16 maja 2016

Roladki drobiowe z cukinią i mozzarellą

Dzisiaj zapraszam na smakowite, delikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka, wypełnione plastrami cukinii i mozarellą. Całość otulona jest w długodojrzewającą szynkę, a swym smakiem przenosi nas do włoskiej kuchni i rozpieszcza nasze kubki smakowe. Roladki doskonale komponują się ze świeżą surówką oraz jogurtowym sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzą się także jako przystawka lub dodatek do kanapek :)


Potrzebne składniki

- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 0,5 małej cukinii
- kilka plastrów mozzarelli
- kilka plastrów szynki długodojrzewajacej (np. parmeńskiej)
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
- 0,5 szklanki bulionu

Przygotowanie



KROK 1. Oczyszczone piersi filetujemy, rozbijamy delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą, układamy obok siebie i oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cukinię kroimy w plastry, delikatnie je blanszujemy i układamy na rozbitych filetach w kolejności: plastry cukinii - plastry mozzarelli - plastry cukinii. Każdą warstwę delikatnie oprószamy solą i ziołami.



KROK 2. Boki filetów zawijamy do środka, a następnie formujemy roladę.

* Pomocna będzie folia spożywcza, która ułatwi nadanie kształtu całości.







KROK 3. Roladę owijamy w plastry szynki długodojrzewającej. 

* Możemy też ułatwić sobie pracę i wcześniej na plastry szynki ułożyć rozbite filety z kurczaka.





KROK 4. Następnie dobrze obsmażamy roladę z każdej strony na rumiany kolor.

* Przez smażeniem związałam roladę sznurkiem spożywczym, bo była dość ciężka i chciałam uniknąć jej uszkodzenia podczas odwracania.




KROK 5. Podsmażoną roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy ją gorącym bulionem, wierzch skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.





Upieczoną roladę odstawiamy na około 5 minut do lekkiego stężenia, a następnie przystępujemy do krojenia.


Roladki świetnie komponują się z delikatnym sosem czosnkowym.


Znikają błyskawicznie, dlatego świetnie sprawdzą się także jako przystawka lub imprezowa przekąska.


Życzę smacznego! :)

38 komentarzy:

  1. Mniam jakie apetyczne. Bardzo fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetycznie wygląda :) Pychotka te roladki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne te roladki!! Super

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnie to wygląda, ale chyba jest to wyższa szkoła jazdy. Mnie się wydaje, że do robienia dań mięsnych (nie wspomnę o robieniu dobrych dań mięsnych) trzeba dojrzeć!
    Bardzo fajnie, że wykorzystałaś cukinie, z pewnością przełamie/złagodzi smak mięsa i sera, który w tym wydaniu tak bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, ale wykonanie jest naprawdę proste. Zawsze można przygotować mniejsze roladki i trzymać się kolejnych kroków. Te roladki po prostu muszą sie udać :) Pozdrawiam :*

      Usuń
  5. Jak pięknie podane! :) Super dodatki do wypełnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niby tyle składników, a wyglądają bardzo lekko! Smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukinię uwielbiam i jadam non stop, ale tym sposobem jestem zauroczona. Koniecznie wykorzystam pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaraz się skręcę z głodu przez te zdjęcia ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. kupiłaś mnie 4 wyrazami, które uwielbiam: "roladki", "drobiowe" "cukinia", "mozzarella". Zdjęcia aż ślinka cieknie.. jutro wiem co zrobię na obiad. A za 2 tygodnie na imieniny taty inspiracji kulinarnych poszukam tylko u Ciebie :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, bardzo się cieszę :) Życzę smacznych przygotowań :) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  10. Wow, cudownie pyszne :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie dania! Świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam cukinie i mozzarellę i wszystko w tym przepisie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo pomysłowe :-) Muszę kiedyś spróbować, więc wrzucam do zakładek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny pomysł na roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudo! Niesamowicie apetycznie się prezentuje :) Porwałabym Ci tak z połowę prosto z talerza :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Jadłam ostatnio podobne roladki na komunii kuzyna, ale nie było w nich cukinii ;) Zjadłabym taką wersję z wielkim apetytem ^^

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają naprawdę cudownie! Ja zrobiłabym z inną, drobiową wędliną zapewne, ale same w sobie nie mogą być niedobre. <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Zakochałam się już w samym zdjęciu <3 Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis zabieram apetyczne jedzonko.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń