15 maja 2016

Młoda kapusta z pieczarkami

Wiosna przynosi to co najlepsze - smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, a w wersji na ciepło przenosi nas w cudowne smaki dzieciństwa. Dziś zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami w lekkim sosie śmietanowym. Propozycja świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do obiadu. Smacznie polecam :)


Potrzebne składniki 

- 1 główka młodej kapusty 
- 400 g pieczarek 
- 1 cebula biała 
- 1 ząbek czosnku 
- 1 pęczek koperku 
- 1 plaster masła 
- 2 łyżki soku z cytryny 
- 2 łyżeczki cukru 
- pieprz czarny 
- szczypta ostrej papryki 
- 1 liść laurowy 
- sól do smaku 

Przygotowanie




KROK 1. Umytą kapustę szatkujemy lub siekamy na małe kawałki, przekładamy je do garnka, podlewamy około 1/3 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę soli i cukru, listek laurowy i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania. 









KROK 2. W tym samym czasie cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy ją na maśle.










KROK 3. Do cebulki dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.








KROK 4. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, dodatkową porcję cukru do smaku, szczyptę ostrej papryki i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.








KROK 5. Po tym czasie dodajemy posiekany świeży koperek, 2 łyżki śmietany i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.







Gotowa kapusta świetnie sprawdzi się jako samodzielnie danie podawane ze świeżą bagetką lub jako dodatek do obiadu.



Uwielbiam ją! Przypomina mi najwspanialsze smaki dzieciństwa. Ta jest w wersji wegetariańskiej, ale smak można dodatkowo podkreślić dodając do niej podsmażone kawałki kiełbasy.


Obie wersje smakują wybornie! Po prostu trzeba je przygotować i korzystać z cudownego smaku młodej kapusty :D


Życzę smacznego! :D

24 komentarze:

  1. Pysznie, moje ukochane wiosenne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzą nam po głowie te same smaki :D Tzn. prawie :) U mnie też młoda kapusta z pieczarkami. Trochę inaczej niż u Ciebie, więc chętnie wymienię się miseczką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam młodą kapuchę! :) podoba mi się ta jej wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jejku! Jestem zdecydowanie na "tak"!!! Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pieczarkami nie robiłam, muszę taką spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam - składniki doskonale współgrają :D

      Usuń
  6. Futka u mnie było klasycznie: kapusta i koperek :) Danie klasa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe połączenie smaków, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam taką kapustkę. Ależ zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pamiętam taką kapustę z dzieciństwa właśnie z dodatkiem kiełbasy... Sama już dawno takiej nie robiłam, czas to zmienić, póki mamy jeszcze młodej kapusty pod dostatkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam przygotowanie i pzeniesienie się do smkaów dzieciństwa. Wiersja z kiełbaską również jest wyborna :D

      Usuń
  10. No popatrz, w taki sposób przygotowanej młodej kapustki, jeszcze nie jadłam. Co za intrygujący smak musi mieć z pieczarkami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam to połączenie. Pieczarki nadają świetnego smaku całości :) Pozdrawiam :*

      Usuń
  11. Ciekawe połączenie młodej kapusty z pieczarkami ;D

    OdpowiedzUsuń