19 lipca 2016

Ekspresowy dżem agrestowy

Uwielbiam agrest, który jest typowo polską rośliną. Kiedy byłam małą dziewczynką, pomagałam zrywać go Babci, która robiła z niego soki, dżemy oraz piekła ciasta z jego dodatkiem. Zawsze przegryzałam skórkę i wysysałam środek ;) Teraz wiem, że cały owoc ma mnóstwo wartości odżywczych, a do bezpośredniego spożycia warto wybierać odpowiednio dojrzałe owoce, które są o wiele słodsze i miększe. Agrest zawiera witaminę C, B, A oraz magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, a także błonnik. Postanowiłam zamknąć go w słoiczkach i przygotować słodko - kwaskowy dżem, który przypomni nam smak lata zimą. Dżem agrestowy jest idealny do ciast, naleśników, drożdżówek i kanapek. Dzisiejsza wersja jest prosta i błyskawiczna, więc zrobienie go będzie wręcz obowiązkowe :D

Potrzebne składniki

- 1 kg agrestu
- 0,5 kg cukru żelującego 2:1

Przygotowanie

Agrest obieramy z szypułek, dokładnie myjemy i rozgniatamy. Następnie zasypujemy go cukrem żelującym, wstawiamy na gaz i gotujemy 3 - 4 minuty od momentu zawrzenia. Powstałą, gorącą mieszankę przelewamy do słoiczków, dokladnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.


Dżem idealnie komponuje się z naleśnikami, którym nadaje delikatnie kwaskową nutę.


Życzę smacznego! :)


42 komentarze:

  1. Kocham agrest :) Zwłaszcza świeżo zerwane z krzaczka :) Dlatego lato to moja ulubiona pora roku - najpierw truskawki, jagody, czereśnie... Kocham :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Ja też kocham agrest i kocham lato - właśnie za te cudowne dary natury :D Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. My też jako małe szkraby leciałyśmy z miseczkami zrywać agrest na ogródku, bo wiedziałyśmy, że mama upiecze nasze ulubione ciasto Skubaniec z tymi owocami :D Dzisiaj nadal te owoce uwielbiamy ale mamy tylko jeden mały krzaczek, który już dawno jest oskubany przez każdego kto akurat obok niego przechodzi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak Wam zazdroszczę tego krzaczka. U mnie pełne pięknych owoców krzaczki już tylko we wspomnieniach. Pozostały mi tylko te sklepowe i te otrzymane od życzliwych działkowców :D

      Usuń
  3. Agrestu nie jadłam od bardzo dawna, dopiero w tym roku znów delektowałam się jego smakiem. Dżem musi smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agrest jest pyszny! Dżemik gorąco polecam, tymbardziej, że jest prosty i szybki w przygotowaniu :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Kasiu bardzo pyszny dżem, zdjęcie piękne 😆

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam smak agrestu :-) a dżemik z niego jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dżem agrestowy wymiata - jeden z moich ulubionych! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Agrest prosto z krzaczka to moje miłe wspomnienie z dzieciństwa :) Taki dżem musi smakować super i taki prosty do zrobienia, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Smaki dzieciństwa są najlepsze! :D

      Usuń
  8. Idealny sposób na dłuższy okres cieszenia się smakiem agrestu! Z pewnością jest to niedoceniany owoc. A szkoda, bo smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - bardzo niedoceniony, a rdzennie polski, pyszny i zdrowy :)

      Usuń
  9. Jadłam i robiłam wiele dżemów, ale takiego chyba jeszcze nie miała okazji spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja nigdy takiego dżemu nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc czas najwyższy :D Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  11. Sama na ogródku mam krzaczek agrestu a owoce bardzo szybko z niego znikają. Mam wrażenie, że agrest w naszej kuchni wykorzystujemy bardzo rzadko. Moja mam mówiła mi, że kiedyś jej babcia do kompotu z czereśni dodawała właśnie agrest, żeby kompot nie miał mdłego smaku.
    Dżemik rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :D Babcie wiedziały co dobre i jak najlepiej wykorzystać te pyszne owoce :) Pozdrawiam :*

      Usuń
  12. Ale fajnie wygląda, jak smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. ja w tym roku też zrobiłam dżem agrestowy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Agrest jest pyszny, chociaż coraz trudniej dostępny. Sprzedawany najczęściej w małych pojemniczkach. Dżem pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję :) U mnie na szczęście można go kupić na kilogramy :D

      Usuń
  15. pędzę po agrest, żeby zrobić to cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  16. wiem, że zdrowo...ale nie lubię. od dzieciństwa, nie umiem się przekonać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Może jednak warto? Smak zmienia się z wiekiem ;) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  17. Nigdy nie jadłam dżemu z agrestu, wygląda bosko !

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja agrest uwielbiam.Jak tylko na działce był na krzakach dojrzały to od razu zjadłam.Niestety maczniak zaatakował i trzeba było wyrwać wszystkie krzaki.Na targowisku mało jest w sprzedaży agrestu.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szkoda, że szkodnik zaatakował krzaki z agrestem. U mnie w sprzedaży jest sporo agresu. Pan w warzywniaka, musiał go nawet wyrzucić, bo się nie sprzedawał, eh... Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  19. Agrest to smak mojego dzieciństwa :) Teraz niestety nie jest tak łatwo mi go dostać. A z tego co pamiętam agrestowy dżem smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojego także <3 Uwielbiam wszystko co agrestowe :D

      Usuń
  20. Przecudnie błyszcząca dobroć agrestowa :) Zabieram przepis do wypróbowania, jak tylko dorwę na bazarku dorodny agrest :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Aż mnie świerzbią rączki żeby zrobić :D Myślisz, że jak użyję żelfixu 2:1 i cukier zwykły w ilości jaki podałaś też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używałam tylko żelfixu, ale można popróbować ;)

      Usuń