31 sierpnia 2016

Cukiniowe placuszki z bazylią i orzechami

Wczoraj gościły u mnie placki ziemniaczane, a dziś chciałam podzielić się przepisem na cukiniowe placuszki z dodatkiem świeżej bazylii oraz orzechów włoskich. Placuszki są smaczne, pożywne i bardzo aromatyczne. Ich smak przenosi nas wprost do włoskiej kuchni. Świetnie smakują z jogurtem naturalnym lub kleksem kwaśnej śmietany. 

Potrzebne składniki

- 2 małe cukinie
- garść listków bazylii
- 50 g orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 5 sporych łyżek mąki
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie

Z umytej cukinii odcinamy końce, ścieramy je na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odstawiamy na chwilę, aby puściły wodę. Następnie dokładnie odciskamy cukiniowe wiórki i dodajemy do nich jajko, posiekane listki bazylii, zmielone orzechy włoskie (np. w młynku do kawy), mąkę* i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

* Dodajmy tyle mąki, aby masa nie była zbyt rzadka.


Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym lub śmietaną.


Życzę smacznego! :)

52 komentarze:

  1. Przepis jest naprawdę mega! Muszę wypróbować. :)
    Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. tak zwany przepis na bogato :) warty wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzechy w plackach? Pomysł nietypowy i ciekawy. Bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechowy smak jest bardzo wyrazisty, ale dobrze komponuje się z resztą składników :D

      Usuń
  4. Placuszków wytrawnych nigdy dość :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodatek orzechów bardzo ciekawy, uwielbiamy placki z cukinii, musimy wypróbować tych orzechów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bazylia z orzechami? A to ci ciekawe połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. W takim wydaniu cukiniowych placuszków nie jadłam. Muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wyglądają te placuszki:) Skusiłabym się na nie.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę mnie nie przekonują te orzechy, ale cała reszta o tak

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bajecznie, wszamałabym z chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne placuszki, uwielbiam cukinię :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja wczoraj swoją ostatnią cukinię wykorzystałam na 'makaron' :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo fajne urozmaicenie zwykłych placków :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie fajne połączenie!!! Bazylia...orzechy...wow! wow! wow! ❤

    OdpowiedzUsuń
  15. Placki z cukinibardzo lubię. Muszę spróbować Twojego przepisu.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo oryginalny i ciekawy przepis. Z przyjemnością zrobiłabym sobie takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Moje dziewczyny, szczególnie Natalia uwielbia takie cukiniowe placki:) tylko my robimy bez orzechów i z sosem tzatriki. Musimy spróbować twojej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja cukiniowe placuszki uwielbiam w każdej postaci. Wersja orzechowa była małym eksperymentem, ale bardzo nam smakowała :D

      Usuń
  18. Zdecydowanie cukinie teraz powinniśmy wykorzystywać w kuchni. Bardzo podoba mi się, że używasz sezonowych owoców i warzyw, żeby sporządzić swoje przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. W sezonie są najpyszniejsze :D

      Usuń
  19. Bardzo lubimy cukiniowe placuszki często u nasz goszczą. Twoją propozycje z chęcią byśmy spróbowały. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kocham cukinię, więc nie odmówię obie wypróbowania tych placuszków przy najbliższej okazji. :)

    OdpowiedzUsuń