30 czerwca 2016

Mielone drobiowe barbecue

Dziś poniosła mnie fantazja, ale efekt był wyśmienity. Nasz obiad był prawdziwą grą smaków i aromatów. Przygotowałam kotlety mielone z indyka o wyrazistej nucie barbecue, papryki oraz słodkim środkiem, w którym skryła się suszona śliwka. To finezyjne połączenie z pewnością nie raz zagości w naszym menu. Mielone świetnie smakują w towarzystwie surówki lub jako podstawa domowych hamburgerów.

Potrzebne składniki

- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula biała
- 2 małe jajka
- 2 spore łyżki sosu barbecue
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 kajzerka
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 duża szczypta pieprzu cayenne
- mąka (do panierki)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
+ suszone śliwki (opcjonalnie)

Przygotowanie



KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy ją delikatnie na oleju i studzimy. Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną w mleku kajzerkę, ostudzoną cebulkę, jajka, słodką parykę, czosnek oraz sos barbeue. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz pierzem cayenne.




KROK 2. Porcje powstałej masy nabieramy w dłonie i formujemy kotlety. Dla wzbogacenia smaku i dodania im słodyczy, możemy do środka dodać sparzoną wrzątkiem suszoną śliwkę. Uformowane kotleciki obtaczamy w mące.







KROK 3. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu.







Kotlety świetnie sprawdzą się jako danie główne lub podstawa domowych hamburgerów.


Do przygotowania mielonych użyłam sosu barbecue od Folwarku, który świetnie sprawdza się także jako dodatek do mięs i dań z grilla.


Życzę smacznego! :)

50 komentarzy:

  1. Tak bardzo fajny przepisik:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa alternatywa i sposób na nudę w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dobrze, ze w zamrażalce mam jeszcze mielone z indyka. :D Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, u mnie od talerza by nie odeszli 😆

    OdpowiedzUsuń
  5. mielone zawsze smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje oczy już je jedzą. Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czasami myślę, że takie spontaniczne rzeczy mogą spowodować bardzo oryginalne smaki. I to zawsze lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także uwielbiam takie nowe, spontaniczne połączenia. Czasami można wyczarować naprawdę fajne dania :D

      Usuń
  8. Pomysł mi się podoba. Oryginalny. Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zwykle mielone odstraszają mnie wyglądem , a te wręcz przeciwnie. Strasznie mnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i polecam wypróbowanie - mam nadzieję, że również posmakują :) Pozdrawiam :D

      Usuń
  10. Dawno nie robiłam mielonych, a mam w domu smakosza, który w dodatku lub bbq, chyba wypróbuję po niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawe urozmaicenie mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajna propozycja :-) ja bardzo lubię smak tego sosu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja również uwielbiam barbecue :)

      Usuń
  13. propozycja niezawodna, zje prawie każdy. no i sycąca, a to też przecież ważne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Och Futka, prezentują się niezwykle soczyście ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. W takiej wersji mielonych jeszcze nie widziałam ani nie próbowałam. Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rzeczywiście fantazyjne, ale ja lubię kuchnię nieoczywistą:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rzeczywiście fantazyjne, ale ja lubię kuchnię nieoczywistą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam w klubie :) Ja również uwielbiam nieoczywiste połączenia :)

      Usuń
  18. Odlotowy przepis. W życiu bym nie wpadła, żeby zrobić tak świetne mielone z takim sosem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie i smacznie polecam przepis :D Pozdrawiam :*

      Usuń
  19. Apetycznie wyglądają Twoje mielone.Świetny przepis,już go zapisuję. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Mielone drobiowe zawsze chętnie zjem. Podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Już nie pamiętamy jak smakuje mięsko z indyka :) Zawsze lubiłyśmy gdy mama dodawała do mielonych kapustę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie trzeba przypomnieć sobie te smaki :) Kapustę jako dodatek z przyjemnością wypróbuję :D Pozdrawiam :*

      Usuń
  22. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  23. Muszą być smaczne :) takiego przepisu jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaki fajny pomysł na dodanie smaku poprzez sos barbecue! Ale bym zjadła :) Znam te Folwarczne sosy i używam ich często jako marynaty do mięs, ale w kotlecikach ich jeszcze nie wykorzystywałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco, ten barbecue idealnie pasuje do mielonych. Są całkiem inne :D

      Usuń