25 sierpnia 2016

Pasta z awokado i ogórka z ziarnami

Bardzo lubię pasty warzywne, które idealnie komponują się ze świeżym pieczywem, apetycznie umilają poranki oraz dodają energii. Dzisiaj zapraszam na zdrową i pożywną pastę z awokado oraz świeżego ogórka z dodatkiem ziaren konopi oraz siemienia lnianego. Pasta idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, ale możemy ją również podawać jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb, a także faszerować nią jajka.

Potrzebne składniki

- 1 dojrzałe awokado
- 1 zielony ogórek 
- 1 - 2 ząbki czosnku 
- 1 łyżka ziaren konopi 
- 1 łyżeczka siemienia lnianego 
- duża szczypta ksylitolu 
- sok z cytryny 
- pieprz czarny 
- sól do smaku 
- świeży koper (opcjonalnie) 

Przygotowanie

Ogórka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odstawiamy na chwilę, aby puścił wodę. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki, a miąższ dokładnie rozgniatamy na jednolitą i gładką masę z dodatkiem soku z cytryny (doda on smaku i zapobiegnie ciemnieniu pasty). Następnie do powstałej masy dodajemy dobrze odciśnięte wiórki ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziarna konopi, siemię lniane, ksylitol, pieprz i sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!


Do pasty możemy dodać także posiekany koperek i stworzyć "awokadowe" tzatziki :)


Życzę smacznego! :)

34 komentarze:

  1. pasta z awokado jest przepyszna. już sam jej kolor zachęca mnie to jej zjedzenia. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo uniwersalne zastosowanie :) Pasta prezentuje się bardzo apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie łączyłam awokado z takimi składnikami. Bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię pasty z awokado. I ten kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na półce leży przejrzałe awokado, ogórków mam dwie miski... Pora wykorzystać tę okazję :) Ziarna konopi wpływają na aromat i smak pasty? Nie posiadam takiego produktu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziarna zastosowałam dla zdrowia i dodatkowej porcji białka ;) Spokojnie można zastąpić je słonecznikiem lub ulubionymi orzechami albo dodać tylko koperek i stworzyć "awokadowe" tzatziki :D

      Usuń
  6. Przeszukałam całą kuchnię i nie znalazłam nigdzie awokado :( A chciałam od razu zrobić! Genialnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bardzo lubię pasate z avocado

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna i zdrowa propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł :) Awokado kupiłam raz, dosyć niedawno, więc nie znam jeszcze jego wykorzystań :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam wszelkie pasty z awokado w roli głównej :)

      Usuń
  10. Coś dobrego na kanapkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pasty z awokado robimy na miliony sposobów ale nie pomyślałyśmy aby dodać do niej ziaren konopi :D Na pewno wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiamy rozgniecione awokado nałożone na kanapkę, do tego plasterki pomidora i mamy pyszne jedzenie. Fajny pomysł na połączenie z ogórkiem świeży, na pewno doda orzeźwienia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam awokado z pomidorkiem :) Z ogórkiem także tworzą zgrany duet :D Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  13. Uwielbiam awokado. A ta pasta wygląda bardzo pysznie.:)

    OdpowiedzUsuń