23 maja 2016

Zupa grzybowa z czosnkiem niedźwiedzim

Dzisiaj zapraszam na smakowitą i pożywną zupę grzybową z dodatkiem cennego czosnku niedźwiedziego. A dlaczego jest on taki cenny? Oprócz tego, że posiada wszystkie właściwości zwykłego czosnku, zawiera więcej związków siarki, które wzmacniają nasz układ odpornościowy oraz korzystnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy, a także wspomagają trawienie. Związki siarki działają jak silny przeciwutleniacz, chronią przed działaniem wolnych rodników oraz zapobiegają infekcjom. Czosnek niedźwiedzi to zielony oraz smaczny cud natury, który powinien znaleźć się w każdej kuchni :D


Potrzebne składniki

- 1,2 litra bulionu drobiowego
- 2 garści suszonych grzybów
- niewielki pęczek czosnku niedźwiedziego
- kiełbasa z piersi kurczaka
- 5 ziemniaków
- 1 cebula biała
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- słodki sos sojowy
- 3 łyżki śmietany
- plaster masła

PRZYPRAWY
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta mielonego kminku
- pieprz cayenne
- koperek
- sól i pieprz

Przygotowanie

KROK 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy je przez noc, a nastepnie gotujemy je w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ściągając powstający "szum". Do wywaru grzybowego dodajemy bulion drobiowy, listek laurowy, ziele angielskie, mielony kminek i zagotowujemy.

KROK 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do odpowiedniej miękkości. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę drobiową oraz posiekany czosnek niedźwiedzi i chwilę razem dusimy (podlewając całość odrobiną wywaru grzybowego). Marchewki i pietruszki kroimy w słupki i dodajemy do gotującego się bulionu wraz z podduszoną cebulką, kiełbasą i czosnkiem niedźwiedzim. Zupę doprawiamy koperkiem oraz pieprzem cayenne i gotujemy do miękkości warzyw.

KROK 3. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie dodajemy do nich ugotowane ziemniaki, doprawiamy solą, sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec zabielamy zupę uhartowaną śmietaną.


Gotową zupę możemy podać z dodatkową porcją świeżo posiekanego czosnku niedźwiedziego.


Życzę smacznego! :)

24 komentarze:

  1. Jaka kolorowa zupka! Podobno bardzo popularna w Rosji! Chętnie bym spróbowała sama przygotować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Rosyjska grzybowa podawana jest z czosnkiem niedźwiedzim? Nie wiedziałam. Wiedzą co dobre :D Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Grzybowa :))
    Uwielbiam. Dawno nie jadłam. Nigdy nie dodawałam czosnku niedźwiedziego. Spróbuję następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta zupa była przygotowana na specjalne życzenie miłośnika zupy grzybowej ;) Czosnek niedźwiedzi dodaje jej ciekawego smaku i pięknego aromatu. Zupa jest też dzięki niemu łatwiej strawna :D Pozdrawiam i polecam :*

      Usuń
  3. Nie przepadam za grzybami, ale zupka wygląda tak apetycznie, że z chęcią bym ją spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja grzybów nie mogę jeść ze względów zdrowotnych, ale... spróbuję zastąpić je pieczarkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł. Świeże pieczarki w połączeniu z czosnkiem niedźwiedzim. Chyba sama taką ugotuję :D Dziękuję za inspirację :D

      Usuń
  5. Pyszna zupka :) też dodaję czosnek niedźwiedzi do zup :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z przepisu zapowiada się sympatycznie, tylko zamiast grzybów dałabym zwykłe pieczarki ;) Jakoś nie przepadam za zwykłymi grzybkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i z pieczarkami. Świetnie pasują do czosnku niedźwiedziego :D

      Usuń
  7. Zupa grzybowa to jedna z moich ulubionych zup

    OdpowiedzUsuń
  8. Z czosnkiem niedźwiedzim to musi bć naprawdę pyszna zupa grzybowa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Grzybowe lubię, poproszę.
    Czosnek niedźwiedzi jadłam tylko w Almette. Ohyda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania świeżego czosnku niedźwiedziego - jest zupełnie inny niż ten suszony dodawany do serków :D

      Usuń
    2. u mnie wlanie sezon na swiezy czosnek... suszony jest ochydny

      Usuń
  10. Już sobie wyobrażam te przesmaczne połączenie suszonych grzybów i czosnku niedźwiedziego, mmmhhhmmm :) Wybitnie trafiłaś, Kochana, w moje gusta :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm, cudowne danie. Zupa z suszonych grzybów kojarzy mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. To prawda - grzybowe smaki dzieciństwa <3

      Usuń