28 maja 2016

Ciasto marchewkowe z truskawkami

Dzisiaj zapraszam na zdrowe i smakowite ciasto marchewkowe z truskawkami, które doskonale umili nam długi weekend. Ciasto jest bardzo wilgotne i niezwykle pożywne. Doskonale komponuje się z kawą, ale także z gałką lodów lub sokiem owocowym :) Deser jest idealny dla dużych oraz małych smakoszy. Zasmakuje nawet tym, którzy stronią od marchewki :D


Potrzebne składniki 

- 500 g marchewki 
- 300 g mąki pszennej 
- 240 g cukru 
- 3/4 szklanki oleju 
- 4 jajka 
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1 cukier waniliowy 
- 1 łyżeczka cynamonu 
- 1 duża szczypta kurkumy 
- szczypta soli 

DODATKI 
- truskawki 
- cukier puder 

Przygotowanie






KROK 1. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na chwilę. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kurkumą i cynamonem.






KROK 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do ubitej piany dodajemy kolejno żółtka, a następnie cukier (zwykły i waniliowy) oraz olej i delikatnie miksujemy dla dobrego połączenia składników.






KROK 3. Mokrą masę łączymy z suchymi składnikami z miski i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy starte marchewki, ponownie mieszamy i wylewamy ciasto do formy* wyłożonej papierem do pieczenia.

RADA: Aby papier łatwo pokrył całą blachę i nie odchodził od boków, warto posmarować ją miękkim masłem.

* użyłam blaszki o wymiarach 30 cm X 25 cm
KROK 4. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki truskawki i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut (najlepiej do suchego patyczka). Na pięć minut przez końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni C.

* Truskawki pokrójmy na dość płaskie kawałki, aby nie oddawały zbyt dużo soku. Dobrze jest zanurzyć je przekrojoną stroną w mące, a następnie układać na cieście (w ten sposób unikniemy ich opadania na dno).

** Jeśli chcemy, aby ciasto było mniej wilgotne możemy je podpiec 10 minut, a następnie ułożyć na wierzch ubite z cukrem pudrem białka, a na nie pokrojone truskawki.

Ciasto po upieczeniu studzimy, a następnie posypujemy je cukrem pudrem.


Kroimy je dopiero po ostygnięciu. Najlepiej smakuje delikatnie schłodzone w lodówce.


Ciasto jest idealne do popołudniowej kawy. Doskonale współgra także z gałką lodów truskawkowych :D


Życzę smacznego! :)


21 komentarzy:

  1. Świetne połączenie. Zapewne pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto marchewkowe a z truskawkami rewelacja :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe połączenie, nie robiłam jeszcze marchewkowego z truskawkami, kiedyś muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to też był mały eksperyment. Zawsze dodawałam świeże truskawki na wierzch upieczonego ciasta. Tym razem znalazły się w piekarniku :) Ciasto jest pyszne i bardzo wilgotne. Takie uwielbiam :D

      Usuń
  4. Marchewkowe i do tego truskawki musi być pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe ciacho.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne ciasto :) jakoś nie pomyslałam żeby do marchewkowego dać truskawki

    OdpowiedzUsuń
  7. Już od dłuższego czasu zabieram się za wypróbowanie ciasta marchewkowego i jakoś zebrać się nie mogę. Kolejny Twój przepis, który tak skutecznie mnie kusi. Mam nadzieję, że tym razem skutecznie zmobilizuję się do wypróbowania. Świetny i niespotykany pomysł z tym dodatkiem truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana :) Na pierwszy marchewkowy wypiek polecam też klasyczne ciasto marchewkowe z cynamonem i orzechami. Można je pokochać :D

      Usuń
  8. Świetna propozycja! Marchewkowe uwielbiam, ale z truskawkami nigdy nie próbowałem go robić :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na ciacho marchewkowe z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam ciasta na warzywach. Robiłam już na szpinaku i marchewce.. są wyjątkowe i pyszne. Twoje wygląda rewelacyjnie.. świetny pomysł z dodaniem truskawek i do tego jeszcze lodów.. mniamm..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana :) Ja także uwielbiam ciasta warzywne. Zawsze można zjeść jeden kawałeczek więcej ;)

      Usuń
  11. Kocham i ciasto marchewkowe i ciasto truskawkowe :) Połączyłaś w jedno moje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń