4 sierpnia 2016

Dziki łosoś w curry z bulgurem i warzywami

Lubię jeść ryby za to, że są zdrowe, smaczne i pożywne. Łosoś to moja ulubiona rybka, a od niedawna sięgam po jego dziką odmianę, która jest o wiele smaczniejsza, a przede wszystkim zdrowsza. Dzisiaj zapraszam na dość finezyjne połączenie wyrazistych kawałków dzikiego łososia otulonych przyprawą curry oraz kaszy bulgur z warzywami. Serdecznie polecam :)

Potrzebne składniki

- 250 g dzikiego łososia
- 100 g kaszy bulgur
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula biała
- 200 ml bulionu
- przyprawa curry
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- sól do smaku
- rozmaryn świeży (opcjonalnie)

Przygotowanie

Łososia oczyszczamy, pozbawiamy skóry i dzielimy na mniejsze kawałki (około 4 cm pasy). Każdy kawałek skrapiamy oliwą, oprószamy solą oraz curry i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów (na min. godzinę).


Kaszę bulgur płuczemy, a następnie gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Cebulkę drobno kroimy i szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i marchewkę. Wszystkie warzywa chwilę razem przesmażamy, podlewamy bulionem i dusimy do odpowiedniej miękkości. Na sam koniec do warzyw dodajemy ugotowany bulgur, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy opcjonalnie solą.


Kawałki łososia smażymy z obu stron przez około 2 minuty z każdej strony. Podajemy je ułożone na kaszy bulgur z warzywami oraz dodatkiem świeżego rozmarynu.


Życzę smacznego! :)



30 komentarzy:

  1. Pyszna rybka, z kaszą bulgur na pewno wyśmienicie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Uwielbiam takie zestawienia. Moja ulubiona ryba z ulubioną kaszą :D

      Usuń
  2. Też lubimy ryby ale jemy je bardzo rzadko. Może dlatego, że musimy mieć naprawdę na coś ochotę aby to przyrządzić a zdecydowanie częściej "chodzą" za nami zupy i kremy warzywne :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryby są bardzo zdrowe i pożywne. Warto częściej mieć je na stole - z korzyścią dla zdrowia i lepszego samopoczucia :)

      Usuń
  3. I love fish too, and my favourite fish is salmon, just like you :) lovely receipe, easy and tasty, I have to try it!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you so much! I'm very pleased. I would recommend this recipe :D Kiss :*

      Usuń
  4. Łososia to ja mogę jeść często. Ciekawi mnie curry na tej rybce, bo jeszcze nie dodawałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także :D Gorąco polecam to połączenie - curry i ryba doskonale współgrają :D

      Usuń
  5. Wow! Prezentuje się pysznie! Z ta kaszą musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana :D Mi bulgur smakuje ze wszystkim :) Sam też jest pyszny :D Uwielbiam go :D

      Usuń
  6. obiad w moim klimacie :) uwielbiam wszelkie kasze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejny świetny i bardzo zdrowy przepis! Te kolory dania mnie zachwycają! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O kurczaku w curry nie raz słyszałam, ale łososiem mnie zaskoczylaś. Zjadłabym, bo lubię ryby.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i serdecznie polecam :) Pozdrawiam :*

      Usuń
  9. Zdjęcie mnie przyciągnęło, a po przeczytaniu tytułu - zakochałam się po uszy! :) Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Również uwielbiam łososia!
    Wspaniałe połączenie i piękne zdjęcia pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio mam fazę na kaszę, więc ściągam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda obłędnie. To zdjęcie po prostu jest do schrupania :D Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. chętnie się skuszę :)

    pozdrawiam,
    Kaśka
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ bym zjadła :-) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ryby, przepis będzie niedługo wypróbowany ;) świetny blog :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na deser https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń