30 sierpnia 2016

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Uwielbiam placki ziemniaczane, które zawsze przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Dzisiaj przygotowałam je w trochę innej, ale równie smacznej wersji z dodatkiem szczypiorku. Placki najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lekkiego sosu grzybowego. Smacznie polecam :)

Potrzebne składniki

- 5 dużych ziemniaków
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka koperku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka śmietany
- sól do smaku
- pieprz czarny
- olej do smażenia

Przygotowanie

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy je na sito ustawione na misce i delikatnie odciskamy. Skrobię, która pozostała na dnie dodajemy do ziemniaków, do których dodajemy także jajka, mąkę, śmietanę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

* zapobiegnie ciemnieniu ziemniaków


Gotowe placki podajemy jako samodzielne danie z dodatkiem kwaśnej śmietany.


Placki świetnie sprawdzą się także z dodatkiem sosu pieczarkowego lub kurkowego.


Życzę smacznego! :)

30 komentarzy:

  1. Sto lat nie jadłam placków ziemniaczanych, a Twoje wyglądają przepysznie! Chyba takie zaraz zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też placki ziemniaczane kojarzą mi się z dzieciństwem - i do tej pory mi zostało, że jem je tylko na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na słodko już bez cebulki i szczypiorku :) Ja lubię obie wersje - słodką i wytrawną, choć tą drugą wybieram częściej :D

      Usuń
  3. Te zdjęcia wręcz oddają ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha placki! Super Ci się usmażyły :D.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasieńko podrzuć jednego bo tak pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :D Chętnie się podzielę ;) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  6. Fajne dopełnienie placków :) Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno już nie jadłam uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas najwyższy przypomnieć sobie te smaki :D Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  8. Ależ nam smaka narobiłaś :P <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas jak placki ziemniaczane to zawsze na słodko czyli z cukrem :D Tylko tak się u nas w domu jadło :P Teraz szalejemy z owocami czy śmietaną ale z sosem na wytrawnie nigdy nie jadłyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To serdecznie polecam tę wersję. U mnie najczęściej króluje wytrawna :)

      Usuń
  11. Kochana cudowne placuszki, z chęcią bym takiego teraz zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń