20 czerwca 2016

Ajerkoniak luksusowy

Uwilebiam ajerkoniak podawany w kieliszku lub jako dodatek do deserów np. lodów :D Jego nazwa powstała z połączenia dwóch słów, niemieckiego Eier "jajka" oraz francuskiego cognac "koniak". Tym razem postanowiłam przygotować go w wersji luksusowej z dodatkiem brandy, a przepis zaczerpnęłam z Wielkiej Księgi Nalewek wyd. Olesiejuk. Serdecznie polecam :D 

Potrzebne składniki

- 12 żółtek
- 300 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,3 l mleka
- 0,25 l spirytusu
- 0,25 l brandy

Przygotowanie

Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą i gładką masę, dodając na koniec stopniowo cukier waniliowy oraz mleko. Następnie (cały czas mieszając), dodajemy spirytus oraz brandy. Całość przecedzamy przez sito, rozlewamy do butelek i odstawiamy w zimne oraz ciemne miejsce na około 1 tydzień.


A po tygodniu możemy rozkoszować się lodami z dodatkiem domowego ajerkoniaku :D


Życzę smacznego! :)

Źródło: Wielka Księga Nalewek Wydawnictwo Olesiejuk Ożarów Mazowiecki

37 komentarzy:

  1. Bardzo fajny :) nie kuś Kasiu ;) Mamy poniedziałek dopiero, do weekendu daleko :)
    A tak poważnie to bardzo lubię ajerkoniak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ja też go uwielbiam, a z lodami najbardziej :D Zapominam o kaloriach ;)

      Usuń
  2. Oj, dawno już nie kosztowałam takiego domowego ajerkoniaku. A tym postem narobiłaś mi ochoty na jakikolwiek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam jego przygotwanie :D Domowe trunki są najlepsze :D

      Usuń
  3. Aż przychodzi na niego ochota. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zainspirowałaś, bo właśnie planowałam zrobić lody :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie się prezentuje, ale ja nigdy specjalnie nie przepadałam za ajerkoniakiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od gęstości i stopnia słodyczy. Niektóre po prostu "mulą", ale ten jest godny polecenia :D

      Usuń
  6. Akurat za ajerkoniakiem nie przepadam, ale wiem komu polecę Twój przepis. Wygląda bardzo luksusowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nasza mama i siostra uwielbiają wszelkie ajerkoniaki ale dla nas każde % są nie do przełknięcia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To polecam dla Mamy i Siosry :D Najlepiej do lodów :D

      Usuń
  8. Ajerkoniak robię głównie przed Świętami Bożego Narodzenia, ale wersja z brandy mocno mnie zaciekawiła. Razem z domowymi lodami musi smakować wyśmienicie, oczywiście pod warunkiem, że ktoś toleruje słodkie procenty. Sądząc po zdjęciach, ten ajerkoniak udał się wyśmienicie – kremowa konsystencja i delikatny kolor sprawiają, że nie wygląda pospolicie, a właśnie „luksusowo”. Polecam również podobny jajeczny likier eggnog, choć to raczej propozycja na zimę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję, a ten przepis jest naprawdę godny polecenia. Wszystkim nam bardzo smakuje. Już prawie nie ma... ;) A eggnog bardzo mnie zaciekawił - z przyjemnością wypróbuję :D

      Usuń
  9. Ajerkoniak kojarzy mi się z zimą, ale jako dodatek do lodów i innych letnich deserów musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj ten ajerkoniak ja go uwielbiam jest pycha

    OdpowiedzUsuń
  11. Love it. Thanks for sharing!

    ** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!


    BEAUTYEDITER.COM
    INSTAGRAM @BEAUTYEDITER

    OdpowiedzUsuń
  12. Raczej zamiast spirytusu dodałabym wódki, myślisz, że wyjdzie wtedy tak samo dobry? I Polecasz jakąś konkretną brandy? Moja mama uwielbiam tego typu rzeczy, chętnie jej zrobię taki ajerkoniak ;) Chociaż sama nie przepadam za takimi tworami, raczej zadowolę się tym, co zostanie z brandy ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wódka to nie to samo, ma mniejszą zawartość procentową :) Nie próbowałam zrobić go na wódce, ale do odważnych świat należy. Jeśli chodzi o brandy używam tylko Hennessy :) Pozdrawiam :D

      Usuń
    2. Wiem, że nie to samo, ale jakoś wszystko co na spirytusie mnie odrzuca. Dzięki za odpowiedź! :*

      Usuń
  13. WOW! świetnie wyszedł Ci ten ajerkoniak...fakt...do lodów pasuje wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale fajna konsystencja. Domowy ajerkoniak najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. sama jeszcze nigdy nie robiłam, smak zapewne jest boski :)

    OdpowiedzUsuń