17 października 2016

Babka "Śmietankowa Lady"

Jest i ona - dla mnie babka idealna! Dlaczego? Bo jest delikatna, puszysta, a do tego wilgotna :) Babka śmietankowa z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich miłośników domowych wypieków. Idealnie komponuje się z filiżanką ulubionej kawy lub kubeczkiem kakao. Jest bardzo smaczna i lekka, dzięki czemu wprost rozpływa się w ustach. Do jej wypieku nie dodajemy tłuszczu, wystarczy śmietana :D Pieczenie jest łatwe i przyjemne, a zapach jaki wypełnia dom tylko kusi nasze kubki smakowe :)


Potrzebne składniki

- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
- 1,5 szklanki śmietany 
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru 
- 3 jajka 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1 opakowanie cukru waniliowego 
- 1,5 łyżeczki soli 
- cukier puder (do posypania) 

Przygotowanie


KROK 1. Śmietanę ubijamy mikserem, a następnie dodajemy do niej kolejno jajka, cukier waniliowy, drobny cukier i ponownie ubijamy.

KROK 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodajemy do ubitych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

KROK 3. Powstałe ciasto przekładamy do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 50 minut. Po ostygnięciu babkę posypujemy cukrem pudrem.


Cukier puder możemy także zastąpić innymi dodatkami np. lukrem lub czekoladą.


Życzę smacznego! :)


73 komentarze:

  1. lubię takie klasyczne ciasta,
    pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj takie śniadanie mogłabym jeść codziennie heheh :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śmietana kremówka?Babeczka super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Uzyłam zwykłej kwaśnej śmietany :D

      Usuń
  4. Smacznie wygląda, będę musiała zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. klasyczne i po prostu ładne ciasto :) wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda naprawdę perfekcyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie wygląda:) Poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj kusisz babeczka wygląda cudownie smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja już dawno pokochałam ciasta, do których dodaje się inne nośniki tłuszczu. Są delikatne i bardziej fit. Pyszna baba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - są o wiele delikatniejsze :D Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Jaka ma być śmietana ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do babki dodałam zwykłą, kwaśną śmietanę :)

      Usuń
    2. Duże tego... Ile procent tłuszczu?

      Usuń
  11. Same pyszności! Uwielbiam babki, więc porywam kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiej baby jeszcze nie piekłam, ale wygląda rewelacyjnie :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie puszyste babeczki uwielbiamy moczyć w jogurcie naturalnym <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Super babeczka, właśnie piję herbatkę, więc porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Teraz do kawy bym zjadła takie pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super, lubię takie ciasto na śniadanie z kubkiem kawy, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubie takie wypieki zwłaszcza jeśli są trochę kwaskowate oraz miękkie. W sam raz do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dawno nie jadłem takiego ciacha, czas nadrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Idealna. Mniej już przekonałaś gdy napisałaś, że jest wilgotna - dla mnie to taki punkt obowiązkowy jeśli chodzi o babkę ;) Wygląd tradycyjnie już obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Prezentuje się bajecznie puszyście :) Lubię takie ciacha, gdzie standardowy tłuszcz jak margaryna czy olej zastępuje się mniej typowym zamiennikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak duża foremka?

    OdpowiedzUsuń
  22. Ależ bym zjadła, wygląda mega smacznie

    OdpowiedzUsuń
  23. w sam raz do kawki lub herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszna, klasyczna babka. :-) W sam raz do kawki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. WOW! To musiało być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam takie proste ciacha☺

    OdpowiedzUsuń
  27. cudna ta babka, w sam raz na Wielkanoc, już niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jaka śmietana do tej babeczki? 18% , 30%?

    OdpowiedzUsuń
  29. Pyszna babka :-) Widziałam w gazetce ;-) Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo smaczna baba! Dałam trochę mniej cukru (1 szklankę) i piekłam krócej, ale to ze względu na mój nieobliczalny piekarnik, któremu wystarczyło 35minut na wykonanie wypieku ;) Polecam.
    R.

    OdpowiedzUsuń