1 czerwca 2016

Penne w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą

Moja dzisiejsza propozycja to danie kuchni śródziemnomorskiej. Zapraszam na makaron penne otulony kremowym sosem pomidorowym z dodatkiem warzyw i świeżych ziół, podawany z greckim serem feta oraz czarnymi oliwkami. Danie przeplata w sobie różnorodne smaki i aromaty śródziemnomorskich produktów, dzięki czemu możemy przenieść się do kuchni tamtego regionu. Całość jest pożywna i niezwykle aromatyczna :D

Potrzebne składniki

SOS
- 500 g gęstego przecieru pomidorowego (użyłam Podravki)
- 2 białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 mała gałązka rozmarynu
- 1,5 łyżeczki cukru
- pieprz czarny
- szczypta ostrej papryki
- sól do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek

DODATKI
- makaron penne
- ser feta
- czarne oliwki
- listki bazylii

Przygotowanie






KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do cebuli i chwilę razem smażymy.







KROK 2. Cebulkę i czosnek zalewamy gęstym przecierem pomidorowym, zagotowujemy, dodajemy 1,5 łyżeczki cukru, szczyptę ostrej papryki oraz sól (nie za dużo, ponieważ danie będziemy podawali z kawałkami słonej fety) i dusimy całość około 2 minut. 





KROK 3. Następnie do sosu dodajemy garść pokrojonych oliwek oraz posiekane listki bazylii i rozmarynu. Wszystko dusimy przez około 2 - 3 minuty i doprawiamy sos świeżo zmielonym pieprzem.









KROK 4. Zawartość pateli miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i kremową masę, a następnie ponownie zagotowujemy.










KROK 5. Makaron penne gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z gorącym sosem. 








Makaron wykładamy na talerze, dodajemy do niego czarne oliwki, pokrojony w kostkę ser feta oraz świeżą bazylię. 


Życzę smacznego! :)

28 komentarzy:

  1. Jak pięknie się prezentuje. Idealne połączenie kolorystyczne i smakowe :) Wszystko co z fetą wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, zdrowo i do syta! To lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój ulubiony sos do makaronu. Mocno pomidorowy, z cebulą i czosnkiem, ... Pięknie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie wygląda bardzo apetycznie :-) lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki obiad chętnie bym zjadła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamieniłabym fetę na mozzarellę i byłoby idealnie :) Robię podobne penne, ale bez sera tylko z anchois :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mozzarellą też będzie pysznie :D Ja znowu nie przepadam za anchois ;)

      Usuń
  7. pyszne lekkie danie idealne na dzisiejsza pogodę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podobają Twoje dania

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejne pyszne danie na mojej liście :-) ojj.. ojj.. ta lista strasznie mi się wydłuża :-) Przyznam, że od jakiegoś czasu inspiracji kulinarnych szukam tylko u Ciebie. BA! nawet do moich książek kucharskich nie zaglądam :-D Wszystko wychodzi cuuuudownie pyszne, aż na nowo pokochałam gotowanie :-* W dodatku dana robi się szybko, a zlewie nie zalegają brudne gary. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a to dla mnie również bardzo ważne. Żałuję tylko tego że wcześniej do Ciebie nie trafiłam :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Jest mi niezmiernie miło czytać takie słowa. Cieszę się, że moja pasja może inspirować także innych. To bardzo budujące. Pozdrawiam Cię serdecznie :* <3

      Usuń
  10. Pyszny i pożywny obiad, aż chce się go jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie oblepiony makaron :) Szkoda że nie mogę Ci podkraść tego talerza dobroci wprost ze zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetne do zabrania do pracy :)

    OdpowiedzUsuń