30 września 2016

Marmolada wiśniowa

Kocham domowe przetwory, które zawsze przenoszą mnie w najmilsze smaki dzieciństwa. Wiśniowa marmolada zawsze gościła w domowej spiżarni i była świetnym dodatkiem do ciast, drożdżówek, kanapek czy herbaty. Uwielbiam dodawać ją do śniadaniowej owsianki oraz naleśników :) Taka smażona i gęsta marmolada idealnie sprawdzi się także do kruchych ciasteczek ze słodkim oczkiem :) Serdecznie polecam :D


Potrzebne składniki

- 4 kg wiśni
- 2 kg cukru

Przygotowanie

KROK 1. Wiśnie dokładnie myjemy, drylujemy, przekładamy do dużego garnka i zasypujemy je cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 3 - 4 godziny. Owoce od czasu do czasu mieszamy, aby zapobiec przywieraniu ich do dna garnka. Po tym czasie odstawiamy zawartość na całą noc do całkowitego wystudzenia i odpowiedniego stężenia.

KROK 2. Kolejnego dnia ponownie smażymy owoce na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny (najlepiej do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości).

KROK 3. Gorącą marmoladą napełniamy wyparzone słoiczki, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.


Uwielbiam tą marmoladę. Nie jestem pewna czy dotrzyma do zimy, 
bo bardzo często gości na naszym stole. Najbardziej lubię ją w naleśnikach :D


Śniadanie z jej dodatkiem dodaje energii i rozpieszcza kubki smakowe :D


Życzę smacznego! :)

49 komentarzy:

  1. Mniam, ależ ona apetycznie wygląda. Obłędne są te kawałki owoców :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kajzerka, taka marmolada, biały ser i jestem w niebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ualala! Aż ślinka cieknie! Baaaardzo lubię takie domowe przetwory ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna konfitura <3 Smaki lata <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna konfitura z całymi wiśniami. Chcę! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  6. od dwóch lat nie jadłam sklepowych dżemów i przetworów. tylko domowe, dzieciaki jedzą "sklepowe" wyroby tylko w przedszkolu. uwielbiam robić domowe dżemy i marmolady :) wiśniowa jest bardzo wysoko na liście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sklepowe mogą się schować :D Smak domowych przetworów jest nie do podrobienia. Warto robić je samemu. U mnie marmolada wiśniowa także jest wysoko na liście :D Pozdrawiam :*

      Usuń
  7. Marmolady z wiśni jeszcze nie jadłam, ale to dlatego, że u mnie w "sadzie" brak wiśni...
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przygotowanie jej w przyszłym roku. Jest pyszna! :D

      Usuń
  8. Taka domowa konfitura jest najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Ostatnio bardzo polubiłam marmoladki wiśniowe i z czarnej porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ,,Smażona i gęsta marmolada" jak to pysznie brzmi! Z chlebkiem i mleczkiem wcinałabym z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Do tej pory smażyłyśmy tylko śliwki a szkoda, że nie wypróbowałyśmy tego sposobu z innymi owocami, bo naprawdę jesteśmy ciekawe tego smaku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musicie spróbować Dziewczyny. Smacznie polecam :D

      Usuń
  12. uwielbiam :) ja robiłam swoje słoiczki dżemu w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja babcia robi i nie kojarzy mi się najlepiej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to szkoda. Może warto zrobić ją samemu? :D Zapewniam, że można się w niej zakochać :) Pozdrawiam :*

      Usuń
  14. Najlepie smakują przetwory swojej roboty.Ja już nie robię nikt nie chce jesc.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Domowe są najlepsze :) Może warto ich przekonać. Naleśniki z taką domową marmoladą są najsmaczniejsze :D

      Usuń
  15. Mmm chętnie bym taki dżemik zjadła na śniadanko

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pysznie wygląda! Już wyobrażam sobie jej smak, pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Taka konfitura pasuje do wszystkiego do chleba, do wypieków, do deserów, do naleśników, do mięsa i do sosów, uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Pasuje do wielu dań i dodatków :) Ja także uwielbiam :D

      Usuń
  18. świetna, na śniadania, do naleśników, a nawet taka sama do skosztowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skosztowania... ;) Łyżeczka po łyżeczce i szybko znika ;)

      Usuń
  19. Nie takie trudne jakby się mogło wydawać :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a można cieszyć się smakiem wiśni przez całą zimę :D

      Usuń
  20. Uwielbiam takie proste i smaczne przepisy :) Nic trudnego, a można mieć przepyszną, domową marmoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  21. taka długo wysmażana jest przepyszna- pozycja obowiązkowa co roku!

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię marmolady... szczególnie, kiedy w zimowe dni można dodać taką do herbaty ciasta lub po prostu zrobić z nią kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, dlatego co roku staram się mieć zapas swoich konfitur na zimę :D

      Usuń
  23. Poproszę kromeczkę taką marmoladową dobrocią posmarowaną :)

    OdpowiedzUsuń