19 października 2016

Filet z suma z lekką sałatką

Przemiła i smaczna niespodzianka od dwóch polskich firm Folwark i FreshLine, zainspirowała mnie do stworzenia rybno - sałatkowego duetu obiadowego, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Obiad był pyszny, aromatyczny, a także zdrowy i pożywny. Takie rozwiązania lubię najbardziej :D Smażony sum z aromatycznymi przyprawami doskonale komponował się z lekkim dressingiem jogurtowo - koperkowym oraz mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i marynowanymi pieczarkami, otulonymi koperkowym sosem vinegret. Smacznie polecam ten duet! :D

Potrzebne składniki

RYBA
- filet z suma
- czosnek granulowany
- pieprz ziołowy
- oliwa z oliwek
- sól
- masło klarowane 

SAŁATKA
- mix sałat
- pomidorki koktajlowe
- marynowane pieczarki

KOPERKOWY VINEGRET
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- szczypta soli
- pieprz czarny

DODATKI
- dressing jogurtowo - koperkowy FreshLine

Przygotowanie

KROK 1. Rybę oczyszczamy ze skóry i ości, dzielimy na mniejsze porcje i smarujemy je oliwą z oliwek. Każdy kawałek oprószamy solą, czosnkiem granulowanym oraz pieprzem ziołowym i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

KROK 2. Oliwę z oliwek łączymy z octem jabłkowym i syropem z agawy, dodajemy posiekany koperek oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do dużej miski dodajemy mix sałat, pomidorki koktajlowe oraz marynowane pieczarki i łączymy wszystko z koperkowym sosem vinegret.

KROK 3. Filety z suma smażymy na maśle klarowanym przez około 2 - 3 minuty z każdej strony. Przed końcem smażenia przykrywamy patelnię na około 1 minutę, aby poddusić kawałki ryby i nadać jej soczystości.

Filet z suma podajemy wraz z dressingiem jogurtowo - koperkowym oraz lekką sałatką.


Serdecznie polecam sosy sałatkowe od FreshLine. Nasze podniebienia szczególnie
 zachwycił dressing jogurtowo - koperkowy, który okazał się idealnym dodatkiem do ryb.


Polecam także smaczny, świeży i zdrowy mix sałat od FreshLine
który dostępny jest w wygodnym plastikowym opakowaniu.


Więcej informacji o produktach FreshLine oraz Folwark można znaleźć na stronach:




Życzę smacznego! :)

31 komentarzy:

  1. Pyszności, strasznie apetyczne zdjęcia :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za sumem, niestety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tej pory też nie przepadałam, ale ten mnie zachwycił :) Podduszony jest smaczny, soczysty i bardzo delikatny :)

      Usuń
  3. Bardzo fajny przepis. Wszystko tak ładnie się tu prezentuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super duet obiadowy! Świetny pomysł kochana  .

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja rzadko kiedy jadam rybki, ale po takich zdjęciach i opisie warto się przekonać

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka pysznie kolorowa ta sałatka :D Samo lato na talerzu <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Musze przyzadzic rybę w ten sposób, smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z wielką przyjemnością zjadłabym taki obiadek :) Ale niestety wciąż popełniam ten sam błąd- wchodzę na Twojego bloga o poranku po zjedzeniu kanapki i na widok Twoich obiadków zaczynam się robić niewiarygodnie głodna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ apetycznie i lekko wygląda <3 Musi być pyszny <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Pamiętam, że sum bardzo mi smakował. Z chęcią powróciłabym do smaku tej ryby! Z taką sałatką na pewno smakował obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sum to bardzo smaczna ryba, a z tą cudowną sałatką z pewnością jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Serdecznie polecam to zestawienie :)

      Usuń
  12. Bardzo mnie tym sumem zaintrygowałaś :) Przyznam, że do tej pory jeszcze nie jadłam - muszę wybrać się do sklepu rybnego powędkować ;)

    OdpowiedzUsuń