23 kwietnia 2016

Zupa brukselkowa z kurczakiem

Dzisiaj zapraszam na smakowitą i aromatyczną zupę brukselkową z kawałkami kurczaka i warzywami. Zupa jest bardzo pożywna i z pewnością może być serwowana jako danie główne. Kiedyś nie lubiłam brukselki, teraz zajadam ją z przyjemnością, gdyż jest smaczna, zdrowa i zawiera mnóstwo błonnika, który reguluje trawienie i sprawia, że czujemy się syci :)

Potrzebne składniki

- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 pierś z kurczaka
- 1 nóżka z kurczaka
- 400 g brukselki
- 2 marchewki
- 1/3 kalafiora
- 1 cebula biała
- 1 garść zielonej fasolki szparagowej
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta pieprzu cayenne
- sól i pieprz
- słodki sos sojowy

Przygotowanie


KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją maśle. Gdy ta się zeszkli dodajemy do niej brukselkę, różyczki kalafiora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz fasolkę szparagową i smażymy wszystko przez chwilę dla wydobycia smaku.

KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy pierś i nóżkę z kurczaka oraz liść laurowy i ziele angielskie. Mięso gotujemy na małym ogniu około 15 minut (podczas gotowania ściągamy powstający szum). Po tym czasie obieramy mięso nogi od kości i wraz z piersią z kurczaka kroimy je na mniejsze kawałki, które na chwilę odstawiamy.

KROK 3. Podsmażone warzywa wkładamy do bulionu, dodajemy cząber, czosnek staropolski, koperek oraz pietruszkę i gotujemy wszystko do momentu nabrania przez warzywa odpowiedniej miękkości.

KROK 4. Następnie do zupy dodajemy kawałki mięsa, zabielamy ją zahartowaną śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem (czarnym i cayenne).

Gotową zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Jako dodatek polecam także muffinki kuskusowe.


Życzę smacznego! :)


31 komentarzy:

  1. Lubię brukselkę w zupie, więc jak dla mnie pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brukselkę bardzo lubię. Przede wszystkim za oryginalność smaku. Zupka pyszna. Bardzo mi się podoba. Jest tak apetyczna, że aż chciałoby się sięgnąć po nią przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja właśnie nie przepadam, choć zdaję sobie sprawę, że jest bardzo zdrowa. Jednak ten smak - trudno mnie do niego przekonać!

      Usuń
    2. Blueberry - też tak kiedyś miałam z brukselką. Zawsze wyławiałam ją z zupy, ale po czasie się do niej przekonałam ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam brukselkę! Zupa musiała być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się ten dodatek kurczaka. To świetna alternatywa dla tradycyjnej zupy z brukselki. Twoje przepisy nigdy mnie nie zawodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm brukselka!:) Zupka bardzo zachęcająca i jak zwykle zdjęcia mega apetyczne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczna zupka. Ja mogę jeść zupy codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczna zupka. Ja mogę jeść zupy codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo przemawia do mnie zestaw warzyw i ziół/przypraw jakie tu użyłaś - moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas w domu brukselka zawsze znajduje uznanie, zwłaszcza w zupie, dlatego zapisałam sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje zupy niezmiennie mnie zachwycają--- może dlatego, że u mnie na obiad rzadko bywa zupa!

    OdpowiedzUsuń
  11. Widzę, że w Polsce sezon na brukselkę w pełni :) to już któryś z kolei przepis z tym cudownym warzywem, który dziś widzę. Tęsknię, za nią i za kiszonymi ogórkami, śledziami i słoniną. Mimo tych wszystkich pyszności, które mam tutaj. Niestety znalezienie brukselki graniczy z cudem, ale już tylko 2 tygodnie i zrobię sobie taka zupę ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja jakoś do dzisiaj nie lubię brukselki :(

    OdpowiedzUsuń
  13. o kurcze! Zachcialo mi się teraz takiej zupy! Mniam! Calkiem zapomniałam o brukselce! dzięki za przypomnienie o tej pysznej malutkiej kapustce Zupa mowi sama za siebie!

    OdpowiedzUsuń