24 sierpnia 2016

Racuszki z jagodami na maślance

Dzisiaj zapraszam na puszyste i delikatne racuszki na maślance z dodatkiem leśnych jagód. Racuszki są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Błyskawicznie rosną też na patelni, a później znikają z talerzy ;) Idealnie komponują się z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub syropem klonowym. Smacznie polecam :D

Potrzebne składniki

- 500 ml maślanki naturalnej
- około 350 g mąki pszennej
- 80 g jagód
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

DODATKI
- olej rzepakowy (do smażenia)
- cukier puder
- śmietana lub jogurt

Przygotowanie

Maślankę łączymy z jajkami, a następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki) na jednolitą i gęstą masę. Do powstałej masy dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

Porcje masy nakładamy za pomocą łyżki na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. 


Racuszki posypujemy cukrem pudrem i podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.


Życzę smacznego! :)


24 komentarze:

  1. Cudne racuszki, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm pysznie się zapowiada :-) I ten kolor :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To fakt - kolorek wyszedł bardzo ciekawy :D

      Usuń
  3. Z jagodami racuchow nie jadłam.Apetycznie aygladaja muszę spróbować .Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i gorąco polecam :D Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  4. Ależ pięknie one wyglądają. W tym roku przegapiliśmy jagody :( Z chęcią byśmy się poczęstowali ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :D I następnym razem jak będziecie to zapraszam. Jagódki zamroziłam :D

      Usuń
  5. Prezentują się przepysznie. Pozdrawiamy. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pulchne i puszyste, muszą smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne Ci wyszły.... jak ja kiedyś takie robiłam to wyszły w smaku bardzo smaczne ale kolor miały nieciekawy bo jagody zabarwiły je bardzo brzydko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. To prawda jagody potrafią zaskoczyć kolorem ;) Ważne, aby dodać je na samym końcu do masy i bardzo delikatnie wymieszać :D

      Usuń
  8. I jak nie jeść :) uwielbiam lato za taki potencjał :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Haha na początku myślałyśmy, że są ze szpinakiem czy coś, bo takie zielonkawe się wydają :D Ale byśmy zjadły :D

    OdpowiedzUsuń