6 lipca 2016

Placek jagodowy

Sezon na jagody w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Tym razem postanowiłam przygotować placek jagodowy, a przepis na niego zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego z książki Cukiernia Lidla. W przepisie Mistrza występują borówki, które ja postanowiłam zamienić na jagody. Ciasto jest kruche i delikatne, a jagodowe wnętrze doskonale rozpieszcza kubki smakowe :) Serdecznie polecam :)

Potrzebne składniki

CIASTO
- 300 g mąki tortowej
- 250 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g ciemnego kakao
- 1 szczypta soli

LEKKA PIANKA WANILIOWA
- 6 białek
- 180 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 120 g budyniu waniliowego (w proszku)
- 1 cukier waniliowy
- sok z 1/2 limonki

DODATKI
- 500 g jagód
- cukier puder

Przygotowanie

CIASTO

KROK 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto, dodając stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy jeszcze szczyptę soli*.

* Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo

KROK 2. Następnie dzielimy ciasto na dwie części w proporcji 3/4 : 1/4. Do większej z części dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Ciasto rolujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 1,5 godziny. Mniejszą część ciasta zagniatamy, również formujemy w wałek, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. 

KROK 3. Blaszkę o wymiarach 30 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach zamarznięte ciasto kakaowe (równomiernie na dno blaszki). Starte ciasto delikatnie przyklepujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 18 minut, a następnie studzimy.

LEKKA PIANKA WANILIOWA

KROK 4. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę cukru (90 g) i ponownie ubijamy. Pod koniec dodajemy sok z limonki. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy drugą połowę cukru wymieszanego z budyniem oraz cukrem waniliowym. Do powstałej masy dodajemy roztopione oraz ostudzone masło i mieszamy wszystko za pomocą trzepaczki.

KROK 5. Lekką piankę wykładamy na podpieczony spód, a następnie układamy na niej umyte jagody, na które ścieramy drugą część ciasta (bez kakao). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez około 50 minut.

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Jeśli chcemy możemy zastąpić jagody borówkami, tak jak jest to w oryginalnej wersji. Polecam jednak wersję jagodową, ponieważ sok z tych owoców świetnie łączy się z lekką pianką, sprawiając, że ta staje się w całości jagodowa.


Życzę smacznego! :D

58 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco. Uwielbiam jagody we wszelkiej postaci - dodatek do wypieków, koktajli czy nadzienie pierogów :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. O tak - z kawą smakuje idealnie :) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  3. Uwielbiam jagody w cieście. Nadają cudownego aromatu. Placek idealny do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, uwielbiam takie ciasteczka, pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje przepisy idealnie wpisują się w sezon letni. Świetnie, że potrafisz tak kreatywnie wykorzystać wszystkie dary natury jakie daje nam lato :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na jagody długo mam już ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To serdecznie zachęcam do wykorzystania ich w cieście :D

      Usuń
  7. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny placuszek :) częstuję się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie się prezentuje. :) Poproszę kawałeczek... albo od razu dwa :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wszystko, co z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Placek wygląda fantastycznie, po prostu pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochamy warstwy ^^ No i oczywiście jagody, które musimy dorwać! Placek na pewno bardzo by nam smakował! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kupiłaś mnie tym ciastem.
    Szybko przysyłaj! *,*

    OdpowiedzUsuń
  14. Ah żeby tak przez neta dało się wziąść kawałek

    OdpowiedzUsuń
  15. Prezentuje się cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kusisz ogromnie tak wyśmienitymi, jagodowymi smakami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ się prezentuje! <3 Chyba tylko jeszcze ja nie dorwałem jagód w tym roku :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Zdecydowanie zjadałabym :D Uwielbiam jagody!

    OdpowiedzUsuń
  19. świetne sezonowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  20. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jagodom nigdy się nie umiem oprzeć, a Twoje ciasto wygląda szczególnie smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo apetyczny i kolorowy przekładaniec :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda fantastycznie, musi też smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ajajaj ja tu w książkach a tu takie cudo, które kusi aby zabrać się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo lubię takie ciasta :) Jagody...pycha :)

    OdpowiedzUsuń