zawszę robię takie ze sprawdzonego przepisu. Czeko-naleśników nie robiłam nigdy, ale sądzę, że muszą być pyszne. Zapisałam przepis do przetestowania :) Póki co u mnie czeko- pojawiały się tylko omlety. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak i mnie - ja również uwielbiam <3 Naleśniki serdecznie polecam, a czeko - omlety koniecznie wypróbuję :) Pozdrawiam również :) :*

      Usuń
  2. Fantastyczne! Mało, że czeko to jeszcze eko. Super! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Super naleśniki, wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka góra naleśników to chyba marzenie każdej pandy <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Całkiem niedawno robiłam bardzo podobne nalesniki! Mniam! Twoje wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaaa ale boskie ja koniecznie muszę takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widać, że są bardzo elastyczne. Lubię tę mąkę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądaja super. Takich jeszcze nie jadłem

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe naleśniki Kasiu:) muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajnie wyglądają :-) Zapewne smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wyglądają, zrobię mojemu synkowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Mam nadzieję, że mu posmakują :)

      Usuń
  12. Można troszkę? Jak dla mnie świetny pomysł na śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) O tak! Pożywne i bardzo energetyczne śniadanko :D

      Usuń
  13. Porywam jednego na podwieczorek:)

    OdpowiedzUsuń