8 października 2016

Pierś z kurczaka w orkiszowej panierce

Dzisiaj zapraszam na zdrowszą wersję obiadowego kotleta, który dostarczy nam sporej dawki błonnika. Pierś z kurczaka otula panierka z ekologicznej mąki oraz prażonych otrębów orkiszowych. Taki kotlet w połączeniu z warzywami to prosty sposób na zdrowie i pożywne danie, które doda nam dobrej energii.

Potrzebne składniki

- pierś z kurczaka
- jajko
- mąka orkiszowa
- prażone otręby orkiszowe
- słodki sos sojowy
- czosnek granulowany
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie

Oczyszczoną pierś z kurczaka dzielimy na filety i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (aby uniknąć ewentualnego rozerwania mięsa). Rozbite filety oprószamy z obu stron solą, czosnkiem granulowanym i świeżo zmielonym pieprzem, obtaczamy w mące orkiszowej, następnie w jajku wymieszanym z sosem sojowym, a na końcu w prażonych otrębach orkiszowych. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.


Życzę smacznego! :)

33 komentarze:

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie otrębów. Znany schabowy w zdrowej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już słyszę jak panierka chrupie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na zdrowszego schabowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z taką panierką to schabowego mogłybyśmy chętnie zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czytałam ostatnio bardzo dużo o orkiszu i muszę powiedzieć, że nie wiedziałam, że ma bardzo dużo prozdrowotnych właściwości. Panierka wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - orkisz jest bardzo zdrowy, choć przez lata był niedoceniany. Dziękuję bardzo :*

      Usuń
  6. Bardzo fajna i z pewnością pyszna propozycja na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje taki uzdrowiony kotlet :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Panierka wygląda bardzo chrupiąco. Jestem ciekawa smaku tej panierki. Podoba mi się dodanie sosu sojowego do jajka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana. Polecam przepis i wybór prażonych otrębów - wtedy smak jest o wiele lepszy :D

      Usuń
  9. My czasem robimy w takiej panierce schab jest bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze schabem jeszcze nie próbowałam, a już dawno nie jadłam...

      Usuń
  10. Ooo ciekawy pomysł na panierkę, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mnie mój profesor na studiach uczył ryby w panierce z płatków owsianych. teraz odzywiam sie zdrowo z www.kcalmar.com Juz nie ma czasu na eksperymenty, wole pewniaka:p Polecam, jako inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam taką chrupiącą panierkę na kotletach!

    OdpowiedzUsuń