5 kwietnia 2016

Pulpeciki w pikantnym sosie koperkowym

Uwielbiam pulpeciki skąpane w śmietanowym sosie koperkowym. Tym razem postanowiłam połączyć dwa rodzaje mięsa i odmienić odrobinę klasyczny sos dodając mu pikanterii. Pulpeciki są delikatne, soczyste, a wyrazisty sos dodatkowo rozpieszcza kubki smakowe. 

Potrzebne składniki

- 250 g piersi z kurczaka
- 250 g szynki wieprzowej
- 1 bułka
- 1 jajko
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 cebula biała
- 1 pęczek koperku
- 400 ml bulionu
- 5 łyżek śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 0,5 łyżeczki wasabi
- szczypta chili
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją delikatnie na oleju rzepakowym, a następnie studzimy. Pierś z kurczaka i szynkę mielimy w maszynce, dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę i podsmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. 

Z powstałego farszu formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące i wkładamy do gotującego się bulionu na około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pulpeciki, a do bulionu dodajemy zahartowaną śmietanę wymieszaną z mąką i wasabi, a także posiekany koperek, chili, sól oraz pieprz. Wszystko zagotowujemy, a do powstałego sosu wkładamy pulpeciki i gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu.




Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam kaszę bulgur oraz surówkę z pora, marchewki i jabłka ;)


Życzę smacznego! :)

17 komentarzy:

  1. Bardzo fajnie ci to wyszło. Pyszny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie ci to wyszło. Pyszny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :-) Jak można to poproszę na dzisiejszy obiad ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również uwielbiam pulpeciki więc już zacieram ręce żeby zrobić

    OdpowiedzUsuń
  5. O Matko! Jak ja dawno nie jadłam takich pulpetów. Wyglądają tak smacznie, że chyba dzisiaj je popełnię :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo apetycznie wyglądają :)
    super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna odsłona pulpecików. Z przyjemnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba zrobię je jutro na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię sos koperkowy. Koperek to u mnie podstawa :)
    Ciekawy pomysł na dodanie pasty wasabi :)

    OdpowiedzUsuń