3 maja 2016

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką

To ciasto to moje najmilsze smaki dzieciństwa. Jako mała dziewczynka często zrywałam rabarbar, aby Babcia mogła upiec ulubione przeze mnie pyszności. Zawsze aktywnie pomagałam - z kwaśną miną zjadałam kawałki rabarbaru zamoczone w cukrze :D 
To ciasto "chodziło" za mną od dawna, a kiedy pojawił się rabarbar to musiałam je upiec. Dziś zapraszam na moją wersję ciasta drożdżowego z rabarbarem oraz dodatkiem wiśniowego dżemu i waniliowej kruszonki. Deser jest delikatny i puszysty, przeplata słodką, waniliową oraz kwaskową nutę - po prostu trzeba go spróbować! :D


Potrzebne składniki

CIASTO DROŻDŻOWE
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 130 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 150 g masła
- ziarenka wanilii
- szczypta soli

WSAD OWOCOWY
- 400 g rabarbaru
- 3/4 słoiczka dżemu wiśniowego 
- 1,5 łyżki cukru

KRUSZONKA
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła
- ziarenka wanilii

DODATKI
- cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie




KROK 1. Na początku przygotowujemy zaczyn, rozprowadzając drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru oraz mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 minut, aby mógł "popracować" i odpowiednio urosnąć.




KROK 2. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy jajka, ziarenka wanilii, ostudzone masło i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto około 15 - 20 minut do momentu, aż zacznie odchodzić nam od rąk i pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto jest dość rzadkie, dlatego do jego przygotowania warto użyć robota kuchennego.


KROK 3. Ciasto po wyrobieniu przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Starajmy się rozprowadzić je równo na całej powierzchni, a brzegi blachy wykleić delikatnie ciastem ponad poziom całości. Blaszkę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.



KROK 4. Rabarbar parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki, które mieszamy z 1,5 łyżki cukru i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odciskamy rabarbar z nadmiaru wody.






KROK 5. Kolejny etap to przygotowanie kruszonki. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło oraz ziarenka wanilii, energicznie zagniatamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego schłodzenia.








KROK 6. Kiedy ciasto wyrośnie układamy na nim porcje dżemu wiśniowego*.

* najlepszy będzie ten z kawałkami lub całymi owocami wiśni.








KROK 7.
Następnie na dżemie układamy kawałki odciśniętego z nadmiaru soku rabarbaru.








KROK 8. Na koniec posypujemy całość schłodzoną w lodówce kruszonką i wstawiamy blaszkę* do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 minut.

* blaszka 25 cm X 35 cm




Ciasto po upieczeniu studzimy i dopiero przystępujemy do krojenia. Wierzch ciasta możemy oprószyć delikatnie cukrem pudrem.




Życzę smacznego! :)


26 komentarzy:

  1. wspaniałe ciacho! :) ja też już szalałam z rabarbarem w tym roku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi kobieto narobiłaś smaku na wieczór! Chyba nie zasnę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie. Uwielbiam takie ciasto drożdżowe. Kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami u babci ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ach te smaki dzieciństwa... :D

      Usuń
  4. Teraz już pomału zaczyna się sezon na rabarbar

    OdpowiedzUsuń
  5. ale smakowite ciacho! i cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale świetne ciacho! Pewnie by mi bardzo smakowało :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ciasto przenosi nas w smaki dzieciństwa, więc myślę, że przypadłoby do gustu ;)

      Usuń
  7. Wspaniałe ciacho. Bardzo takie lubię i pamiętam, że u mnie w domu często takie się piekło :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł na posłodzenie rabarbaru dżemem. Bardzo apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rabarbar mam w ogrodzie, więc ciacho na pewno będzie zrobione . Dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę udanych i smacznych wypieków :D Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Wspaniałe ciasto :) mam podobne wspomnienia z dzieciństwa rabarbaru z cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny foto-instruktaż! Drożdżowe z rabarbarem to klasyka sezonu rabarbarowego, nie sposób go nie kochać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeju... Wygląda tak smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń