17 czerwca 2016

Placuszki wielowarzywne

Dzisiaj zapraszam na placuszki wielowarzywne, które są proste i błyskawiczne w przygotowaniu, ale za to bardzo smaczne i pożywne. Smaki użytych składników świetnie się komponują. Możemy wyczuć w nich delikatnie słodką nutę, którą nadaje marchewka, a z dodatkiem kwaśnej śmietany placuszki smakują jeszcze lepiej. Serdecznie polecam :D

Potrzebne składniki

- 2 ziemniaki
- 2 małe cukinie
- 2 marchewki
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 jajka
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka soli
- pieprz czarny
- olej do smażenia

Przygotowanie


KROK 1. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ustawiamy na sitku i odciskamy z nadmiaru wody. Cukinie pozbawiamy twardych końców i również ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, posypujemy delikatnie solą, odstawiamy na chwilę, a następnie dokładnie odciskamy. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok, zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do startych warzyw.

KROK 2. Do odciśniętych z nadmiaru wody ziemniaków i cukinii dodajemy strate na drobnych oczkach marchewki, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, obie mąki, sól, śmietanę oraz dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

* Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka, dodajmy więcej mąki.



KROK 3. Porcje powstałej masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy je z obu stron na delikatnie złoty kolor.

* Placuszki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i odsączmy je z nadmiaru tłuszczu.





Gotowe placuszki podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.


Życzę smacznego! :)

41 komentarzy:

  1. Doskonały pomysł. Połączyłaś w jednym placuszku wszystkie warzywa, które bardzo lubię. Takie połączenie musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. placuszki z warzyw są przepyszne, bardzo lubię. piękne zdjęcia, aż chce się jeść oczami! : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do takich placuszków to my byśmy jeszcze chętnie widziały gęsty sos grzybowy <3 Bardzo apetyczne danie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam :) w lecie placki z warzywami są u mnie dość często :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :D U mnie także są częstym gościem :D

      Usuń
  6. Same fajne warzywa są w tych plackach. Ziemniaki, to podstawa, ale marchewka i cukinia smażone na patelni, to moje ulubione smaki. Podoba mi się przepis. Ja zazwyczaj łączę tylko dwa warzywa. Koniecznie muszę spróbować tej propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Kochana i serdecznie polecam to połączenie :D

      Usuń
  7. ja jutro będę robiła placuszki z cukini ;d
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają obłędnie! I mam pomysł na jutrzejszy obiad, dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Absolutely wonderful. Thanks for sharing!

    ** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!


    BEAUTYEDITER.COM
    INSTAGRAM @BEAUTYEDITER

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe placuszki :) pozdrawiam Cię kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności! Uwielbiam domowe, warzywne placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne! Ostatnio mam obsesję placuszkową, muszę Twoje wypróbować :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długo nie zwlekałam, bo dzisiaj na obiad zrobione i pochłonięte ze smakiem. Podałam z sosem koperkowym. Pyszne! Bardziej miększe niż klasyczne ziemniaczane i trzeba uważnie przewracać na patelni. Dzięki za pomysł :)

      Usuń
  13. Pyszny obiad, pożywny ale nie za ciężki, akuratny na obecne upały :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale super przepis, nie wpadła bym na taki przepis sama, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja robiłam wczoraj z cukini i koperkiem. Muszę spróbować Twojego przepisu.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i serdecznie polecam :) Pozdrawiam :*

      Usuń
  16. Uwielbiam tego typu placki. W tym roku królują u mnie placki z cukinii z marchewką i pietruszką. Mogłabym je jeść bez przerwy. :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także uwielbiam placuszki z cukinii. Mogą uzależniać :D

      Usuń