27 sierpnia 2016

Barszcz ukraiński

Dzisiaj zapraszam na zdrowy, pożywny i treściwy barszcz ukraiński z fasolą oraz solidną porcją warzyw. Barszcz jest bardzo intensywny, dzięki dodatkowi soku z czerwonych buraczków oraz lekko pikantnej nucie. Jest to moja ulubiona wersja tej zupy. Barszcz od razu stawia na nogi, dodaje mnóstwo energii i cieszy podniebienie :D


Potrzebne składniki

- 1,5 l bulionu
- około 220 ml soku z buraków
- 4 buraki czerwone
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1 mała cebula biała
- kawałek selera
- ząbek czosnku
- 0,5 szklanki fasoli Jaś
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki śmietany
- plaster masła

PRZYPRAWY
- pieprz czarny
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kminek mielony
- pieprz cayenne
- cukier
- ocet
- sól do smaku

Przygotowanie



KROK 1. Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Cebulę i por kroimy w kostkę, szklimy na maśle, dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek i wszystkie pokrojone w kostkę warzywa. Całość chwilę przesmażamy dla uwolnienia smaku oraz aromatu składników.




KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku oraz wszystkie podsmażone warzywa i gotujemy je do miękkości.





KROK 3. Następnie do zupy dolewamy sok z buraczków, zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek i ugotowaną fasolę, zakwaszamy octem jabłkowym, doprawiamy cukrem, pieprzem (czarnym i cayenne) oraz solą. Na koniec zupę zabielamy śmietaną







Gotowy barszczyk możemy podać z mięsną "wkładką" w postaci kiełbasy lub pokrojonej wędliny.


Barszcz ukraiński to jedna z moich ulubionych zup, która spokojnie 
może stanowić samodzielny posiłek, gdyż jest bardzo pożywna i sycąca.


Życzę smacznego! :)


35 komentarzy:

  1. Po prostu uwielbiam :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka zupa podpowiada mi że chłodniejsze dni coraz bliżej... Skład pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :D O tak, coraz bliżej ;) A na takie chłodniejsze dni jest idealna <3

      Usuń
  3. Pyszny :) Mój ulubiony barszczyk. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis z fasolką :) Mimo iż za nią nie przepadam to spróbuję przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy, ubóstwiamy i kochamy <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam barszcz ukraiński! Pyszny i pożywny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale wygląda. Moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubimy barszcz a od kiedy na obozie zimowym zjadłyśmy po raz pierwszy ukraiński to i w tym się zakochałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem w nim zakochana. Nigdy mi się nie nudzi :)

      Usuń
  9. Taka zupka jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! To prawda :) Potrafi postawić na nogi :)

      Usuń
  10. Fantastyczny kolor, bardzo kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dawno nie jadłam, a bardzo lubię barszcz ukraiński :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto przypomnieć sobie jego smak i gościć go na stole częściej :D Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  12. Barszcz, to obok pomidorowej moja ulubiona zupa. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię bardzo podobny barszcz, a mój to za nim przepada :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio barszcz ukraiński jadłam na Ukrainie, lata temu. Więcej nie odważyłam się go próbować :D może to błąd ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością. Warto od czasu do czasu go zjeść, bo jest pyszny i bardzo zdrowy :D

      Usuń
  15. uwielbiam barszcz a tak dawno go nie robiłam... wstyd :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba jak najszybciej nadrobić zaległości :D

      Usuń
  16. Kurcze, zabieram się do tej zupy już od dłuższego czasu. Czasu ugotować w końcu sezon burakowy zbliża się wielkimi krokami :)

    OdpowiedzUsuń