30 lipca 2016

Szybki deser budyniowo - ryżowy

Dziś propozycja na prosty i szybki w przygotowaniu deser budyniowy z ryżem basmati oraz dżemem agrestowym. Deser jest bardzo pożywny. Może stanowić świetną oraz smakowitą przekąskę energetyczną. Smacznie polecam :)

Potrzebne składniki

- 100 g ryżu basmati
- 1 budyń waniliowy
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka masła
+ dżem agrestowy (lub inny ulubiony)

Przygotowanie

Ryż basmati gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i rozprowadzamy w niej budyń. Pozostałą część mleka zagotowujemy, dodajemy ksylitol, masło oraz wymieszany w szklance budyń i ponownie zagotowujemy. Do gotowego budyniu dodajemy ryż, mieszamy, przelewamy do miseczek i schładzamy w lodówce.


Schłodzony deser podajemy z ulubionym dżemem (u mnie agrestowy) lub ze świeżymi owocami.


Życzę smacznego! :)

20 komentarzy:

  1. My po prostu jesteśmy zakochane w takim budyniu z ryżu!! I to najlepiej na napoju kokosowym :D Jak widać u nas na blogu często też go wykorzystujemy w nieco gęstszej formie jako krem do tortu czy innego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam takie budyniowo - ryżowe połączenia. Tej gęstszej wersji muszę koniecznie spróbować jako tortowej masy :D Pozdrawiam :*

      Usuń
  2. Bardzo lubię desery z ryżem, a jeszcze budyń do tego - poezja! <3 Zdrowo i lekko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie deserki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie desery, które w zasadzie są pełnym posiłkiem. Ten dżemik bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trafiłaś w 200% w moje gusta :) Uwielbiam takie ryżowo-budyniowe połączenia! A do tego jeszcze ten intrygujący, agrestowy dżemik, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie świetne, ale fakt mega pożywne. Jak na deser składniki przynajmniej na 4-5 porcji ;) Z chęcią przygotuję, bo przepis ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczna propozycja :D

    OdpowiedzUsuń