22 kwietnia 2016

Muffinki kuskusowe

Zastanawiałam się co podać do zupy, bo nie miałam ochoty na zwykły chleb. W poszukiwaniu inspiracji otworzyłam szafkę i wpadłam na pomysł stworzenia mięciutkich i puszystych muffinek z kuskusu. Pomysł okazał się strzłem w 10. Takie szybkie i proste w przygotowaniu kuskusowe pieczywko sprawdziło się idealnie :) Przepis od dziś wspisuje się w stały element mojej kuchni.


Potrzebne składniki

- 50 g kuskusu
- 1 szklanka bulionu
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz

* Składniki wystarczają na 4 babeczki. Jeśli chcemy przygotować ich więcej, wystarczy podwoić proporcje.

Przygotowanie




KROK 1. Kuskus wsypujemy do naczynia, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na napęcznienia. Gdy ten wchłonie już cały bulion, dodajemy łyżkę masła oraz posiekanej natki pietruszki, mieszamy i studzimy.









KROK 2. Gdy kuskus delikatnie ostygnie dodajemy do niego jajko, 3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.








KROK 3. Powstałą masą napełniamy silikonowe babeczki ustawione na blaszce*.

* Do przygotowania babeczek możemy użyć także specjalnej formy do pieczenia muffinek.









KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni C i pieczemy muffinki przez około 20 - 25 minut.








Prezentowane babeczki są idealnym dodatkiem do zup i gulaszu. Jeśli chcemy wykorzystać je jako samodzielną przekąskę lub nadać im więcej smaku, możemy dodać do masy podsmażoną cebulkę, ser żółty lub kawałki wędliny.


Muffinki kuskusowe świetnie smakują także na słodko. Wtedy do masy dodajemy odrobinę cukru, a jeszcze ciepłe podajemy z ulubonym dżemem lub nutellą :D


Życzę smacznego! :)




22 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie, przepis rewelacyjny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba taki kuskusowy dodatek do zupy zamiast makaronu. Choć samą muffinką do przekąszenia też bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny dodatek do zupy. Będę musiała kiedyś wypróbować. W szczególności przez fakt, że wizualnie prezentują się naprawdę ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i smacznie polecam. Są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu :D

      Usuń
  4. To bardzo fajny pomysł zamiast chleba! :) I ten kształt serduszek - super! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cóż to za nowość ? :)
    Muffiny z kuskusu.. genialność :) Ciekawa jestem czy wyszłyby równie dobre z kaszy jaglanej :) Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Z kaszy jaglanej są równie smaczne. Często robię zapiekane kotleciki jaglane lub jaglane muffinki, ale dodaję do nich jeszcze podsmażoną cebulkę :D

      Usuń
  6. Wydaje się prosty przepis a jednak nie wpadłam na to....jestes genialna Kasiu mniam....

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, ciekaw jestem tych babeczek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam, bo są proste i błyskawiczne w przygotowaniu :D

      Usuń
  8. Wyglądają bardzo ładnie, fantastyczny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  9. witam! cudowne, wspaniałe przepisy!

    OdpowiedzUsuń