5 maja 2016

Pesto "mix ziół" z orzechami laskowymi

Dzisiaj zapraszam na smakowite i wyraziste pesto skomponowane z 3 ziół: bazylii, mięty i rozmarynu z dodatkiem orzechów laskowych, parmezanu i czosnku. Całość jest niezwykle aromatyczna, pobudza nasze zmysły, a w połączeniu z makaronem smakuje wybornie :D

Potrzebne składniki

- 1 drzewko bazylii
- mały pęczek mięty
- 3 gałązki rozmarynu
- 60 g orzechów laskowych
- 50 g parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól ziołowa
- świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Orzechy laskowe prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu. Parmezan ścieramy na tarce.

Umyte i osuszone listki bazylii, mięty i rozmarynu przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy czosnek oraz część oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy starty parmezan, rozbite orzechy laskowe, wlewamy pozostałą część oliwy z oliwek i łączymy składniki przez chwilę miksując. Całość doprawiamy solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem.

Pesto podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

PRZECHOWYWANIE: Gotowe pesto przekradamy do słoiczków, skrapiamy jego wierzch oliwą z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. 


Życzę smacznego! :)

20 komentarzy:

  1. Jak urośnie mi bazylia w ogródku to będę mieć to drzewko :D :) i zrobię twoje pesto oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam, a z takiej domowej bazylii będzie jeszcze lepsze :D Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. O jeny - zapachniało wiosną! Ja też czekam na swoją bazylię :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię te Twoje wersje pesto :) Zioła już niedługo będę w pełni okazałe i gotowe do wykorzystania więc na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie będę musiała takie coś zrobić. W maju postawiłam na orzechy. Mają bardzo dobry wpływ na włosy, skórę i paznokcie a po tak długiej zimie należy im się też coś od życia!
    A poza tym wygląda to na prawdę bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznie polecam przygotowanie domowego pesto w tej wersji lub z wykorzystaniem ulubionych orzechów i ziół :)

      Usuń
  5. Mięty jeszcze do pesto nie dodawałam. Ciekawa propozycja. Mięta mim właśnie rośni, więc chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam. Mięta dodaje daniu świeżości :)

      Usuń
  6. Pyszna i bardzo aromatyczna kompozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zachwyca mnie zwłaszcza ta nuta prażonych orzechów w takim pesto. Przepiękne, słoneczne zdjęcia - jak zwykle zresztą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. domowe pesto jest boskie :) zioła wtedy są takie wyraziste :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Naprawdę fajny przepis :) Bardzo nam się podoba to połączenie orzechów z ziołami i parmezanem – na pewno daje to nietypowy, ale orzeźwiający efekt. To taki koktajl zdrowotny, można powiedzieć. Super pomysł na bombę witaminową :)

    Pozdrawiamy z Szybkiej Pizzy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. Uwielbiam takie bomby w róznych kombinacjach składnikowych :) Ja również pozdrawiam :*

      Usuń