9 września 2016

Pikantny sos paprykowo - pomidorowy

Bardzo lubię zdrowe, warzywne sosy, które urozmaicają smak kanapek, wędlin czy jajek. Ostatnio przemiłą wizytę złożyli mi dobrzy znajomi, od których dostałam pyszny, lekko pikantny sos paprykowo - pomidorowy. Bardzo mi zasmakował i z pewnością zapisze się na stałe w moim kulinarnym menu. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na sos, który otrzymałam od Mariusza. Sos jest bardzo smaczny, przeplata wyraziste smaki warzyw oraz ziół, a całość podkreśla delikatnie ostra nuta. Koniecznie musicie go spróbować! 

RECEPTURA MARIUSZA NA PIKANTNY SOS PAPRYKOWO - POMIDOROWY

Potrzebne składniki

- 2,5 kg czerwonej papryki
- 1,5 kg pomidorów
- papryczka chili
- około 4 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- pieprz czarny
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i cukier do smaku
- ocet (do zakwaszenia)
- olej (do smażenia)

Przygotowanie

Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do głębokiej patelni z dodatkiem oleju. Papryki smażyć na bardzo małym ogniu wraz z pokrojonymi pomidorami przez około 1,5 - 2 godziny - od czasu do czasu mieszając. Do smażenia dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. W połowie dodać drobno posiekany czosnek, papryczkę chili i zioła prowansalskie. Na koniec, gdy warzywa będą już wystarczająco miękkie dodać cukier, pieprz i sól do smaku. Całość zakwasić octem, zmiksować na jednolitą oraz gładką masę i przełożyć do słoiczków lub buteleczek.


Sos stanowi doskonały dodatek do kanapek, wędlin, mięs oraz ryb, ale może być także świetnym dodatkiem do wytrawnych naleśników lub sałatek.


Życzę smacznego! :)

24 komentarze:

  1. Super przepis.
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale musiał zapach się unosić w trakcie smażenia :) To coś dla moich domownikow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam ten przepis. Sos jest naprawdę pyszny :D

      Usuń
  3. Ta delikatnie ostra nuta bardzo mnie zachęca! Bardzo lubię domowe sosy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny dodatek do obiadu. Bardzo lubię takie sosy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także. My jemy go ze wszystkim - najlepiej sprawdza się jako dodatek do wędlin, kiełbasek i kanapek :D

      Usuń
  5. Kasiu wspaniały sosik, ja w tym roku robiłam słodko- kwaśny. Super na zimę do mięs, wędlin :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Takie sosy są idealne na zimę. Zapach i smak lata zamknięty w słoiczkach :D

      Usuń
  6. chętnie przetestuję ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały sosik, na zimę idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Róbcie sos, gotujcie! On jest niesamowity. Potrafi bardzo wiele.
    Wystarczy zrobić go na słodko-kwaśno, dodać więcej chili i garść lubczyku, a dostaniecie Chiny na talerzu. Jeśli dodać świeżego rozmarynu - to południe Francji i morze Liguryjskie. Gdy dodać tymianku - Grecja, a oregano - to oczywiście do pizzy jak znalazł.
    To dla mnie zaszczyt, że sos doczekał się tak pięknej publikacji :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za smakowity prezent i przekazanie przepisu. Zakochaliśmy się w tym sobie :) Buziaki :*

      Usuń
  9. Zgadzamy się, papryka w pomidorach świetnie się sprawdza :D Sos na pewno jest genialny, bo my podobnie robimy zupę krem :D

    OdpowiedzUsuń