2016-05-17

Krem z zielonych szparagów

Sezon na szparagi jest dość krótki, bo trwa zaledwie kilka tygodni. Warto wprowadzić je do swojej diety i korzystać z sezonu i tego, co w szparach najlepsze. A szparagi to samo zdrowie! Są lekkostrawne, niskokaloryczne oraz zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Znajdziemy w nich kwas foliowy, witaminę C i E, błonnik, asparaginę, potas oraz fosfor. A co najważniejsze! Szparagi to silny afrodyzjak :D Dzisiaj zapraszam na lekki, zdrowy i smakowity krem z zielonych szparagów, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Krem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, ale będzie także świetnym wyborem na romantyczną kolację ;)
krem ze szparagów
Potrzebne składniki

- 1 pęczek zielonych szparagów 
- 2 pietruszki korzeniowe 
- 1 mała cukinia 
- 1 cebula biała 
- 1,2 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego) 
- 2 łyżki śmietany 
- 1 łyżeczka cukru 
- 2 łyżki soku z cytryny 
- 1 plaster masła 
- szczypta mielonego kminku 
- sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie








KROK 1. W garnku zagotowujemy bulion (drobiowy lub warzywny), pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotującego się bulionu.








KROK 2. Cukinię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a z oczyszczonych szparagów odcinamy główki (później do wykorzystania) i dzielimy je na pół. 

* Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki.








KROK 3. Cebulę (dość dużą sztukę) kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na masełku.








KROK 4. Po 10 minutach gotowania pietruszki w bulionie, dodajemy do niego 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki soku z cytryny, zeszkloną cebulkę oraz pokrojoną cukinię i szparagi. Wszystko gotujemy kolejne 10 minut od momentu ponownego zagotowania.






KROK 5. Po tym czasie miksujemy całość na jednolitą i gładką masę, dodajemy śmietanę, kminek mielony, oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

RADA: Jeśli w kremie wyczujemy drobne włókna ze szparagów, to przelejmy go przez sito.




Gotowy krem podajemy ze świeżą zieleniną oraz zblanszowanymi główkami szparagów (w osolonej, lekko osłodzonej wodzie i dodatkiem soku cytrynowego).


Krem świetnie smakuje także z kawałkami białego sera :)


zupa krem szparagowa

31 komentarzy:

  1. Zupka ma cudowny kolor, przyznam się, że ze szparagów jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie ta zupkę ugotuję. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc pozostaje mi życzyć smacznego! Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  3. Ten kolor zachwyca! Wspaniały krem <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupy kremy, ze szparagów jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna zupka, cudowny kolor. Fajna propozycja. Osobiście uwielbiam szparagi i to właśnie te zielone. Kocham je ze smak i kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Kochana :) Ja także uwielbiam szparagi, a kremik nas zachwycił :D

      Usuń
  6. Wygląda wyśmienicie! od dawna mam ochotę na szparagi, więc na pewni wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję i gorąco polecam :D Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Jeszcze nie robiłam zupy ze szparagów ;) Zapisuję w zakładkach, zrobię na pewno w tym tygodniu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie dość, że zdrowo to jeszcze smacznie. Prezentuje się jak zwykle idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię zupy kremy, ta wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nic dodać ,nic ująć . Rewelacja ;-)

    OdpowiedzUsuń