26 maja 2016

Ryż pełnoziarnisty z pesto pietruszkowym i kurczakiem curry

Danie zdrowe, smaczne i pożywne, a do tego łączące kuchnię włoską ze smakiem i aromatem kuchni orientalnej. Każda część dania dostarcza nam różnorodnych smaków, a mimo tego doskonale współgra i z każdym kęsem rozpieszcza nasze kubki smakowe. Ten kulinarny duet międzykulturowy jest konieczny do wypróbowania. Gorąco polecam :D

Potrzebne składniki

- pierś z kurczaka
- ryż pełnoziarnisty
- przyprawa curry
- sól do smaku
- oliwa z oliwek

PESTO
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 50 g startego sera szafir
- 50 g orzechów włoskich
- około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- szczypta cukru brzozowego
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku

Przygotowanie




KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy ją oliwą z oliwek, oprószamy delikatnie solą i intensywnie przyprawą curry. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.






KROK 2. Następnie przygotowujemy pesto. Listki pietruszki, czosnek, starty ser szafir, rozdrobnione w moździerzu uprażone orzechy włoskie i oliwę z oliwek łączymy za pomocą blendera lub rozdrabniacza. Całość doprawiamy szczyptą cukru brzozowego, solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. 




KROK 3. Zamarynowane kawałki kurczaka smażymy na patelni. Pod koniec smażenia przykrywamy naczynie na około 2 minuty i dusimy chwilę dla nadania mięsu soczystości.










KROK 4. Ryż pełnoziarnisty gotujemy na małym ogniu w lekko osolonej wodzie (pamiętajmy, aby go nie rozgotować i najlepiej ugotować go al dente). Następnie gorący ryż mieszamy z wcześnej przygotowanym pesto.






Ryż z pesto wykładamy na talerze i układamy na nim podsmażone kawałki kurczaka.


Wybrałam ryż pełnoziarnisty od Uncle Ben's, który doskonale łączy się z pesto, zachowując swój kształt oraz smak.


Życzę smacznego! :)



46 komentarzy:

  1. Bardzo pysznie:) Lubię takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł :) danie w sam raz do lunchboxa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka bardzo podoba mi się to pesto

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne danie - niewiele składników, a efekt fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. To prawda, danie nie jest skomplikowane, ale efekt godny polecenia :D

      Usuń
  5. Bajeczne kolory! A ja zawsze jem najpierw wzrokiem ;) Wierzę, że oprócz przeapetycznego wyglądu również tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gwaratuję i szczerze polecam to połączenie :D

      Usuń
  6. Świetny pomysł, do tej pory używałam pesto tylko do makaronu, a u Ciebie z ryżem wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Oprócz makaronu, pesto świetnie komponuje się z ryżem i kaszą. Jest też świetnym, zdrowym i pożywnym smarowidłem do kanapek :D

      Usuń
  7. Doskonały pomysł na wykorzystanie pesto. Do tej pory zwykle był dodatkiem do makaronu. Koniecznie muszę teraz wypróbować z ryżem, a może nawet z ulubioną kaszą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! I to jest świetny pomysł :D Ulubiona kasza + pesto na pewno jeszcze powróci na Twój stół :D

      Usuń
  8. Pesto do tej pory podawałam z makaronem. A tu tak inaczej, ciekawie. Kolorek ryżu dzięki niemu świetny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i gorąco polecam. W ryżu z pesto można się kulinarnie zakochać :D

      Usuń
  9. Z chęcią wszmałabym na obiad porcję. :D Jak ten kurczak kusząco wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  10. Narobiłaś apetytu, a jeszcze nie zjadłam śniadania :D Przepis na pesto jest według mnie doskonały i muszę zrobić sobie takie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wpraszam się na taki obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  12. ale pysznie.. znów trafiasz w moje kubki smakowe :-D z pewnością wypróbuję w tym tygodniu..ale bez orzechów.. po orzechach mnie wysypuje ;-( mam nadzieję, że to nie wpłynie znacząco na smak :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Orzechy śmiało można zastąić np pestkami dyni lub prażonymi ziarnami soi :)

      Usuń
    2. Pestki dyni będą idealne :-) właśnie robię spis i lecę do sklepu

      Usuń
    3. Pestki dyni będą idealne :-) właśnie robię spis i lecę do sklepu

      Usuń
    4. Życzę smacznych przygotowań :D

      Usuń
    5. przesadziłam z czosnkiem ale to dla mnie nie problem bo go lubię :-) danie wyszło pyszne :-* z pewnością jeszcze do niego wrócę :-D

      Usuń
    6. Ja uwielbiam czosnek i zawsze z nim przesadzam ;) Od dziecka mogłabym jeść sam chleb z masełkiem i czosnkiem, tylko później zapach odstrasza wszystkie wamipry :D Cieszę się, że danie smakowało. Polecam także inne kombinacje domowego pesto :) Pozdrawiam serdecznie :D

      Usuń
    7. uwielbiam to danie, robię je na okrągło :-) mój narzeczony również lubi czosnek więc po obiedzie śmierdzi od nas obojga :-D a to zawsze lepiej :-D

      Usuń
  13. Coś mi się wydaje, że taki obiad byłby naprawdę smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie robiłam sama pesto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam jego przygotowanie. To sklepowe może się schować. Po spróbowaniu domowego pesto już nie chce się wracać do tych kupnych :D

      Usuń
  15. Wygląda przepysznie! Wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowity post, muszę wypróbować Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń