29 czerwca 2016

Szybki dżem truskawkowy

Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni i smażenie truskawek, to polecam ten przepis. Szybki, prosty, bez chemicznych zagęszczaczy oraz z dodatkiem naturalnej pektyny. Dżem możemy przygotować także w mniej kalorycznej wersji, zastępując zwykły cukier - cukrem brzozowym (ksylitolem).

Potrzebne składniki

- 2 kg truskawek
- 700 g cukru (lub ksylitolu)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- około 10 g pektyny domowej
- ziarenka wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy je na mniejsze kawałki, dodajemy do nich cukier, ziarenka wanilii (opcjonalnie) oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i dokładnie mieszamy. Truskawki odstawiamy na chwilę, aby puściły delikatnie sok lub lekko je rozgniatamy.

KROK 2. Następnie zawartość garnka zagotowujemy, ściągamy pojawiający się na wierzchu szum i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pektynę i cały czas mieszając, gotujemy wszystko przez kolejne 2 minuty.


Gotowy dżem przelewamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.


Życzę smacznego! :)

30 komentarzy:

  1. Super przepis, uwielbiam domowe dżemy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Dżemik pyszny i z cudownym kolorem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha a jaki kolor, cudowny 😃

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie spróbować twój post trafił do moich zakładek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały dżemik idealny na śniadaniową kanapeczkę

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybki, a jakie efektowny. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakież to się wydaje proste :D Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie mi przypomniałaś, że zanim znikną truskawki wypadałoby parę słoików musu truskawkowego przygotować. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dżem truskawkowy <3 Niedawno zrobiłyśmy 40 słoików ale już połowy nie ma xD

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny i tek kolor taki magnetyczny i przyciągający :D

    OdpowiedzUsuń
  11. nie ma to jak domowe dżemy :) zupełnie inaczej smakują niż te sklepowe

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie łatwe i szybkie przetwory :) Dodaję do kolejki przepisów do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń