2016-09-11

Pulpeciki w sosie pieczarkowo - koperkowym

Uwielbiam te pulpeciki! Przypominają mi wspaniałe smaki dzieciństwa. Zawsze przygotowywała je moja Mama, która przepis na nie wyniosła z domu rodzinnego. Właśnie takie pulpeciki przygotowywała także moja Babcia. Z opowieści wiem, że były one jednym z ulubionych dań całej rodziny, ponieważ zrobione były z najlepszych składników: mięsa swoich kur, koperku z przydomowego ogródka, pieczarek zbieranych na szczytniańskich łąkach, na których pasło się bydło i oczywiście najsmaczniejszej śmietany. Dla mnie jest to smaczny, regionalny przysmak, który do Wrocławia przywiozłam z kotliny kłodzkiej i zawsze chętnie go przygotowuję :D
Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowo - koperkowym
Potrzebne składniki

PULPECIKI
- 800 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- kilka łyżek bułki tartej
- 1 łyżka koperku
- 1 cebula biała
- sól i pieprz do smaku
- mąka (do obtoczenia)
- olej do smażenia

SOS
- 1 litr bulionu drobiowego
- około 250 g pieczarek
- 1 mały pęczek koperku
- 5 sporych łyżek śmietany
- plaster masła
- 1 spora łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta ostrej papryki

Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczone piersi kurczaka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do nich jajko, zrumienioną na maśle cebulkę, bułkę tartą, koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Masę mięsną przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy pulpeciki, które obtaczamy delikatnie w mące. Następnie pulpeciki obsmażamy przez chwilę na oleju na delikatnie złoty kolor.

KROK 2. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy je na maśle do momentu odparowania wody i wydobycia ich aromatu.

KROK 3. Zarumienione lekko pulpeciki wrzucamy do gotującego się bulionu drobiowego wraz podsmażonymi pieczarkami i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 minut. 

KROK 4. Pulpeciki na chwilę przekładamy na talerzyk, a do bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąkami oraz posiekany koperek, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy wszystko jeszcze około 2 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą, szczyptą ostrej papryki oraz pieprzem.
Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowo - koperkowym
Tego połączenia powinien spróbować każdy, ponieważ danie pachnie 
tradycją polskiej kuchni, a do tego jest smaczne i pożywne.
Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowo - koperkowym
Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami - ziemniaczkami, kaszami, ryżem lub świeżym pieczywem.
noclegi

42 komentarze:

  1. Ależ obłędnie wyglądają <3 Wieki już ich nie jedliśmy. Boskie smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ wyglądają apetycznie :) Pysznie u Ciebie :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku idealnie! W takim sosie są najlepsze. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne pulpeciki, bardzo je lubię chociaż pamiętam, że jak byłam dzieckiem to ich nie chciałam jeść - taki uraz przedszkolnych klopsów :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :* Ja tak miałam z pomidorową i szpinakiem :D

      Usuń
  5. No to już wiem co zrobić na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie pulpeciki!!! Pyszności, jak u mamy!

    OdpowiedzUsuń
  7. super :) ale trzeba mieć maszynkę do mięsa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Z kurczakiem można sobie poradzić i drobno go posiekać ;)

      Usuń
    2. Ja rozbijam tłuczkiem na miazgę, w folii. A śmietana ilu procentowa do sosu? Mam mieć gości, musi być idealnie. A tu wyglądają wspaniale.

      Usuń
    3. Śmietana 18 % do zup i sosów :)

      Usuń
  8. Nasza mamcia też robiła nam zawsze takie delikatne pulpeciki drobiowe albo w sosie koperkowym albo pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja także jestem wielką fanką pulpecików! Te przypominają mi dzieciństwo ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię pulpeciki, ta wersja bardzo mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mi narobiłaś apetytu, aż mi burczy w brzuchu choć jestem już po śniadaniu ;) Z ogromną chęcią bym je zjadła, a sos koperkowo- pieczarkowy brzmi wspaniale :) Robię je w tym tygodniu!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne, aromatyczne, aż ślinak cieknie na ich widok:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak ja dawno takich pulpecików nie jadłam. A przecież latem koperek jest dostępny. Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie delikatne pulpeciki:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super a jak jeszcze sosik do tego

    OdpowiedzUsuń
  16. Super te pulpeciki! Zjadłabym całe 5 z talerza :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Z podanych składników wychodzi solidna gromadka pulpecików, więc do syta może najeść się cała Rodzina :) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń