19 września 2016

Biszkopt z masą kakaową

Dziś, aby osłodzić tę pochmurną pogodę zapraszam na proste i szybkie ciasto - w sam raz do popołudniowej kawy. Biszkopt jest bardzo puszysty, lekki i wypełniony bakaliami. Upiekłam go bez dodatku tłuszczu, a przełożyłam klasyczną masą kakaową, którą moja Mama przygotowywała do przekładania andrutów. Smacznie polecam :)

Potrzebne składniki

BISZKOPT
- 10 jajek
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru pudru
- 0,5 szklanki bakalii (orzechy i rodzynki)

MASA
- 0,5 kostki masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao

DODATKI
- cukier puder

Przygotowanie

KROK 1. BISZKOPT

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy bakalie, a powstałą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut.

KROK 2. MASA

Jajka ubijamy z cukrem na parze, studzimy, a następnie ucieramy z masłem. Na koniec do masy dodajemy kakao i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

KROK 3. WYKOŃCZENIE

Ostudzony biszkopt dzielimy na pół, przekładamy masą, składamy, a wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.


Życzę smacznego! :)

50 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda to ciasto:) Poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty a jak pyszny, lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię szybkie i proste ciasta :) Pozdrawiam :*

      Usuń
  3. Idealne ciacho do porannej kawki <3 Cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciacho - przyda się na osłodę, kiedy jesień za pasem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Niestety jesień już coraz bliżej...

      Usuń
  5. Kasiu, biszkopt wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! Pyszne i proste ciacho, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciacho, wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zamawiam kawałek! Ten największy ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne, szybkie ciacho... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie prosto wyglądające ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciasto kojarzy mi się z moją babcią. Musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie! Z przyjemnością skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda bardzo apetycznie.
    Musze powiedzieć, że przez jakiś czas miałam bardzo duże problemy z upieczeniem biszkoptu. Nie wiem dlaczego, ale nie wychodził mi. Na szczęście to już przeszłość!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję Kochana. Polecam ten przepis - jest naprawdę prosty :)

      Usuń
  14. Takie ciasta to ja lubię :) Smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. jaki wymiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto piekłam w blaszce 30 cm x 24 cm. Pozdrawiam :)

      Usuń
  17. Zjadłabym takie pyszne ciasto.Przepis zabieram:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zapowiada się pysznie :) Masa do andrutów należy do moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  19. prosto i smacznie :) czyli tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajne ciasto, z przyjemnością zobaczyłabym je na swoim talerzu😀

    OdpowiedzUsuń