23 czerwca 2016

Białkowiec przekładany

Co zrobić z nadmiarem białek? Bałkowiec! :D Ostatnio zostało mi ich sporo po ajerkoniaku i nie wiedziałam co z nimi zrobić, ale na szczęście szybko znalazły zastosowanie. Dziś zapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z białek, które jest smaczne, delikatne i puszyste. Białkowiec może stanowić samodzielny deser lub podstawę do różnego typu przekładańców. Ja postanowiłam przełożyć go masą kakaową. Serdecznie polecam :D

Potrzebne składniki

CIASTO
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy

MASA KAKAOWA
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao

DODATKI
- wiórki kokosowe

Przygotowanie

KROK 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo cukier (zwykły i waniliowy) oraz wlewamy na przemian olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 minut.

KROK 2. PRZYGOTOWANIE MASY KAKAOWEJ: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz kakao i lekko zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dodajemy żółtka i jajka. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją szybko z ognia i studzimy.

KROK 3. WYKOŃCZENIE: Ostudzony białkowiec dzielimy na równe części (ilość wedle uznania) i smarujemy każdą z nich masą kakaową, a następnie składamy. Wierzch ciasta również smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy ją wiórkami kokosowymi.


Życzę smacznego! :D

47 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne ciasto. Ja nie do końca przepadam za takimi biszkoptowymi ciastami, ale sam wygląd skutecznie mnie zachęca do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciastko wygląda apetycznie. zapisuję przepis, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie widziałam jeszcze takiego ciasta. U mnie białka nigdy się nie marnują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - fajne i praktyczne ciasto przy nadmiarze białek :D

      Usuń
  4. Zawsze z białek robimy kokosanki ale takie ciacho też by się zjadło tak dla odmiany :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam kokosanki. Bardzo często je robię, dlatego tym razem wygrała mała, ale równie smakowita odmiana :D

      Usuń
  5. Zdecydowanie lubię taka masę kakaową i ciasto biszkoptowe też bym zjadała. To ciasto robi super wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda bardzo smacznie. Lubię też ciasta z białek 😂😄😄😃

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super, zapisuję przepis w zakładkach, wykorzystam jak zostaną mi z czegoś białka ;)
    Jedna szklanka to mniej więcej ile białek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Wszystko zależy od wielkości jajek, ale około 8 szt. :D

      Usuń
  8. Nigdy nie jadłam takiego ciasta, także chętnie spróbuję zrobić. Przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealny pomysł na białka. Mam kilka zamrożonych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ciasto, zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super ciacho i dobrze że piszesz że szklanka białek bo mam pozamrażane i nie wiem ile ich jest ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko na oko i szklanki - tak najlepiej :D Ja też zawsze mrożę, a później nie wiem ile :D

      Usuń
  12. Wyobrażam sobie już tą delikatność ciasta. Fajnie się prezentuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki fajny pomysł na ciasto, super!

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudownie wygląda , ja dzisiaj robię placka z malinami

    OdpowiedzUsuń
  15. Super pomysł na wykorzystanie białek. Pysznie go przełożyłaś, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja poproszę kawałek takiego ciacha

    OdpowiedzUsuń
  17. świetne ciacho jako recykling w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Masa byłaby dla mnie zbyt maślana, ale skład ciasta bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ciasto zawsze można przełożyć inną, ulubioną i lżejsza masą :D

      Usuń
  19. Sama nazwa ciasta zachwyca, a wygląd to już marzenie dla kubków smakowych, musiało być pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję :) Ciasto bardzo nam smakowało - z pewnością jeszcze do nas powróci :D

      Usuń
  20. Świetny sposób na wykorzystanie zalegających białek. Ja zwykle robię babkę białkową, ale to jest też fajna alternatywa.

    OdpowiedzUsuń