25 lipca 2016

Orkiszowe naleśniki

Ostatnio mogłabym jeść same naleśniki z dżemami z sezonowych owoców. Tym razem zapraszam na pożywną, słodką wersję orkiszową :) Naleśniki oczywiście z dodatkiem maślanki, która nadaje im delikatności i puszystości. Mąka orkiszowa sprawia, że naleśniki nabierają bardziej wyrazistego smaku. Serdecznie polecam :D

Potrzebne składniki

- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (użyłam typu 700)
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki cukru pudru
- sól do smaku

Przygotowanie

W dużej misce łączymy mleko, olej rzepakowy, maślankę i jajka, a następnie dodajemy mąkę orkiszową, cukier puder i sól do smaku. Całość miksujemy dla dobrego połączenia składników, a także odpowiedniego napowietrzenia ciasta.

Porcje ciasta nakładamy na dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową, którą smarujemy delikatnie olejem* i smażymy naleśniki z obu stron na delikatnie złoty kolor**.

* Patelnię warto posmarować olejem przez każdą partią smażenia, gdyż naleśniki z mąki orkiszowej lubią odrobinę przywierać. Olej rozwiąże problem :D

** Naleśnik obracamy w momencie, gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Dla ułatwienia smażenia możemy użyć dwóch patelni :D

Naleśniki doskonale smakują same lub z dodatkiem syropu klonowego. Świetnie pasuje do nich dżem wiśniowy lub agrestowy, który doda im delikatnie kwaskowej nuty :)


Życzę smacznego! :)

28 komentarzy:

  1. Bardzo lubię naleśniki. Teraz, latem korzystam z owoców sezonowych i podaję je z nimi. Pyszna propozycja na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, dzięki pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pulchne i smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności:) pozdrawiam Cię kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najbardziej lubimy gryczane naleśniki ale Twoje też byśmy zjadły z ogromną przyjemnością :D I to jeszcze z tym wcześniejszym dżemem agrestowym :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja dawno nie jadłam naleśników! Już wiem co zrobię niedługo na śniadanie. Nigdy nie robiłam naleśników z maślanki, za to najczęściej właśnie przygotowuję je z mąki orkiszowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czas przypomnieć sobie ich smak. Serdecznie polecam wykorzystanie maślanki. W tych naleśnikach można się zakochać. Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  7. Wspaniałe naleśniczki, uwielbiam je i mogłabym jeść codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis na naleśniki :)Super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie cieniutkie, jakie rumiane! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Eleganckie, cieniutkie, na złoto przysmażone - piękne! Polane syropem klonowym - już czuję ten boski smak w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam orkiszowe naleśniki robiłam je z białym serem i truskawkami pycha

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam naleśniki a ostatnio właśnie kupiłam sobie wielkie opakowanie mąki orkiszowej, hehe czyli już wiem co będzie jutro na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja wpadam z życzeniami! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, dużo zdrowia oraz optymizmu; rewelacyjnych wpisów, trafnych komentarzy, pomysłów na potrawy, wspaniałych zdjęć, licznych czytelników oraz sukcesu w życiu prywatnym.

    Orkisz to moje ulubione zboże.

    OdpowiedzUsuń
  14. Szczęśliwego Nowego Roku, spełnienia marzeń i wszystkich planów, kolejnych ciekawych pomysłów i smacznych wpisów na blogu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. nie ma to jak nalesniki :) jestem fanką ich zarówno na słodko jak i na słono :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeszcze nigdy takich nie robiłam. Wyglądają bardzo smakowicie. Szczęśliwego Nowego Roku. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Orkiszowych jeszcze nie smażyłam, muszę spróbować :)
    Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  18. z orkiszowej mąki jeszcze nigdy nie robiłam, ale uwielbiam naleśniki (każde!) więc na pewno bardzo by mi smakowały : ) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń