26 lipca 2016

Szarlotka z pianką kisielową i owocami

Dziś zapraszam na kruchą i delikatną szarlotkę z owocami oraz lekką kisielową pianką. To ciasto przypomina mi smaki dzieciństwa. Idealnie komponuje się z popołudniową kawą lub kubeczkiem ciepłego kakao. Tym razem w przygotowaniach pomogły mi produkty marki Gosia - sprytne patenty.

Potrzebne składniki

CIASTO
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 32 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE
- 1 kg startych jabłek (zasmażanych)
- 400 g śliwek (świeżych lub z kompotu)
- około 100 g powideł śliwkowych
- 2 opakowania kisielu
- około 3/4 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

KROK 1. Żółtka oddzielamy od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier (zwykły i waniliowy), proszek do pieczenia oraz żółtka, siekamy wszystko nożem i energicznie zagniatamy. Powstałe ciasto dzielmy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 40 minut.

KROK 2. Z białek ubijamy sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy do nich cukier, a na koniec kisiele oraz 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. 

KROK 3. Blaszkę o wymiarach 36 cm x 24,5 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim jedną część ciasta (możemy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Na ciasto układamy zasmażone jabłka, pokrojone śliwki (użyłam tych z kompotu) oraz kilka łyżeczek powideł śliwkowych. Na warstwę owocową układamy piankę kisielową, a na nią ścieramy drugą część ciasta. 

KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 50 minut. Po ostygnięciu możemy posypać ciasto cukrem pudrem.


Ciasto idealnie komponuje się z popołudniową kawą, ale może stanowić także samodzielny deser.


W przygotowaniu ciasta wykorzystałam sprytne patenty oferowane przez markę Gosia. Do pieczenia użyłam papieru obustronnie powlekanego silikonem, który nie przywiera do ciasta ani formy oraz zapobiega przypalaniu. Pomocna była także folia z ucinarką, w którą owinęłam 2 porcje ciasta przed włożeniem ich do zamrażalki. Folia bardzo łatwo odwija się od rolki oraz wygodnie się odcina, dzięki bezpiecznej ucinarce. Serdecznie polecam te produkty, które z pewnością ułatwią nam pracę w kuchni. 


Sprytne patenty od Gosi ułatwiają mi wypieki ciast, ciasteczek, a także mięs i ryb. Są niezastąpione w mrożeniu i pakowaniu. Już nie muszę co dzień rano "walczyć" z przyklejającą się folią spożywczą przy pakowaniu kanapek. Folia od Gosi jest wytrzymała, łatwo się odwija i świetnie odrywa.

Gorąco zapraszam do poznania i wypróbowania produktów marki Gosia
Całą ofertę można znaleźć na stronie internetowej:


40 komentarzy:

  1. Bajeczne ciasto, fajny pomysł z pianką kisielową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Też będę musiała niedługo znów zrobić szarlotkę :) Twój pomysł z kisielem ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i serdecznie polecam tę wersję :)

      Usuń
  3. Wygląda cudownie - fajne ciacho na letnie popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie śliwek z jabłkami brzmi bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Super ciacho!Podoba mi się ten przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Ah pyszności :) Świetny pomysł na urozmaicenie szarlotki. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smacznie wygląda :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Pyszności! :) Żadna szarlotka nie równa się tej domowej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie. Jeszcze nie próbowałam takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam, moja mama nam często takie ciasta robiła :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasta z owocami i piankami bardzo lubię. Są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne to nadzienie jabłkowo śliwkowe :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Są takie smakołyki, od których nie można oderwać wzroku i ta szarlotka właśnie się do nich zalicza! Jestem pewna, że zachwyciłaby całą moją rodzinę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję :) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  14. Jak zawsze pysznie tu u Ciebie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wprost propocorcjonalne do mojej ochoty na takie ciasto. :D

    OdpowiedzUsuń
  16. mam słabość do ciast z jabłkami, bo nie są za słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Połączenie jabłek ze śliwkami w nadzieniu szarlotkowym to jest to! Na pewno też tak wypróbuję następnym razem - świetny patent, podkradam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) Serdecznie polecam to połączenie. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  18. uwielbiam takie ciasta :) nadzienie można dowolnie wymyślać :) Pycha !
    pozdrawiam,
    Kaśka
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :D Serdecznie dziękuję i pozdrawiam :*

      Usuń